Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да бъдеш вегетарианец - плюсове и минуси

На прага на есента, когато затваряме лятото в буркани и обръщаме поглед към домашния уют, темата за храната и храненето през зимата започва малко или много да доминира.

На предаването „Нощен хоризонт“ гостуват Марина Васильовска - веган, Александра Вали - вегетарианка и Петя Богданова – веган. Те са част от Българското вегетарианско общество.

Глобалните тенденции сочат, че вегетарианството във всякакви форми в момента е във възход, твърдят те. Веганството, вегетарианският режим като всеки хранителен режим може да крие опасности, но те са преодолими, смятат Марина, Александра и Петя. Трите се позовават на Американската асоциация по диететика, чието становище е, че при внимателно планиране, подобен режим на хранене може да бъде пълноценен за всички възрасти и начин на живот – включително за спортисти, бременни жени, деца.

Мотивите да станеш вегетарианец 

Според Марина, Александра и Петя има хора, които са вегетарианци по етични причини – избор, воден от идеята, че няма нужда да се нараняват животни, за да се храним и обличаме с топли дрехи. Има други, които го правят заради здравето си, трети, защото им се налага - например заради алергии. Има и хора, които го правят по религиозни причини. При някои изборът е повлиян от екологични съображения, защото производството на животински храни има силно влияние върху климатичните промени.

В Индия вегетарианците са над 40%, в Германия са 10 на сто, а в Италия – 8, посочиха Марина, Александра и Петя. Исторически религията е в основата на вегетарианството. В християнството повече от две-трети от дните в годината са постни дни. „И това са пости, които повечето хора някога са спазвали“, припомнят те.

Диетолозите предупреждават за рискове

За д-р Емилия Дончева, диетолог в „Сити клиник“, вариант е храната от животински произход да се изключва в разтоварващ ден за детоксикация или за кратки периоди от време.

„Това е една огромна група храни от животински произход, които са основен източник на протеини. При здрави хора това би могло да се практикува, но за един по-кратък период. Един продължителен недоимък или недостатъчен внос на протеини от животински произход, въобще белтъчен глад, би довел до обостряне на много сериозни проблеми на целия метаболизъм и обмяната. Най-чувствителна на един продължителен глад за протеини (и то изключително)е нервната система, тя реагира първа.“  

Във всички растителни храни има протеини, дори незаменимите аминокиселини присъстват в растителни видове и може да се предотврати недостига им, казват още трите дами - Марина, Александра и Петя, всяка от които има различно дълъг опит с вегетарианския хранителен режим. Те дават примери със здравословни проблеми, които се повлияват добре от вегетариански хранителен режим и подчертават, че много хронични страдания могат да бъдат облекчени с намаляване на приема на животински храни.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куманово празнува в неделя

Село Кумановo отбелязва празника си в неделя в годишен събор. Фолклорна програма, с участието на оркестър и танцовите състави от читалището, ще зарадват жителите и гостите на селото в центъра. Това каза Атанаска Палашева, кмет на населеното място. Празникът е с плаваща дата и се провежда 50 дни след Великден, обясни Палашева. В църквата ще бъде отслужена..

публикувано на 06.06.25 в 12:49

Между 15 и 25 лева за килограм череши във Варна

Между 15 и 25 лева е цената на черешите на един от варненските пазари, видя репортер на Радио Варна. Въпреки традицията на Черешова задушница утре да се раздават череши в памет на починалите близки, то интересът към този плод е слаб. Предлагането на пазара е от предимно вносни череши от Румъния и Гърция. На варненските пазари може да се намерят и..

публикувано на 06.06.25 в 08:39

Варненски ученици представят иновативни проекти на конференцията Evolvex Summit

Развитието на приложението на изкуствения интелект и етичните проблеми, свързани с използването му, обсъждат в Икономическия университет във Варна наши и чуждестранни експерти на форум, който продължава днес и утре. В конференцията участват специалисти от Израел, САЩ, Румъния, Турция, Ирландия, Китай и България.  Варна домакинства..

публикувано на 05.06.25 в 19:20

Обединението "100ЛИЦА" на 10 години, подготвят изложба-равносметка за празника на Варна

"10 години изкуство с кауза“ – така звучи равносметката на обединението за социално изкуство 100ЛИЦА, което вече десетилетие провокира, вдъхновява и обединява чрез култура. Създадена като част от кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица, инициативата остава вярна на мисията си – да променя обществото чрез силата на смисленото изкуство...

публикувано на 05.06.25 в 16:15

Районният мюфтия Исмаил Ахмедов: Курбан байрам е време за солидарност, прошка и духовно пречистване

Курбан байрам е време за духовно пречистване, прошка и солидарност към нуждаещите се. Това подчерта в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан байрам районният мюфтия Исмаил Ахмедов.  Нека споделим своя курбан,  изоставяйки всякакви лоши навици и се постараем да станем по-смирени, допълни той.  Курбан байрамът е празник на..

публикувано на 05.06.25 в 13:45

Във Варна деца ще изработват свещи от пчелен восък

Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес.  С темата за пчелите и защо те са..

публикувано на 05.06.25 в 11:13

Аперитивът - вечерната молитва на французите

„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..

публикувано на 05.06.25 в 09:11