Заради различни писания в социалните мрежи напоследък има един зеленчук, който се опитваме да забравим и да изтикаме от трапезата. Става дума за картофа.
Д-р Емилова, имат ли основания подобни писания?
Картофите са изключително ценен зеленчук. Най-употребявания в света. Картофът става "европеец" чак през 16 век. В България още по-късно пристига.
Той е изключително ценна и полезна храна. В захранването, което давам на моите пациенти след 20 дни плодове, чай и мед, още на втория ден те имат варен картоф на пара
Картоф, който е много вкусен..
Да, винаги казвам на пациентите, че това е най-вкусното нещо, което са яли през живота си.
След 20 дни плодове и чай , картофът благодарение на този начин на приготвяне запазва всички минерални соли /включително и натрия, и хлора/. Така той даже им се струва солен без една прашинка сол да има по него. Картофът е най-насищаща храна - даже повече от пълнозърнестия хляб.
Надебеляването от картофи става когато са обработени НЕ по правилния начин.
Обработени в мазнина, картофите стават като гъба сюнгер, която попива огромни количества мазнини. И всъщност това, което ще ни направи дебели, след като сме яли картофи, е начинът на тяхната обработка.
В зависимост от начина на обработка, те могат да бъдат определени дори като храна-боклук – например когато са пържени, приготвени като чипс картофи или силно преработени картофени брашна и нишестета, те наистина са храна-боклук. Така не трябва да ги докосваме - нито ние, нито нашите деца.
Ако го направим, например на няколко месеца веднъж да изпържим картофки на децата, трябва да пържим всяка порция картофи във съвсем чисто олио. Трябва да изхвърлим олиото, в което вече е изпържена една порция, измива се тиганчето и тогава нова порция картофи се пържи. Много ог хоратаа не знаят, но при пърженето се развива много висока температура и се отделят силно канцерогенни вещества.
Най-хубави са картофите и най-полезни, когато те се приготвят на пара или се варят.
На пара са най-вкусни, защото всички минерални соли остават в него и тогава е най-полезен.
Когато ги варим изхвърляме водата, а там са най-полезните вещества, минералните соли, и ние после ядем останалите въглехидрати в картофа.
Може да си приготви картофи като ги подправим със смлени ядки, с лимон или ябълков оцет и се получава прекрасно ястие , което препоръчвам много на моите пациенти.
Какво всъщност ни дава консумацията на картофи?
Първо дава ни добри въглехидрати - те са около 20 гр на 100 .
Съдържат много фибри, които движат добре дебелото черво и така няма да има хроничен запек.
Те са добър източник са на витамин B6, пантотенова киселина, мед, калий, манган и цинк. Вместо от добавки можем да си набавим тези вещества от картофите, приготвени по правилния начин.
Често пренебрегван факт е, че в тях се открива витамин С, като количеството му е по-голямо в пресните картофи. Известно е, че при войни, епидемии и кризи много хора са се спасявали от смъртоносния скорбут (остър дефицит на витамин С), като са консумирали картофи. В наше време се спасяваме от други заплахи – преяждане и неправилно съчетаване на храните, като имаме за съюзник непретенциозния евтин и полезен картоф.
А по колко на едно хранене?
Два-три средно големи картофа в менюто ни на обяд или вечерта няма да ни разболеят или да ни направят по-дебели. Разбира се, приготвени по правилният начин. И винаги съчетани с огромна салата от сурови зеленчуци. В нея да няма сол, може малко ядки - сурови, а не печени и солени - и ябълков оцет или лимон.
Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.
Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.
Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org
Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях оставя трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..
„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна. Днес Керанка е усмихната..
Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..
Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..
В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването. Как пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати. Как само няколко дни,..
Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..
При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..