Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж на президентските избори в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сегашният държавен глава на Румъния Клаус Йоханис и лидерът на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила ще се състезават на балотажа на президентските избори в Румъния на 24 ноември, сочат частичните резултати при преброяване на 99,1 на сто от бюлетините, цитирани от агенция Медиафакс.

Йоханис, който получава близо 37 процента подкрепа, заяви:

„Битката със социалдемократите не е приключила. Ще се срещнем отново след две седмици, като за следващия рунд искам да се обърна към тези, с които заедно протестирахме по улиците - излезте и гласувайте!“ 

„Ние показахме, че сме до румънците. Надяваме се, че през следващите две седмици ще са на наша страна, включително и тези, които днес бяха на друго мнение. Надявам се, че заедно ще спечелим изборите“, посочи Виорика Дънчила.

На трето място с около 13 процента се класира лидерът на третата парламентарна сила „Съюз за спасение на Румъния“ Дан Барна, а на четвърто - независимият кандидат Мирча Дякону с около 9 на сто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Румъния днес гласуват за президент

Румъния гласува днес на първи кръг за избор на президент през следващите пет години. 14 кандидати са се включили в надпреварата. Над 42% от румънците са упражнили правото си на вот до 18 ч. местно време по време на първия тур от..

обновено на 10.11.19 в 20:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите рязко се понижават, дъжд и вятър в понеделник

Под влияние на преминаващ добре изразен студен фронт от тази нощ времето чувствително ще се влоши. С умерен, временно и силен вятър от северозапад ще нахлува много по-студен въздух. Ще е облачно и дъждовно, временно с гръмотевици и рязко усилване на..

публикувано на 29.09.24 в 16:55

Започва подготовката за поетапна евакуация на български граждани от Ливан

Започва подготовката з а поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан . Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници,..

публикувано на 29.09.24 в 15:53

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за..

публикувано на 29.09.24 в 15:00

А.Александров: Държавата да организира курсове за кандидатите за директори на училища

От обявените 476 места за директори на училища в страната, едва около половината се заеха в началото на учебната година. Това съобщи пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е и..

публикувано на 29.09.24 в 14:45

Главчев свиква среща за мерките на държавата за извеждането на сънародниците ни от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес среща в Министерския съвет с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите...

публикувано на 29.09.24 в 11:06

Туристи прекратяват почивките си в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове., предаде кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. С 10 градуса ще спаднат температурите в..

публикувано на 29.09.24 в 10:55

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде..

публикувано на 29.09.24 в 10:34