Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Трявна през Мюнхен до Варна. Д. Дабков, архитект

3
Книга за арх. Дабко Дабков

Хубава ли е Варна - Безспорно е, че няма друг град в България, който по природна хубост да съперничи на Варна. Но хубостта на един град те се мери само по дарбите, с които го е ощастливила природата. Трябва още разумна и цялосходна групировка на кварталите; планомерна и удобна насока на главните съединителни улици с важните пунктове на града и лека връзка между тях и илиците в чисто жилищните части; умело приспособяване на сградите към терена и околността, за да изпъкват като саморасли на местата си...

Размислите за вида и организацията на модерна Варна в края на ХІХ и първата половина на ХХ в. са на арх. Дабко Дабков. Тях е избрал да бъдат отпечатани на корицата на най-новата книга за известния архитект изследователят на историята на Стара Варна и автор на предаването на Радио Варна „Архитектурата на Стара Варна“ Християн Облаков. Повече от десет години Облаков проучва творчеството на Дабков, а това е третата книга, посветена на, може би, най-варненския архитект.

Интервю на Светлана Вълкова с Християн Облаков.

Това е трета книга, която посвещаваш на Дабко Дабков. С какво се различава тя от предишните?

Основната причина е, че през изминалите години бяха намерени нови факти и то изключително интересни, значими, както за живота на архитекта, така и за неговата творческа дейност във Варна. Става въпрос за нови фотографии, нови документи, нови обекти, които той е проектирал и нещо много ценно - оригинални чертежи на арх. Дабков. Много исках в тази книга да покажа рисунъка на неговата ръка от преди сто, че и повече години. Това е неговата творческа мисъл, изпълнена на съответния терен и запазена на много места. И ето - до ден днешен имаме тези забележителни архитектурни паметници в централната градска част на Варна. Иначе животът му е изключително богат откъм факти и събития, така че винаги има още какво да се разкаже за архитект Дабков.

Каква е структурата на книгата „Д. Дабков АРХИТЕКТ“?

Този път аз, както и хората, които ми помагаха при подготовката на книгата – Димитър Трайчев и Миляна Стоилова, решихме да започнем с наследството на арх. Дабков, неговото творчество, което ни е завещал в наследство. Книгата представлява едно богато описание на част от сградите му във Варна. Нямаше как в това издание да намерят място всичките, тъй като те са над 300. Описание има за над 50 – т от тях. Те са в първата част на книгата, която не е никак малка – 250 страници. Втората част на изданието е посветена на биографията на арх. Дабков, която се надявам, че също ще бъде интересна на читателите.

Не мога да не отбележа изключителното оформление на книгата.

Това се дължи на труда на Миляна Стоилова и Димитър Трайчев. Изключително съм им благодарен за това, че имах честта да работя с тях!

Сигурно ти е било трудно да селектираш и да опишеш само тези 50-тина къщи, създадени от арх. Дабков? На какъв принцип ги определи?

Определено ми беше трудно! Не толкова емоционално подходих, колкото практично – да видя за кои от тях има повече архивна информация. Когато имаше, пък, свръхмного информация, трябваше отново да отпадне сградата, за да има място за повече обекти. Така ме посъветваха и Миляна Стоилова и Димитър Трайчев. Както се казва „рязахме на месо“. Въпреки това, не смятам че са малко историите на повече от 50-т сгради. Освен това ми се струва важно, че в това издание разглеждам и няколко сгради, проектирани от арх. Дабков извън Варна. /Б.ред. Павильонът на чучура в Трявна; Храм „Св. Иван Рилски“ в Търговище; Храм „Свето Благовещение“ в Провадия/.

Кои са сградите, за които си писал в книгата?

Ще започна с най-емблематичните – Аквариумът, това безспорно е символна сграда за град Варна; още – грандхотелите „Мусала“, и „Лондон“;  първият кинематограф във Варна – кинематограф „Ранков“, известен още като кино „Република“; Католическата църква „Св. Михаил“; Сиропиталището „Княгиня Надежда“ на ул. Кракра... Да не забравяме, че арх. Дабков работи и по завършването на фасадите на Драматичния театър във Варна,  на Икономическия университет. А тук пропускам множеството частни домове, които той е създал за известни варненци, както и частни вили, производствени сгради... От частните вили ще дам само едни пример – Буровата вила в Морската градина.  Наистина е огромно творчеството на архитекта!

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20