Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сушистът Борислав Неделин: Суровата риба задължително се яде с уасаби

Суши е традиционното японско ястие, чието име произлиза от су (ориз) и ши (оцет). 

Корените на първите опити за суши са преди повече от 5000 години някъде в дебрите на Китайската империя. Впоследствие преминава в ръцете на японски дзен будистки монаси, които откриват качествата и полезни свойства на листата нори. От там идва и всеобщото схващане, че суши е измислено в Япония. В съвременния си вариант суши е варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, заедно със сурова риба.

Сладко, солено, кисело, горчиво – това са основните вкусове, които усещат нашите рецептори. Но вече се знае, че имаме рецептори за още един вкус – Умами. Така го е нарекъл откривателят му, професорът Кикунае Икеда, в началото на XX век в Япония. В Европа се превежда като "приятен", а на български - "благ". Умами олицетворява нежния и приятен послевкус. 

Борислав Неделин изследва японската култура и конкретно тази храна от години наред. Неговата любов към суши и различните му интерпретации стартира още през 2006 г., от единствения суши бар във Варна, съществувал тогава. Преди това работи дълго време като барман в нощно заведение, но умората го кара да промени работната среда.

В първия суши ресторант във Варна в края на 2005 г. работят само с 5-6 продукта. От 2006 до 2007 г. Неделин работи там като сервитьор. Собственикът обаче вижда потенциал в него и започва да го обучава в тайните на суши. От 2006 до 2009 г. в менюто вече има японска пица, японски салати и супи. "Побачках стабилно, но собственикът реши, че трябва да ставам сушист - да сгъвам суши, да го моделирам, оформям и представям добре. На 20 юли 2010 г. отидох в суши академия "Осака"-Кеймбридж. Убедих се колко е важно да се срещаш с професионалисти, които да ти дадат правилната информация", спомня си Борислав Неделин.

По думите му, основното и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че суровата риба задължително трябва да се яде с уасаби. "То убива точно микробите - дори и най-свежата риба съдържа тези микроби", допълни Неделин.

Суши-етикетът също е нещо специфично. "Ако чинията е обща и вземате във вашата чинийка от общо плато - вземайте сушито с обратната страна на клечките - не откъм хранителната част", съветва Борислав Неделин. И допълва, че не е хубаво да се използва много соев сос.

Когато правим домашно суши, може да се окажем част от статистиката. 70 % от хората, които се потапят в това предизвикателство, не използват правилния оцет за суши. "Не трябва да се ползва обикновения оризов оцет от 2 %, нито пък концетрирания оризов оцет. Важно е той да е специален - точно за суши", каза още Борислав Неделин.

Оризът, който ползваме за суши, трябва да се измива много добре през цедка - поне 5-6 пъти. Оставя се да изсъхне, накисва се в топла вода и след 2 часа се вари на бавен огън и на леко отворен капак. Важна подробност е, че водата за 1 кг. ориз трябва да е точно 1,170 л. След като водата изври, се оставя да почине 40 минути и се миксира с оризовия оцет.

Повече за суши-културата чуйте в интервюто, което даде Борислав Неделин за предаването "Улица "Събота" по Радио Варна.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паркинги за плаж Шкорпиловци-север готви община Долни чифлик, за да спре навлизането в дюните

Една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000. За това сигнализират в редакцията ни плажуващи там. Много сигнали..

публикувано на 06.08.25 в 07:05

Димитър Куманов за управлението на водите: Безхаберие, стара мрежа и кражби

Лошото управление на водите води до безводие. Заради аварии в старата водопроводна мрежа и кражбите на вода хиляди домакинства остават на режим. Това коментира инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". По думите му от НИМХ са оповестили данни пред парламента, че за миналата година количеството на валежите в страната е било в норма, но въпреки това на..

публикувано на 05.08.25 в 10:40

Кап.Тома Томов: Ветроходът "Калиакра" вече е като развалина (ВИДЕО)

Дългогодишният капитан на ветрохода "Калиакра" капитан Тома Томов остана възмутен от факта, че корабът е превърнат в ресторант на морската гара във Варна. Той смята, че има много други форми "Калиакра" да се издържа.  Томов припомни, че миналата година са вложени средства за козметични ремонти на ветрохода. Това е кораб, който може да носи не само..

публикувано на 05.08.25 в 08:05

Изложбата "Цветя, машини, облаци, органи" - Александър Габровски с поглед към битието във всичките му форми и прояви

"Цветя, машини, облаци, органи" се нарича третата самостоятелна изложба на 22-годишния Александър Габровски, варненец, който е студент във Виена. “Можете да очаквате пърформанс, трансформърс, световъртеж, цъфнали картофи, винтове, болтове, гайки, музика, лъчи, кактуси, корали, кръв, подскоци на един крак, кръстословици и други ритуали “-това бе..

публикувано на 04.08.25 в 07:00

Мая Бочева, илюстратор и автор на детски издания: Интерактивните книжки подкрепят четенето

Варна е домакин на литературния фестивал „Море от книги“. Събитието започна в събота и ще продължи до 10 август на централната пешеходна зона на бул. „Княз Борис I“. Организатор е варненско издателство за детски книжки и игри, с подкрепата на Община Варна. Целта им е да не остава градът без такова събитие изобщо. Специално внимание е отделено на..

публикувано на 03.08.25 в 16:25

Виктор Минчев: Творческото мислене е необходимо на всеки - независимо дали го осъзнава или не

Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..

публикувано на 03.08.25 в 07:05
Йонка Господинова с деца в Силистра

Педагог: СИП "Религия" през 90-те беше желан предмет. Той е необходимост за по-висока нравственост

Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представя у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Йонка..

публикувано на 02.08.25 в 15:20