Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сушистът Борислав Неделин: Суровата риба задължително се яде с уасаби

Суши е традиционното японско ястие, чието име произлиза от су (ориз) и ши (оцет). 

Корените на първите опити за суши са преди повече от 5000 години някъде в дебрите на Китайската империя. Впоследствие преминава в ръцете на японски дзен будистки монаси, които откриват качествата и полезни свойства на листата нори. От там идва и всеобщото схващане, че суши е измислено в Япония. В съвременния си вариант суши е варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, заедно със сурова риба.

Сладко, солено, кисело, горчиво – това са основните вкусове, които усещат нашите рецептори. Но вече се знае, че имаме рецептори за още един вкус – Умами. Така го е нарекъл откривателят му, професорът Кикунае Икеда, в началото на XX век в Япония. В Европа се превежда като "приятен", а на български - "благ". Умами олицетворява нежния и приятен послевкус. 

Борислав Неделин изследва японската култура и конкретно тази храна от години наред. Неговата любов към суши и различните му интерпретации стартира още през 2006 г., от единствения суши бар във Варна, съществувал тогава. Преди това работи дълго време като барман в нощно заведение, но умората го кара да промени работната среда.

В първия суши ресторант във Варна в края на 2005 г. работят само с 5-6 продукта. От 2006 до 2007 г. Неделин работи там като сервитьор. Собственикът обаче вижда потенциал в него и започва да го обучава в тайните на суши. От 2006 до 2009 г. в менюто вече има японска пица, японски салати и супи. "Побачках стабилно, но собственикът реши, че трябва да ставам сушист - да сгъвам суши, да го моделирам, оформям и представям добре. На 20 юли 2010 г. отидох в суши академия "Осака"-Кеймбридж. Убедих се колко е важно да се срещаш с професионалисти, които да ти дадат правилната информация", спомня си Борислав Неделин.

По думите му, основното и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че суровата риба задължително трябва да се яде с уасаби. "То убива точно микробите - дори и най-свежата риба съдържа тези микроби", допълни Неделин.

Суши-етикетът също е нещо специфично. "Ако чинията е обща и вземате във вашата чинийка от общо плато - вземайте сушито с обратната страна на клечките - не откъм хранителната част", съветва Борислав Неделин. И допълва, че не е хубаво да се използва много соев сос.

Когато правим домашно суши, може да се окажем част от статистиката. 70 % от хората, които се потапят в това предизвикателство, не използват правилния оцет за суши. "Не трябва да се ползва обикновения оризов оцет от 2 %, нито пък концетрирания оризов оцет. Важно е той да е специален - точно за суши", каза още Борислав Неделин.

Оризът, който ползваме за суши, трябва да се измива много добре през цедка - поне 5-6 пъти. Оставя се да изсъхне, накисва се в топла вода и след 2 часа се вари на бавен огън и на леко отворен капак. Важна подробност е, че водата за 1 кг. ориз трябва да е точно 1,170 л. След като водата изври, се оставя да почине 40 минути и се миксира с оризовия оцет.

Повече за суши-културата чуйте в интервюто, което даде Борислав Неделин за предаването "Улица "Събота" по Радио Варна.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Симеон Нейчев за изкуството и медитацията и първата му самостоятелна изложба: "Щастието идва от тишината"

Балчиклията Симеон Нейчев - Вибути с първа изложба "ОТВЪД ЗВЕЗДИТЕ В СЪРЦЕТО". Мястото е "Учебен център по изкуства", до главния горен вход на Двореца в Балчик и може да се види от 2 до 16 август, откриването е на 2 август от 18.00 часа. Срещата ще започне с кратка беседа за изкуството и медитацията, последвана от концерт с медитативна музика,..

публикувано на 31.07.25 в 07:00

Спасител: През август морето става опасно, там, където няма вълни, има мъртво вълнение

През август морето се променя и става опасно, припомня спасителят Стефан Калинков, който допълни, че по това време се появява т.нар. мъртво вълнение, а явлението е често срещано. Където има мъртво вълнение, няма вълна, така хората се подлъгват и влизат в капана на теченията, които дърпат навътре, обясни спасителят. Най-много опасности крият зоните около..

публикувано на 30.07.25 в 08:10
Ивайло Маринов, кмет на район

Ивайло Маринов: Варна ще се развива на юг, инфраструктурата изостава

По сигнал на граждани Радио Варна направи проверка на фактите, свързани с инвестиционното намерение за застрояване на терен от 175 декара във варненския район „Аспарухово“. За Радио Варна кметът на района Ивайло Маринов припомни, че теренът е регулиран с ПУП, утвърден през 2007 година, а е „изваден“ от така наречената „червена зона“, свързана с..

публикувано на 29.07.25 в 14:49

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ с 34-то издание във Варна

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 3 август  в двора на Археологическия музей, съобщи за Радио Варна Вероника Вапирова, дъщеря на Анатолий Вапиров – основател на фестивала. Събитието започва в 20:30 часа. В рамките на тридневната програма любителите на музиката ще чуят 6 концерта. Както винаги, ще..

публикувано на 29.07.25 в 07:40

Иван Сутев за дърворезбата: Освен талант, трябва да има и много труд

Не е случайно, че рибите присъстват в изработените скулптури от Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня, тъй като е родом от Несебър. В почивните месеци Сутев се занимава с дърворезба. Иван Сутев завършва Котленската художествена гимназия през 1982 г и оттогава дърворезбата е негово хоби. „За съжаление вече годините и зрението..

публикувано на 28.07.25 в 06:55
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Борислав Сарафов от 21 юли е господин Никой

От 21 юли 2025 година Борислав Сарафов не може да изпълнява функциите на главен прокурор. Законът е ясен и всички в тази държава трябва да се съобразяват с него. Това подчерта за обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна  адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.  По думите му законът, приет на 21..

публикувано на 26.07.25 в 11:50

"Царско лято" представят Лилия Кунева и Крис Николов във Варна

Изложбата „Царско лято“ на Лилия Кунева и Крис Николов, посветена на „лятото преди бетона“, ще бъде открита от 19 часа на 1 август в Морското казино.  Картините в нея са повлияни от обиколката на художниците в Полша и Германия и опитите им да се доближат до големите майстори, обясниха за Радио Варна авторите. На откриването ще..

публикувано на 25.07.25 в 07:45