Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сушистът Борислав Неделин: Суровата риба задължително се яде с уасаби

Суши е традиционното японско ястие, чието име произлиза от су (ориз) и ши (оцет). 

Корените на първите опити за суши са преди повече от 5000 години някъде в дебрите на Китайската империя. Впоследствие преминава в ръцете на японски дзен будистки монаси, които откриват качествата и полезни свойства на листата нори. От там идва и всеобщото схващане, че суши е измислено в Япония. В съвременния си вариант суши е варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, заедно със сурова риба.

Сладко, солено, кисело, горчиво – това са основните вкусове, които усещат нашите рецептори. Но вече се знае, че имаме рецептори за още един вкус – Умами. Така го е нарекъл откривателят му, професорът Кикунае Икеда, в началото на XX век в Япония. В Европа се превежда като "приятен", а на български - "благ". Умами олицетворява нежния и приятен послевкус. 

Борислав Неделин изследва японската култура и конкретно тази храна от години наред. Неговата любов към суши и различните му интерпретации стартира още през 2006 г., от единствения суши бар във Варна, съществувал тогава. Преди това работи дълго време като барман в нощно заведение, но умората го кара да промени работната среда.

В първия суши ресторант във Варна в края на 2005 г. работят само с 5-6 продукта. От 2006 до 2007 г. Неделин работи там като сервитьор. Собственикът обаче вижда потенциал в него и започва да го обучава в тайните на суши. От 2006 до 2009 г. в менюто вече има японска пица, японски салати и супи. "Побачках стабилно, но собственикът реши, че трябва да ставам сушист - да сгъвам суши, да го моделирам, оформям и представям добре. На 20 юли 2010 г. отидох в суши академия "Осака"-Кеймбридж. Убедих се колко е важно да се срещаш с професионалисти, които да ти дадат правилната информация", спомня си Борислав Неделин.

По думите му, основното и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че суровата риба задължително трябва да се яде с уасаби. "То убива точно микробите - дори и най-свежата риба съдържа тези микроби", допълни Неделин.

Суши-етикетът също е нещо специфично. "Ако чинията е обща и вземате във вашата чинийка от общо плато - вземайте сушито с обратната страна на клечките - не откъм хранителната част", съветва Борислав Неделин. И допълва, че не е хубаво да се използва много соев сос.

Когато правим домашно суши, може да се окажем част от статистиката. 70 % от хората, които се потапят в това предизвикателство, не използват правилния оцет за суши. "Не трябва да се ползва обикновения оризов оцет от 2 %, нито пък концетрирания оризов оцет. Важно е той да е специален - точно за суши", каза още Борислав Неделин.

Оризът, който ползваме за суши, трябва да се измива много добре през цедка - поне 5-6 пъти. Оставя се да изсъхне, накисва се в топла вода и след 2 часа се вари на бавен огън и на леко отворен капак. Важна подробност е, че водата за 1 кг. ориз трябва да е точно 1,170 л. След като водата изври, се оставя да почине 40 минути и се миксира с оризовия оцет.

Повече за суши-културата чуйте в интервюто, което даде Борислав Неделин за предаването "Улица "Събота" по Радио Варна.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Попов: Сред сценаристите на ареста на Благомир Коцев цари страх, че той може да спечели избори и от ареста

Благомир Коцев стана заложник на политически процеси от центъра, но те намират благоприятна почва за реванш сред тези, които загубиха изборите през 2023 година. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна изпълняващият функциите кмет на Варна Павел Попов. По думите му, тези хора започнаха един политически заговор, който доведе до сегашната..

публикувано на 20.09.25 в 14:48

Ивайло Христов: Изкуство без зрител, не ме интересува такова изкуство

Изкуство без зрител, не ме интересува такова изкуство. Най-голямата награда за мен е, когато зрителите си тръгнат от залата усмихнати и замислени. Това каза режисьорът Ивайло Христов след представянето на новия му филм "Любоф", който откри тазгодишното издание на Фестивала на българския игрален филм "Златната роза". Основната идея на лентата е да..

публикувано на 19.09.25 в 08:00

Tommy Talamanca (SADIST): Въпросът е: "Какво искаш от музиката?"

Интервю с Tommy Talamanca (SADIST) Има банди, които прекопават музиката без да се набиват на очи и уши. Но винаги достигат до ценителите. Тяхната музика не е за масовия слушател. Трудно се възприема от първо слушане, но влезеш ли в нея, няма откопчване. Всеки нов албум е ново стъпало в музикалното изследване. Пътешествие, което винаги води към..

публикувано на 18.09.25 в 08:00
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Пътешествието в българското кино е пътуване не по магистралата, а по странични пътища

Пътешествието в българското кино е пътуване, не по магистралата, а по странични пътища - редуващи се малки градчета и селца, които ти отнемат дъха с красота и неповторимост, но понякога и пусти, изоставени от хората места. Българското кино е феномен, който е много притегателен за мен.  Тaка описа възприятието си за киното у нас председателят на журито на..

публикувано на 17.09.25 в 07:55

Fabio Lione (ANGRA, ATHENA XIX, екс-RHAPSODY OF FIRE): Магията в музиката изчезна с появата на социалните медии

Интервю с Fabio Lione (ANGRA, ATHENA XIX, екс-RHAPSODY OF FIRE) Русе отново ще бъде домакин на „Green Rock Fest“. 17-тото издание на форума ще бъде между 20 до 22 септември. Концертната част ще бъде на площад „Свобода“ на 20 и 21 септември. Началото е от 18 часа, входът, както винаги, е свободен, като на сцената ще излязат както утвърдени..

публикувано на 17.09.25 в 07:30

Милко Божков: В опита си да открива новото, човекът забравя човечността

Връзката на Милко Божков с Рей Бредбъри е емоционална и датира още от годините на късното му ученичество и ранно студентство. Тогава той се влюбва в "Марсиански хроники", без дори да подозира, че през 2025-а ще подреди изложба с реални марсиански пейзажи, инспирирани от снимки, направени от марсоходите. "О бичам да правя пейзажи и то безлюдни..

публикувано на 16.09.25 в 08:00

Chris Bay (FREEDOM CALL): Всяка страст в крайна сметка води по някакъв начин до щастие

Интервю с Chris Bay (FREEDOM CALL) През миналата година немската банда FREEDOM CALL издаде „Silver Romance“. Албум, в т.нар. стил хепи метъл, в който групата се чувства изключително добре близо 30 години. И въпреки положителната енергия, която струи от музиката на FREEDOM CALL, момчетата са здраво стъпили на земята и нищо човешко не им е..

публикувано на 16.09.25 в 07:30