Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали бижуто е нашето нарцистично отражение?

10-тото издание на годишната бижутерска сборна изложба се открива във варненската галерия Le Papillon под мотото "Огледални образи". Всяко издание продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзорен преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство. То я надгражда с развитието на дизайна и ювелирния изказ в мащаб и провокира раждане на нови колекции - разказва галеристът Виктория Митева.


Участниците в ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES тази година са 48 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти от Катедра „Метал“ към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.

Разнообразието от материали е наистина голямо: благородни метали – сребро и злато; скъпоценни и полускъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан; текстил; тъкана мед, както и всички други съвременни материали.

В настоящото издание на изложбата с привидно симетрично разположени огледални цифри се анализира не само оптическия ефект на отразяване в огледало, поставят се въпроси дали нашият огледален образ под формата на бижу ни допълва или е нашата противоположност. Дали огледалният образ е еднакъв с отразявания обект или е наполовина различен? Дали изразява едно друго аз, което често човек иска да покаже публично или отразяват нашата дълбока същност като кристално отражение? Дали бижуто е нашето нарцистично отражение или изразява по-дълбоки слоеве от нашия външен образ? Често използваме огледала не само за да проверим външния си вид и да го оценим, коригираме, ако трябва, но и за да погледнем от друг ъгъл заобикалящата ни действителност. 

Участниците са:
Август Спасов, Александра Ангелова, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анжело Красини, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Василена Станчева, Вари Айрапетян, Велислава Божинова, Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Вяра Иванова, Гергана Труканова, Грагат Арайпетян – Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, Елена Кафеджийска, Йосиф Йосифидис-IOSIF, Калина Чанкова, Калина Филчева, Камена Сиракова, Лена Старибратова, Мария Стоянова, Мира Джамбазка, д-р Мирена Златева, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Петя Танева, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Теодор Лулчев, Теодора Савова, Явор Кондов, Яна Танковска.

Изложбата ОГЛЕДАЛНИ ОБРАЗИ / MIRROR IMAGES може да бъде видяна от 20-ти февруари до 18-ти март 2020 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. „Драгоман” № 12.

Вернисаж: 20.02.2020 /четвъртък/ от 16:00 до 19:00 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06