Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акордеонистът Стефан Георгиев: Няма да ядеш чужда мъка!

| обновено на 17.03.20 в 10:47
Стефан Георгиев

„Няма да ядеш чужда мъка!“, тази силна заръка помни от баща си известният добруджански акордеонист Стефан Георгиев. „Няма да ядеш духа на хората. Трябва да ги защитаваш. Да не се отнасяш грубиянски.“ - бащините съвети на този буден човек, коларо-железар - Георги Стефанов, и до ден днешен съпътстват обичания музикант.

Стефан Георгиев и съпругата му Атанаска СтаневаСтефан Георгиев е от село Ангеларий, Тервелско. Може да кажем, че е потомствен музикант и в доказателство да впрегнем фактите: чичо му Георги, както и братовчедите му – Пенчо и Кольо, са свирили на хармоника. Майка му Вълкана Стоянова, но не известната тракийска певица, също е пеела. Нейният баща пък е бил прочут гайдарджия. Първата си хармоника Стефан получава на десет години. Продава им я Пенчо Парашкевов с думите „Вземи хармониката и я сложи на гърба си. Нека винаги да е с тебе и където можеш, сваляй я и свири, учи се!“. Думите са цитирани от краеведа Атанас Пеев в книгата му „Майстори на добруджанската народна музика“. И съвсем основателно авторът нарича Стефан Георгиев „виртуоз на добруджанската народна музика“. И тук не се визира конкретно невиждани и нечувани технически умения, смайваща бързина и т.н. Тук става дума за избора да се посветиш на фолклорния диалект, който обичаш безрезервно -  добруджанската инструментална музика. Акордеонистът остава верен на този стил през целия си живот: и на съборите, и сватбите, на които свири още като младеж; с акордеона не се разделя и като войник в Дома на народната армия в Сливен; а най-вече и като титулярен музикант в Ансамбъл „Добруджа“, постъпвайки още през 1966 г. В този ансамбъл преминава целия му творчески път, до пенсионирането.
И днес 77-годишният акордеонист живее в Добрич със съпругата си добруджанската певица Атанаска Станева. Винаги е приятна срещата с тяхното семейство, повод да поговорим за Добруджа и добруджанската музика, за „онова време“, а и да послушаме хубава музика.

Интервюто със Стефан Георгиев и музиката му чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 01.07.24 в 14:22

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25