Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Огнян Пелов: Вместо добавки, яжте свежи храни и ядки!

| обновено на 27.03.20 в 16:18
Снимка: pixabay.com

Д-р Огнян Пелов е интересен човек, от когото можем много да научим за здравословния начин на живот, стига да искаме. Винаги е насреща за въпроси, стига те да са правилно зададени. Изкушения има много в тази ситуация, в която ни се налага да стоим повече у дома, споделя д-р Пелов и напомня, че важните за организма ни микроелементи и витамини, е добре да си набавим директно от храната, като например ядките, свежите плодове и зеленчуци. 



Човек трябва да се храни, докато се засити. Не е казано, че защото е обяд, задължително трябва да обядва. Следвайте желанията на организма си, ни съветва още д-р Пелов. Той не е от привържениците на закусването, но ако сте свикнали с него, може добре да комбинирате ядки (без фъстъци) с мляко, което вкисква (биволско, козе или овче). Според д-р Огнян Пелов е добре да консумираме до шест яйца на ден, а след шестото - ограничаваме белтъка и консумираме само жълтъка. Ядките са важен оизточник на елементи, които са крайно необходими на организма ни. Той препоръчва до две ядки бразилски орех, който е богат на Селен, бадеми, кашу и орехи, които съдържат голям процент Цинк и Йод. Не се налага да ходим и да търсим тези елементи под формата на хапчета в аптеката, достатъчно е, да хапнем по една шепа микс от любимите ядки. Те могат да са сурови или печени, но да не съдържат сол, препоръчва д-р Пелов. 

Пиенето на кафе също е въпрос, който задаваме към специалиста. На него полувачаме отговора, че от 1 до 3 кафета дневно е по-добре, отколкото изобщо да не пием кафе. Две са препоръките му, обаче, кафето да не е разтворимо или инстантно, тип нес. Не е добре да се пие безкофеиново кафе, защото вярваме или не кофеинът се оказва полезен за организма. Това е световна статистика, посочва специалистът.

Що се отнася до алкохолните напитки, доктор Пелов ни съветва да не злоупотребяваме с тях. Можем да консумираме до 100гр. домашна ракия и червено вино - за дамите по една чаша, а за мъжете до две на ден.

Създадената от д-р Пелов система на базата на функционалната медицина решава проблеми като затлъстяване, хипертония, диабет, атеросклероза, депресивни състояния и др. Бъдете здрави и се хранете правилно, препоръчва още д-р Огнян Пелов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35