Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конспиративните теории за връзката между 5G и коронавируса

Кадри от записи за видеонаблюдение в холандски бизнес парк показваткак мъж с черна качулка изсипва съдържанието на бял контейнер в основата на клетъчна радио кула. Докато мъжът бяга към колата си, в подножите но стълба избухва пламък.

Подобни сцени се повтарят десетки пъти през последните седмици в Европа, където властите се опитват да противодействат на конспиративните теории, свързващи новите мобилни 5G мрежи с пандемията от коронавируса. Противниците на технологията запалиха в различни европейски стълбове с монтирани на тях предаватели на 5G мрежата, пише „Сабах“.

Популярните вярвания и теории на конспирацията, че безжичните комуникации представляват заплаха, съществуват отдавна, но глобалното разпространение на вируса, което съвпадна с масовото въвеждане на безжичната технология от пето поколение, допринесе за засилването на тези твърдения. За част от някои разказва в публикация днес агенция БГТЕС.

Властите в Европа и САЩ наблюдават внимателно ситуацията, загрижени, че атаките ще подкопаят жизненоважни телекомуникационни връзки в момент, когато те са изключително необходими за справяне с пандемията.

„Изключително съм възмутен, че хората предприемат действия срещу инфраструктурата, на която трябва да разчитаме, за да можем да реагираме при тази спешна за здравето ситуация“, заяви в началото на април Стивън Поуис, медицински директор на Националната здравна служба в Англия.

Във Великобритания този месец бяха регистрирани около 50 пожара на стълбове и други съоръжения, което доведе до три ареста. Телекомуникационните инженери са били малтретирани по време на работа 80 пъти, твърдят от търговската група Mobile UK. Снимки и видеоклипове, документиращи атаките, често са смесвани с неверни коментари за COVID-19.

Около 16 стълба бяха подпалени в Холандия, а съобщения за нападения са регистрирани и в Ирландия, Кипър и Белгия.

Постове, заплашващи с атаки телефонните стълбове, получават лайкове във Facebook. В пост на анти-вакси група от 12 април е споделена снимка на изгорял стълб с клетки за мобилна комуникация и коментар: „Никой не иска рак & covid19. Спрете да се опитвате да го направите или всеки стълб и магазин за мобилни телефони ще свършат като този“

Тенденцията във Великобритания се засили, когато сред целите попадна кула за пренос на мобилни данни в Бирмингам, разположена в близост до полевата болница, лекуваща пациенти с коронавирус.

„Достатъчно тъжно е, че семействата не могат да бъдат до леглата на критично болните си близки“, каза Ник Джефри - главен изпълнителен директор на мобилния оператор „Vodafone UK“.

„Още по-обезпокоително е, че дори и малкото утешение на телефонен или видео разговор може да им бъде отказано поради егоистичните действия на няколко заблудени привърженици на теория на конспирацията“, смята той.

Фалшива информация около 5G и коронавируса е била споделяна стотици хиляди пъти в социалните медии. Те варират от твърденията, че коронавирусът е прикритие за внедряването на 5G до такива, според които новите 5G -мрежи са създали вируса.

„Да се твърди, че 5G по някакъв начин е отговорен за епидемията от COVID-19 е просто невярно“, д-р Джонатан Самет - декан на школа по обществено здраве в Колорадо, който ръководи комитет на Световната здравна организация за изследване на връзката между излъчването на клетъчните телефони и рака.

„Просто не виждам никакъв правдоподобен начин да ги свържа“, категоричен е той.

Сюзън Бринчман - директор на Центъра за предотвратяване на електросмог, нестопанска организация, бореща се срещу „електромагнитното замърсяване на околната среда“, смята, че хората имат право да бъдат загрижени за 5G и връзката с COVID-19.

„Цялата 5G инфраструктура трябва да бъде демонтирана и изключена“, написа тя в свое становище.

Но няма доказателства, че безжичните комуникации - независимо дали 5G или по-ранни версии, вредят на имунната система, заяви Миртил Симко - научен директор на SciProof International в Швеция, който е прекарал десетилетия в изследване на въпроса.

Сегашната вълна от 5G теории датира от януари, когато белгийски лекар направи връзка между технологията и COVID-19. Преди това циркулираха по-стари версии, свързани основно с твърдението, че излъчването на мобилния телефон причинява рак.

Подобни постове бяха разпространени във форумите на Reddit, страниците във Facebook и YouTube каналите. Дори при ежедневна употреба на безжична комуникация сред възрастните, Националният институт за ракови заболявания не е констатирал увеличение на мозъчните тумори. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гърция, плаж

Лесна работа: Промяна?

Септември беше чудесен и мнозина успяха да сe порадват на още малко море, слънце, ваканция. Сега, застанали на прага на октомври, поглеждаме назад, помахвамe с усмивка и всеки разгръща различен албум. В него може да има любими мигове, изпъстрени със забележителните цветове на младата есен, със свежия полъх на прохладни ветрове и с танца на..

публикувано на 30.09.24 в 17:00

ВСУ откри академичната 2024/2025 година

Новата академична 2023 - 2024 година бе открита днес от доц. д-р Красимир Недялков - президент на Варненския свободен университет. Студентският химн прозвуча и в сърцето на Родопите - във Филиала на университета в Смолян, където също се проведе тържествена церемония. В препълнената Аула Максима на университета във Варна празникът започна с..

публикувано на 30.09.24 в 15:11

На 1 октомври започва новият сезон на Варненската опера

След 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" Държавната опера Варна започва новия сезон на 1 октомври - Световния ден на музиката, с оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. В програмата за октомври са включени както някои от най-добрите спектакли, които направиха премиерите си през лятото, така и нови музикални събития, съобщават от..

публикувано на 30.09.24 в 09:43

До 29-годишна възраст е добре да сме изследвали репродуктивния си капацитет

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието специалисти в..

публикувано на 30.09.24 в 07:58
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21

252 бебета са родени с помощта на Фонд „Инвитро Варна“ през последните 10 години

Празничен концерт на входа на Морската градина във Варна, организиран от фондация "Искам бебе" и община Варна, отбеляза 10-годишнината от създаването на общинския фонд ин витро. За последните 10 години фонд „Инвитро – Варна“ е финансирал лечението на 861 двойки с репродуктивни затруднения, 2,2 милиона лева са отпуснати от Общинския съвет, за..

публикувано на 29.09.24 в 13:52

Ирландия наложи на "Мета" глоба в размер на 91 милиона евро

Американският технологичен гигант "Мета" (Meta), който е собственик на "Фейсбук" (Facebook), получи глоба в размер на 91 милиона евро (102 милиона долара) от ирландската Комисия за защита на данните, съобщи ДПА. Глобата е наложена, тъй като е установено, че по невнимание "Мета" е съхранявала в своите вътрешни системи потребителски пароли,..

публикувано на 29.09.24 в 12:52