Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветина Маринова: Почувствах се като у дома си точно в тези песни!

| обновено на 29.04.20 в 14:02
Цветина Маринова
Снимка: Личен архив

Северняшки песни, изпълнени от родената в Севлиево народна певица Цветина Маринова, звучаха в "Съботна трапеза" на 25 април. Записите са част от най-новата звукозаписна продукция на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов. Предполагам за тях това е рутинна работа: създаването на песни, след това изсвирването, репетициите, записването, но за мен това беше изключителна емоция, разказа Цветина за първите си записи в Националното радио. Нещо, което просто исках да направя, а все отлагах в годините, защото работа, концерти, пътувания, "сега не му е времето", "може би по-нататък"... Много съм благодарна и на Ангел Добрев за аранжиментите, и на Димитър Христов, и на всички музиканти, с които имах голямото удоволствие да записвам.
Песента "Зеленико, зеленчице" ми е дадена от моите първи учители Цветан Радков Цвятков и Радка Цвяткова, пяла съм я в тийнейджърските си години, наричам я "детската ми песен". "Мама Маринка думаше" също е от г-н Цвятков. Тя е много лична песен, много мила, но чак когато се омъжих, я почувствах присърце. "Сърдито либе, надуто" е хумористична и закачлива песен, променила съм я малко, така че да ми пасне, да ми е удобна. И тя ми е предоставена от Цветан Цвятков и неговата съпруга, това е една от любимите му песни и много се радвам, че я записах, защото знам, че ще го зарадвам по този начин. А за четвъртата песен "Лено, Лено": бях поканена от духовия оркестър в гр. Севлиево да я изпълня заедно с тях на концерти, беше непозната за мен песен, но много ми хареса. Предостави ми я Илко Михов, който я е събирал от баби от ловешките села. Също малко съм я променила на места, но не съм променила нито стилистиката, нито мелодията. Много си я харесвам, игрива и хубава. В северняшката музика, и то точно в тези четири песни, и то точно, когато отидох да ги запиша в радиото, осъзнах, че коренът наистина си има значение. Почувствах се като у дома си, точно в тези песни!
Цялото интервю и новите песни чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35
Даниел Стефанов

Политолог: Правителството е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция

Стабилното правителство е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция, отколкото европейските депутати. Това каза Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в изборното студио на Радио Варна. Българските партии трябва да развият усещане за коалиционност, защото няма в скоро време да има партия, която..

публикувано на 09.06.24 в 21:20