Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Випуск 2020: Искаме изпращане!

| обновено на 11.05.20 в 17:15

Хиляди зрелостници от цялата страна се обединиха във фeйсбук група и писаха до премиера с искане да разреши изпращанията на випуска в училищния двор на всяка българска гимназия.

Изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това – се казва в писмото.

В него е цитирана заповедта на Министъра на здравеопазването, която допуска посещения на търговски площи на открито и заведения при спазване на определени противоепидемични мерки. Според дванайсетокласниците изпращане в дворовете на училищата при ограничено присъствие само на випускниците и техните преподаватели не би нарушило изискването за социална дистанция.

Нашето желание е да изпратим уважително изминалите години. Всички ученици преживяхме много трудности през изминалите месеци. Това са последните ни дни в училище, последните мигове като ученици. Завършва един изключително важен етап от нашия живот. Ние се чувстваме дълбоко наскърбени, че съществува възможността за едни да бъде направен компромис, а за други като нас – не, предвид, че нашите искания спокойно могат да се вместят в поетапното премахване на ограничителните мерки. И разбира се, че ако нашето искане се случи, ние ще бъдем безкрайно съобразителни с условията, които бихте ни наложили – пишат още зрелостниците.

Светлана Вълкова разговаря с инициатора на групата ИЗПРАЩАНЕ 2020! Симона Бонева от столичното 18-то училище, интервюто може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с трето издание

На 19 май, неделя, от 11 до 18 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Варна ще бъде домакин на национална конференция за предучилищното и началното училищно образование на 4 и 5 юни

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование“ ще се проведе в курортния комплекс "Златни пясъци" на 4 и 5 юни.  Очаква се в събитието да се включат над 200 учители и директори от учебни заведения в цялата страна, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти и други...

публикувано на 14.05.24 в 14:53
ИУ, Варна

ИУ-Варна връчи годишни отличия на студенти и свои възпитаници

Академичнни отличия връчи днес ръководството на варненския Икономически университет по повод навършването на 104 години от основаването на висшето учебно заведение. Тържествена церемония, официални гости, много поздравления и концерт съпътстваха проявата, която се проведе в зала Аула на университета. Николай Колев получи наградата „Успешно..

публикувано на 14.05.24 в 14:50

Петдневен фестивал за празника на к. к. "Св. св. Константин и Елена"

5-дневен фестивал организират по случай празника на Св. св. Константин и Елена в едноименния курорт край Варна.  Събитието ще се проведе от 21 до 25 май на открита сцена, разположена под едноименния манастир.  Яница Кънева, Атанас Кателиев и Кристиана Атанасова ще излязат на сцената,  докато ученически състави, групи и DJ ще поддържат празничното..

публикувано на 14.05.24 в 12:40

Ендокринолог: Новооткритите диабетици и генетично предразположените да тестват редовно гликиран хемоглобин

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе от днес до 30 май във Военна болница-Варна. Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора с вече поставена диагноза захарен диабет. Редовното изследване на кръвната захар и гликирания хемоглобин е от съществено..

публикувано на 14.05.24 в 10:40

Фестивалът "Флора Варна" започва на 17 май с богата съпътстваща програма

Фестивалът на цветята "Флора Варна" започва от 17 май във Варна. Мястото е пространството между "Морско казино" и сцена "Раковина".  Богата е съпътстващата програма на събитието тази година, съобщиха организаторите.  М ножество работилнички, танци и игри за децата предстоят във Варна. Съпътстващата програма започва от 10 часа на 18 май със зумба за..

публикувано на 14.05.24 в 10:20

Студенти от ВСУ представят "Хубави места във Варна"

Изложбата "Хубави места във Варна" беше открита в „Галерия 12“ в Областна администрация – Варна. Експозицията включва творби на студенти от специалност "Графичен дизайн" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В изложбата са представени над 40 рисунки на 15 студенти.  Творбите са създадени в рамките на дисциплината "Рисуване..

публикувано на 13.05.24 в 18:36