Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от „Златната обувка“ на Стоичков

Автор:

За футболната история на България и света днешната дата е историческа. Българинът Христо Стоичков преди 30 години стана голмайстор №1 в Европа и спечели Златната обувка. Христо направи фантастичен сезон тогава, 1989/90 г като реализира 38 гола. Никой не успя да вкара повече от него в Европа. Тогава Камата носи екипа на ЦСКА. Никой преди това и никой до ден днешен не е отбелязвал толкова голове в един сезон. Това буквално втрещи Европа. България разполага с футболен бисер, пише пресата на стария континент. На практика Ицо поделя трофея със суперзвездата на Реал Мадрид Уго Санчес. На церемонията при връчването на „Златната обувка“ организаторите правят импровизирана игра, като двамата трябва да целят мишена с топка, на която Стоичков се показва като по-добър стрелец от опонента си. Не трябва да забравяме, че Стоичков има и втора „Златна обувка“ във футбола. Само 4 години по-късно е историческата за България 1994 г на СП в САЩ. Стоичков става голмайстор на шамипоната. Никой друг български футболист не може да се похвали с подобно постижение. Малко са и тези в света с такъв успех.

През годините Христо Стоичков винаги е бил канен на годишната церемония на която се връчва това престижно отличие. Много често той е сред награждаващите. На една от церемониите той връчи лично Златната обувка на Лео Меси.

Златната обувка е европейска футболна награда, връчвана ежегодно на футболиста, отбелязал най-много голове през сезона в националните европейски шампионати. Първата награда е за Еузебио, който през сезон 1967/68 г. отблязва 42 гола с отбора на Бенфика.

Френският вестник „L’Équipe““ определя през 1968 г. просто правило за наградата: победител е играчът, отбелязал най-много голове в първенството на европейска държава без значение на неговата продължителност и броя на мачовете.

Сред носителите на Златната обувка 1968 – 1991 има още българи. Петъэр Жеков печели трофея през 1969 г с 36 гола. През 1981 г това огромно признание получава Георги Славков след отбелязани 31 гола.

Христо Стоичков безспорно е един от най-добрите играчи не само в нашата футболна история, но и в световната. По спортен дух, талант и чар с него може да се мери единствено Георги Аспарухов – Гунди, а по популярност и успехи – никой.

Най-сигурното доказателство за величието на един спортист не са отличията, а уважението, което е спечелил и като доказателство за това искам да завършим с думите на Чики Бегиристайн за съотборника си Стоичков в Барселона:

„В историята на футбола има различни типове големи състезатели и всеки е оставил собствена диря. Но никога не са се събирали в едно толкова талант с такъв характер”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънка спечели турнира във Варна

Румънката Джорджия Крачун спечели титлата на сингъл на турнира за жени от категория W15 с награден фонд 15 хиляди долара. Надпреварата от календара на международната тенис федерация (ITF) се проведе при отлични условия на кортовете на ТК "Супер Спорт", гр.Варна. Втората поставена Джорджия Крачун победи във финала със 7:5, 6:0 Елизавета Котляр от..

публикувано на 30.09.24 в 09:39

Групата на "Спартак"-Варна за мача със "Септември"

Старши-треньорът Иван Цветанов определи групата на Спартак /Варна/ за предстоящия мач срещу Септември София.   Срещата ще се проведе на 30.09 от 20.00 ч. на стадион "Локомотив".

публикувано на 30.09.24 в 09:38

Трудна победа за отбора на "Левски"

Отборът на Левски записа труден успех с 2:1 срещу Арда (Кърджали).  Александър Колев даде преднина на "сините" в 12-ата минута от дузпа. В 39-ата минута Станислав Иванов изравни резултата, а в 73-ата минута Кристиан Макун донесе три точки с първия си гол за тима.

публикувано на 30.09.24 в 09:37

Лудогорец се поздрави с успех

Лудогорец победи с 2:0 Ботев (Враца) в мач от десетия кръг на efbet Лига. Ивайло Чочев откри в 32-ата минута, а Рик удвои.  Срещата се игра в Разград, въпреки, че шамоионите са гости в срещата.  Стадионът във Враца се ремонтира.

публикувано на 30.09.24 в 09:36

"Черно море" се очертава да е последен на Черноморските игри

Волейболистите на „Черно море“ и „Добруджа“ изиграха изключително оспорван мач на Черноморските игри във Варна. Мачът стигна до тайбрек, който беше спечелен от отбора на Добруджа с 14-16. В отделните геймове 22-25, 25-22, 23-25, 25-16. През първата част домакините водеха с 16-10, но не успяха да затварят успешно тази част. Добруджанци се очертава да са..

публикувано на 29.09.24 в 21:30

"Дея волей" почти сигурно печели "Черноморските игри" във Варна

Отборът на "Дея волей" записа втора победа на Черноморските игри във Варна. Този път с 3-1 срещу "Локомотив Авия"- Пловдив. Това означава на 99%, че бургазлии печелят Черноморските игри. В последният мач утре те играят срещу "Черно море" от 12.00 ч.

публикувано на 29.09.24 в 18:41