Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният самотен мореплавател на България

| обновено на 04.06.20 в 09:22

Капитан Георги Георгиев е първият българин сам обиколил света с яхтата си "Кор Кароли".

На 4 юни 2020 щеше да навърши 90 години.

Годишнината отбелязваме по инициатива на Фондация «Кор Кароли»,​ съвместно с Община Варна, ВМС и Военноморския музей .  Заради особените условия тази година без масова публичност ще бъдат поднесени  цветя пред паметната  плоча на ул. "Ст. Стамболов" 42 във Варна, където е бил  домът на Капитана.

За Мореплавателя на България, друг капитан - Тома Томов казва, че е аскет и мечтател, но с целеустремен характер. Румен Генов го попита как един яхтсмен става звезда:


Легендарният кап. Георги Георгиев всъщност е роден в Кърджали на 4 юни 1930 година. Морето влиза в неговия живот още когато е на 9 години. Тогава семейството му се мести да живее във Варна и той прекарва дните си на порта сред  лодки и гребла. Завършва тук вечерна гимназия и корабния техникум. Първото си голямо плаване прави  през 1974 година, когато с яхтата  „Вега“ обикаля  Черно море, а екипаж с него са Иван Георгиев - Зъбата, Иван Йорданов и журналистът Братислав Талев – син на писателя Димитър Талев.

Кап. Георги Георгиев /вляво/ и Иван Георгиев-Зъбата / със слънчевите очила/

Двайсетина писма на капитана на "Кор Кароли" Георги Георгиев, снимки и картички дари преди две години на Военноморския музей съпругата на  Зъбата  Евсевия Георгиева.   Писмата са добре съхранявани в дома на семейство Георгиеви, което имало  голяма лична кореспонденция с капитан Георги Георигев от времето преди той да стане известен с околосветската си обиколка. Ето и началато на едно, което е от август 1977 година до Иван Георгиев, ръководител на Яхт клуба: "Зъбе, здравей. Дойде ред да пиша и на теб, и правя това преди заминаване, та да обхвана събитията дотук". Евсевия Георгиева за радио Варна разказа:


Тогава, преди две години, Стефан  Денков  в свой разказ за Зъбата и морето пише: "От Жоро (кап. Георги Георгиев) са останали някои много мъдри неща. Едно от тях е, че морето не можеш да го победиш, но да си в хармония с него."


На 20 декември 1976 година, след успеха му в Трансатлантическата регата "ОСТАР-76" - световното ветрходхо съзтезание с най-голямо реноме, той отплава от Хавана с деветметровата яхта "Кор Кароли", преминава Панамския канал и стига Маркизките острови в Тихия океан. Оттам се насочва към остров Фиджи, доплава до него и е единственият, който през март - месеца на тропическите депресии в този район - влиза в Сува. После спира в стралийския порт Дарвин, пресича неспокойния през август и септември Индийски океан. Преди Кейптаун се преборва с вълните-убийци и през Южния Атлантик, на 20 декември 1977 година, се завръща отново в Хавана. Там той сключва кръга. Изминава 24 500 мили за 201 дни, 21 часа и 36 минути. Този резултат е записан в книгата на рекордите "Гинес" през 1982 г. като най-добър резултат в този клас яхти.


След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На името му е наименуван нов 25 000-тонен кораб за насипни товари на „Български морски флот“, става почетен спортист № 1 за 1977 г., както и почетен гражданин на Варна и родния му Кърджали, а днес името му носи и яхтклуба във Варна.


От 1979 г. яхтата "Кор Кароли" е на съхранение във Военноморския музей във Варна.

Яхтата „Кор Кароли“, с която капитан Георги Георгиев извършва първото околосветско плаване с яхта в българската морска история. Експонат на Военноморския музей във Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата, с които ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:00