Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Костадинов, магистър в ИУ-Варна: Не искам да емигрирам, искам да съм част от промяната на България към по-добро

3
Ивайло Костадинов
Снимка: Личен архив

Изборът на магистърска програма най-често е диктуван или от желанието за надграждане във вече избраното професионално направление, или от необходимостта от нещо ново, различно и предизвикателно за студента. Днес имаме удоволствието да Ви срещнем с двама млади, амбициозни студенти от Икономически университет - Варна, които доказват, че няма правило и всяко решение, свързано с образованието и работата, е индивидуално и еднакво успешно, когато е взето осъзнато.

Ивайло Костадинов е на 24 години, от Варна, развива съвместно с брат си собствен бизнес в две посоки - стартъп фирма за производство на натурални бебешки сапуни с иновативни елементи и строителна борса. Завършил е ІV ЕГ "Фр. Жолио-Кюри" с испански и английски, ОКС "бакалавър" във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и след това записва паралелно три магистърски програми в три различни университета. Вече се е дипломирал успешно по една от тях и това лято се надява да приключи отлично и останалите две. Третата магистратура – последна засега, е в Икономически университет - Варна - специалност "Публичен мениджмънт и административна власт". Избира я, защото се интересува от политика и държавно управление и иска да е подготвен, за да работи за промяната в България. Чуйте още в интервюто в звуковия файл.

Дисциплината от учебния план в ИУ-Варна, която се оказва най-интересна за Ивайло е "Регионално управление". Той самият има още много интересни идеи в тази посока, включително за развитие на екологичен туристически бизнес в една от по-малките общини във Варненска област. Основната цел на обучението на магистри по "Публичен мениджмънт и административна власт" е подготовка на  специалисти в областта на управлението на публичните организациите. Подготовката им дава интегрирани знания, практически умения и професионални компетенции за диагностика на средата на публичните организации, разработване, избор и реализация на управленски решения, организиране и контрол върху изпълнението на организационните задачи в съответсвие със законовата и нормативна база, управление участието на организациите в проекти, вкл. и европейски, управление на човешките ресурси.

На Кристияна Христова и предстои през месец юли да се дипломира като бакалавър със специалност "Счетоводство и одит" в ИУ-Варна. От втори курс работи като счетоводител, благодарение на подготовката си в Професионалната гимназия по икономика в родния Сливен. Убедена е, че счетоводството е нейната стихия, призвание и бъдеще. Работи и учи с голямо желание и без колебание ще продължи в магистърска програма "Счетоводство и контрол" в Икономически университет - Варна. Следващата и цел е докторантура и академична кариера като преподавател, заедно с реализация като одитор. Коя е втората и най-голяма детска мечта на Криси можете да чуете в интервюто в звуковия файл.


Кристияна Христова, 4 курс, ОКС

Mагистърската програма "Счетоводство и контрол" в ИУ-Варна дава възможност на студентите да задълбочат знанията от бакалавърските програми и да формират умения за извършване на дейности по международните стандарти за финансова отчетност, международните одиторски стандарти, ключовите области на данъчното законодателство и данъчния процес, специфичните отчетни проблеми в предприятия от различни отрасли на икономиката и с различна капиталова структура, специфични проблеми на счетоводната и одиторска етика. Завършилите магистратурата имат умения, навици и така важните нагласи за изследователска, управленска и консултантска кариера, за работа в екип, за поемане на отговорност и взимане на оптимални решения.

Първият етап от приема на студенти за обучение в ОКС "магистър" в ИУ-Варна в 26 специалности за академичната 2020-2021 година ще стартира на 23 юни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не, на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00ч.вНародно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община Балчик,..

публикувано на 13.06.24 в 11:46

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

Днес е Възнесение Господне

Православната църква отбелязва днес Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово. Това е и последният ден, в който православните се поздравяват с "Христос Воскресе!".  В продължение на тези 40..

публикувано на 13.06.24 в 07:18
Снимката е илюстративна

Дигитални близнаци на тумори подпомагат лечението на онкологичните заболявания

Водещи европейски учени в сферата на медицината участват във Варна в обучителен семинар, свързан с изчислителната и експериментална системна медицина. Той е организиран от Медицинския университет в морската столица.  Професор Весела Кристенсен от Университета в Осло, Норвегия, заедно с колегите си проф. Антон Тончев, проф. Арнолдо Фригеси и..

публикувано на 12.06.24 в 15:55

ВСУ с нова бакалавърска програма „Строителен инженеринг“ за новата учебна година

Варненският свободен университет обяви прием за новата и единствена в България бакалавърска специалност „Строителен инженеринг“ за учебната 2024/2025 г. Специалността е създадена в отговор на необходимостта на строителния бранш от строителни инженери с практически умения и ще се реализира в тясно сътрудничество с бизнеса. Обучението по специалността..

публикувано на 12.06.24 в 14:07

От 15 юни се завръща „Фермерският пазар Балчик“ на дамбата

На 15 юни фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – един от организаторите на събитието. „Това е петият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните..

публикувано на 12.06.24 в 12:27

Започва Международният хоров фестивал "Черноморски звуци"

Около 300 хористи пристигат в Балчик за участие в 12-ото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци", който се открива официално днес. От 19.00 ч. на сцена "Нимфеум" в Двореца и Ботаническата градина излизат участниците в първия фестивален концерт. Общо 20 са съставите, които ще се включат присъствено, а 21-вият - от Ангола, ще се..

публикувано на 12.06.24 в 09:23