Или какъв подарък имаме от предците си - това обобщават днес информационни агенции.
Хранителните навици до голяма степен се наследяват генетично.
Вече са известни около десетина мутации, които отговарят за пристрастяването към солено, сладко, горчиво и мазно. Предполага се, че именно заради тях на хората им е трудно да свалят излишните килограми, дори когато това е необходимо поради здравословни причини.
Испански учени помолили 800 доброволци с европейски произход да попълнят анкета за ежедневните си хранителни навици. Те трябвало да оценят всяко ястие по десетобална скала – от най-вкусното до онова, което изобщо не им е харесало. Успоредно с това от всеки от участниците е взета ДНК проба.
Получените данни били сравнени с откритите в геномите на доброволците мутации, свързани с хранителния режим и предпочитания. Били открити около 1 500 отклонения.
Най-често се срещали вариации в гена FTO, който влияе върху предпочитанията към зеленчуци, както и върху апетита и склонността към напълняване. След това били гените CREB1 и GABRA2, които отговарят за склонността към солени храни, Тези участъци на ДНК се смятат и за регулатор на скоростта на разчитане на гените и отговарят за предаването на сигнал към мозъка.
Били открити и няколко гена на любителите на сладкото – основно OXTR, който определя реакцията на организма спрямо окситцина. Според авторите на проучването, именно от него зависи отоншението на човека към шоколада. А гените SLC6A2 и SLC6A5 отговарят за желанието да ядем мазни храни и захар.
Учени от Центъра за интегрална медицина „Рикен“ и от университета в Осака са анализирали данните за генома, здравословното състояние и хранителните предпочитания на повече от 160 000 японци. Те определили хранителните навици, които се наследяват с ДНК. Сред тях били предпочитанията към консумацията на кафе, чай, йогурт, сирене, тофу, риба, зеленчуци, месо и алкохол.
Учените описали 9 участъци в генома, влияещи на кулинарните вкусове. Някои от тях могат да определят едновременно няколко хранителни навика. Например тофу е предпочитан от хора с мутация, която отговаря за възприятието за горчиво, а липсата ѝ е характерна за хора, които не носят на алкохол. Поклонниците на рибата, тофуто и зеленчуците почти винаги имали в своята ДНК мутация, определяща свръхчувствителност към умами (един от петте основни вкуса – бел. ред.) – вкус, предизвикван от натриев глутамат.
При любителите на сирене, йогурт и мляко генетичните вариации били сходни.
Авторите на проучването отбелязват, че шест от откритите от тях гени са свързани с предразположеност към редица заболявания – няколко вида рак и диабет.
Според британски учени, от всички гени, ръководещи хранителните предпочитания, най неприятният е MC4R. Той кара хората да ядат мазни храни, в резултат на което се получава наднормено тегло и свързаните с него сърдечно-съдови заболявания.
На участниците в експеримента било предложено пиле с къри, но с различни съдържание на мазнини – съответно, 20, 30 и 60 процента. След това доброволците трябвало да изядат десерт от бита сметана, ягоди и целувки с еднакъв вкус, но с различно съдържание на захар.
Учените установили, че тези, които се постарали да изядат колкото е възможно повече от най-мазното пилешко и избрали най-сладкия десерт, имат мутация на гена MC4R, който управлява хранителните навици и метаболизма и се среща често при страдащите от затлъстяване.
Учените смятат, че този ген отговаря за избора на сладки и мазни храни, а мутацията му кара човека да избягва едното и да налита на другото. /БГНЕС и РИА Новости
Mental е варненска група, съставена от петима души, които се стараят да правят музика, която не влиза в етикети и в същото време не е прекалено крайна. Музикантите свирят метъл, но взимат и от други жанрове, и споделят с категоричност пред екипа ни : "Можем да свирим всичко". Бандата е сформирана през зимата на 2023 г., а оттогава свирят главно..
По повод 90-годишнината от създаването си екипът на Радио Варна ще приеме в понеделник ценно дарение – бронзова скулптура на Йордан Каранов (1892 – 1975), музиковед, общественик и началник на радиостанцията в периода 1944 – 1950 г. Паметникът е дарение от художничката Калия Йорданова и нейния съпруг – скулпторът проф. Пламен Братанов. Произведението..
На 25 юли Православната църква възпоменава Успение на св. Анна. Света Анна, майката на Пресвета Богородица, произхожда от свещеническия род на Левиевото коляно. Със съпруга ѝ Йоаким живеели в гр. Назарет, в Галилея, и до дълбока старост били бездетни. Търпели заради бездетството си много огорчения и обиди, но понасяли всичко смирено, уповавайки се на..
Във все по-богатата програма на Варненския фестивал ‘‘Опера в летния театър‘‘ едно заглавие изпъква пред останалите. Мюзикълът ,,Аладин‘‘ е най-новата продукция на ТМПЦ – Варна и заедно с мюзикълите ‘‘Дух‘‘ и ‘‘Парижката света богородица‘‘ е лауреат на програмата на фестивала. С премиерата си на 18 юни мюзикълът покори сърцата на..
Три дни ще празнува своята 70-годишнина Университетска ботаническа градина – Балчик от 25 до 27 юли, когато ще се проведе арт изложение сред цветята. Събитието се организира съвместно с фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, като ще бъдат представени занаяти, изкуства, лични срещи с творците, образователни работилници като тъкане,..
Понастоящем във Варна се работи по общо 12 проекта за реставрация на архитектурни паметници . Сред тях е и т.нар. „Софийска банка“, поято сега виждаме само укрепването и съхранянето на пластиката на покрива. Предизикателството по нейната реставрация е заради достъпа до имота, който е през чужд имот. В същото време има и не малко примери за..