Или какъв подарък имаме от предците си - това обобщават днес информационни агенции.
Хранителните навици до голяма степен се наследяват генетично.
Вече са известни около десетина мутации, които отговарят за пристрастяването към солено, сладко, горчиво и мазно. Предполага се, че именно заради тях на хората им е трудно да свалят излишните килограми, дори когато това е необходимо поради здравословни причини.
Испански учени помолили 800 доброволци с европейски произход да попълнят анкета за ежедневните си хранителни навици. Те трябвало да оценят всяко ястие по десетобална скала – от най-вкусното до онова, което изобщо не им е харесало. Успоредно с това от всеки от участниците е взета ДНК проба.
Получените данни били сравнени с откритите в геномите на доброволците мутации, свързани с хранителния режим и предпочитания. Били открити около 1 500 отклонения.
Най-често се срещали вариации в гена FTO, който влияе върху предпочитанията към зеленчуци, както и върху апетита и склонността към напълняване. След това били гените CREB1 и GABRA2, които отговарят за склонността към солени храни, Тези участъци на ДНК се смятат и за регулатор на скоростта на разчитане на гените и отговарят за предаването на сигнал към мозъка.
Били открити и няколко гена на любителите на сладкото – основно OXTR, който определя реакцията на организма спрямо окситцина. Според авторите на проучването, именно от него зависи отоншението на човека към шоколада. А гените SLC6A2 и SLC6A5 отговарят за желанието да ядем мазни храни и захар.
Учени от Центъра за интегрална медицина „Рикен“ и от университета в Осака са анализирали данните за генома, здравословното състояние и хранителните предпочитания на повече от 160 000 японци. Те определили хранителните навици, които се наследяват с ДНК. Сред тях били предпочитанията към консумацията на кафе, чай, йогурт, сирене, тофу, риба, зеленчуци, месо и алкохол.
Учените описали 9 участъци в генома, влияещи на кулинарните вкусове. Някои от тях могат да определят едновременно няколко хранителни навика. Например тофу е предпочитан от хора с мутация, която отговаря за възприятието за горчиво, а липсата ѝ е характерна за хора, които не носят на алкохол. Поклонниците на рибата, тофуто и зеленчуците почти винаги имали в своята ДНК мутация, определяща свръхчувствителност към умами (един от петте основни вкуса – бел. ред.) – вкус, предизвикван от натриев глутамат.
При любителите на сирене, йогурт и мляко генетичните вариации били сходни.
Авторите на проучването отбелязват, че шест от откритите от тях гени са свързани с предразположеност към редица заболявания – няколко вида рак и диабет.
Според британски учени, от всички гени, ръководещи хранителните предпочитания, най неприятният е MC4R. Той кара хората да ядат мазни храни, в резултат на което се получава наднормено тегло и свързаните с него сърдечно-съдови заболявания.
На участниците в експеримента било предложено пиле с къри, но с различни съдържание на мазнини – съответно, 20, 30 и 60 процента. След това доброволците трябвало да изядат десерт от бита сметана, ягоди и целувки с еднакъв вкус, но с различно съдържание на захар.
Учените установили, че тези, които се постарали да изядат колкото е възможно повече от най-мазното пилешко и избрали най-сладкия десерт, имат мутация на гена MC4R, който управлява хранителните навици и метаболизма и се среща често при страдащите от затлъстяване.
Учените смятат, че този ген отговаря за избора на сладки и мазни храни, а мутацията му кара човека да избягва едното и да налита на другото. /БГНЕС и РИА Новости
Клавирен рецитал изнесе в рамките на Международния фестивал "Варненско лято" снощи Антонио Паван. Той е само на 11 години с българо-италиански произход, а биографията му вече е забележителна, репертоарът му се простира от барока до XXI век, свирил е в престижни зали в Италия, където живее, и в Европа, печелил е само първи награди от конкурси, често..
Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..
Предстои едно изключително вълнуващо и заредено с обич събитие във Варна, което ще събере на едно място представители на природозащитни организации, доброволци, любители на животните и всички хора със сърца, отворени за доброто. В събота, 27 юли, от 10:00 до 22:00 часа, на входа на Морската градина в морската столица ще се проведе фестивалното..
Мока мус е цветът на 2025 г. - той създава усещане за лукс и мекота и напомня за кремчетата от детството ни. Именно този цвят диктува самата мода, а другите актуални нюанси на лято 2025 са ментово зелено, цвят праскова, съчетан с пастелно синьо, както и всички пастелни гами. Това обобщи за предаването "Новият ден" модният експерт Румяна Димитрова...
Държавният куклен театър поставя представления за деца на лятната и основната си сцена през юли. В програмата днес е предвиден спектакълът "Полянката с малките гъбки" за деца до 3 години, който започва от 18 часа. Останалите представления в афиша на Кукления театър са следните: 25 юли, петък, 18.00 ч. - "Полянката с малките гъбки", за деца до 3 г...
Младо семейство дари ценна апаратура на родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Анна“ във Варна, съобщиха днес от лечебното заведение. Подаръкът е в знак на благодарност за грижите, положени за 31-годишната Меглена Рачева от крайморския град. Жената е приета бременна в седма гестационна седмица, след припадък и с..
От миналата седмица обсерваторията в село Камен бряг край Каварна отново работи след отстраняване на технически проблем. Съоръжението е отворено всеки вторник и петък от 21 часа и наблюдения са възможни при хубаво време. Туровете са напълно безплатни и се водят от варненския астроном Георги Георгиев. Обсерваторията е сред..