Или какъв подарък имаме от предците си - това обобщават днес информационни агенции.
Хранителните навици до голяма степен се наследяват генетично.
Вече са известни около десетина мутации, които отговарят за пристрастяването към солено, сладко, горчиво и мазно. Предполага се, че именно заради тях на хората им е трудно да свалят излишните килограми, дори когато това е необходимо поради здравословни причини.
Испански учени помолили 800 доброволци с европейски произход да попълнят анкета за ежедневните си хранителни навици. Те трябвало да оценят всяко ястие по десетобална скала – от най-вкусното до онова, което изобщо не им е харесало. Успоредно с това от всеки от участниците е взета ДНК проба.
Получените данни били сравнени с откритите в геномите на доброволците мутации, свързани с хранителния режим и предпочитания. Били открити около 1 500 отклонения.
Най-често се срещали вариации в гена FTO, който влияе върху предпочитанията към зеленчуци, както и върху апетита и склонността към напълняване. След това били гените CREB1 и GABRA2, които отговарят за склонността към солени храни, Тези участъци на ДНК се смятат и за регулатор на скоростта на разчитане на гените и отговарят за предаването на сигнал към мозъка.
Били открити и няколко гена на любителите на сладкото – основно OXTR, който определя реакцията на организма спрямо окситцина. Според авторите на проучването, именно от него зависи отоншението на човека към шоколада. А гените SLC6A2 и SLC6A5 отговарят за желанието да ядем мазни храни и захар.
Учени от Центъра за интегрална медицина „Рикен“ и от университета в Осака са анализирали данните за генома, здравословното състояние и хранителните предпочитания на повече от 160 000 японци. Те определили хранителните навици, които се наследяват с ДНК. Сред тях били предпочитанията към консумацията на кафе, чай, йогурт, сирене, тофу, риба, зеленчуци, месо и алкохол.
Учените описали 9 участъци в генома, влияещи на кулинарните вкусове. Някои от тях могат да определят едновременно няколко хранителни навика. Например тофу е предпочитан от хора с мутация, която отговаря за възприятието за горчиво, а липсата ѝ е характерна за хора, които не носят на алкохол. Поклонниците на рибата, тофуто и зеленчуците почти винаги имали в своята ДНК мутация, определяща свръхчувствителност към умами (един от петте основни вкуса – бел. ред.) – вкус, предизвикван от натриев глутамат.
При любителите на сирене, йогурт и мляко генетичните вариации били сходни.
Авторите на проучването отбелязват, че шест от откритите от тях гени са свързани с предразположеност към редица заболявания – няколко вида рак и диабет.
Според британски учени, от всички гени, ръководещи хранителните предпочитания, най неприятният е MC4R. Той кара хората да ядат мазни храни, в резултат на което се получава наднормено тегло и свързаните с него сърдечно-съдови заболявания.
На участниците в експеримента било предложено пиле с къри, но с различни съдържание на мазнини – съответно, 20, 30 и 60 процента. След това доброволците трябвало да изядат десерт от бита сметана, ягоди и целувки с еднакъв вкус, но с различно съдържание на захар.
Учените установили, че тези, които се постарали да изядат колкото е възможно повече от най-мазното пилешко и избрали най-сладкия десерт, имат мутация на гена MC4R, който управлява хранителните навици и метаболизма и се среща често при страдащите от затлъстяване.
Учените смятат, че този ген отговаря за избора на сладки и мазни храни, а мутацията му кара човека да избягва едното и да налита на другото. /БГНЕС и РИА Новости
Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин циативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките н а проект FOODWISE (Храни се разумно) , който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се..
Графит, посветен на пожарникарите, е изобразен на трафопост във варненския квартал "Вл. Варненчик". В контекста на пожарите, обхванали различни градове в страната. От сдружение "Българско графити училище" правят нещо различно – чрез изкуство отдават почит към огнеборците, рискуващи всекидневно живота си. Артистите Дамян Николов и София..
На жители на местността край Варна Дилбер чешма им се налага да минават по заобиколен горски път, за да излязат от района, заради лоша инфраструктура и заграждения заради строителство, разказа потърпевшият Красимир Радев. По думите му липсващата настилка на улиците и лошото им състояние е заради строежите на жилищни кооперации. Радев изказа..
Над 400 артисти от Сърбия, Унгария, Грузия, Колумбия, Чехия, Молдова и България ще участват в 33-тото издание на Международния фолклорен фестивал (МФФ) „Варненско лято“. Събитието е от 30 юли до 2 август. Фестивалът тази година е посветен на приятелството. Публиката ще може да види четири концерта в Летния театър, които са със свободен вход. Началото..
Почивката в Гърция все още остава по-скъпа пред тази по родното Черноморие. Много по-изгодни оферти могат да се намерят в нашите хотели. Това каза за Радио Варна шеф Марианна Александрова – асистент в Колежа по туризъм във Варна. При сравнителен анализ на цените в двете туристически дестинации нощувка за двама в луксозен хотел по родното Черноморие..
От 1 август започва инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в България...
Всяка година хиляди шофьори в България се изправят пред една и съща задача: подновяването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. За мнозина това е досаден процес, свързан с проучване на различни оферти и административни стъпки. Но дали трябва да е така? В търсене на по-интелигентен подход, решихме да разгледаме отблизо една от..