Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветроходната общност се събира във Варна в събота

2
Снимка: Ветроходна академия Кор Кароли - Cor Caroli Sailing Academy

Ветроходна академия „Кор Кароли” организира втория Национален форум  „Ветроходство в Черно море” на 27 юни, от 13 до 18 часа в зала Аула на Икономическия университет. Форумът е ще събере ветроходци от цялата страна, състезатели, съдии, собственици на яхти, вкл. организаторите на всички ветроходни регати. Те ще споделят своята гледна точка към темата "Морска култура-какво е това?".

Форумът е насочен към широката публика и е подходящ за всички, като акцентът тази година е морската култура сред младите и възможностите на ветроходството като спорт, професия, хоби, терапия и екологично плаване в Черно море. Ветроходна академия "Кор Кароли" кани всички любители на морето да присъстват на Форума, а освен, че ще имат възможност да задават въпроси и разговарят с лекторите, могат да участват в жребий за ваучер-подарък „Ветроходен курс”, като се регистрират на сайта, от където и да получат повече информация за пълната програма на Форума: www.corcarolisailing.org/forum_2020 . Входът е свободен.

По време на Форумът строго ще се спазват всички противоепидемични мерки, като публиката ще бъде до 50% от капацитета на Аулата и спазване на отстояние от 1,5 м на човек, както и няма да бъдат допускани хора без маски или предпазни шлемове.

Всяка година Форумът ще се провежда в различни градове, а в настоящата 2020 г. започва от Варна по повод честванията на 100 години от създаването на Икономически университет-Варна, като следващите години ще бъде в Бургас и София. Още за форума в предаването "Новият ден" разказа организаторът Антоанета Георгиева от Ветроходна академия „Кор Кароли":
В първия дискусионен панел “Ветроходството и институциите” ще дискутират:

Ангел Забуртов (генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“)
кап. Живко Петров (изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“);
Тихомир Тодоров (Председател на борда на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД);
Доц. Божидар Чапаров (зам. ректор ИУ-Варна, изп.директор (2013-2015) на "Пристанище Варна" ЕАД);


Във втория панел “Пресичане на Черно море” на Национален форум “Ветроходство в Черно море”, ще дискутират:
Павлин Надворни и екипаж, в/я Espresso Martini (Pontvs Evxinvs);
Емил Райков, в/я Liberte (BSRC);
Димитър Божков, Ивайло Русев, в/я Forever (BSRC);


В третия панел “Регати в България” на Национален форум “Ветроходство в Черно море”, ще дискутират:
Лъчезар Братоев (Varna Channel Cup и ветроходни походи);
Калин Георгиев (регата Одесос, клас Петерсон);
Алекс Славчев (регата Посейдон Балчик, купа Калиакрия);
Мариета Литарска (регата Порт Варна);
Евгений Мавродиев (регата Порт Бургас);
Димитър Новак (регата Кор Кароли);
Ангел Дипчиков (Държавно първенство по ветроходство; МУ-Варна);



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дания иска да спре домакините на Европейското първенство

Започват срещите от елиминациите на ЕП по футбол в Германия. Домакините ще трябва да доказват истинската си класа днес. Първото им препятствие е Дания. Бундестимът стартира блестящо, но след това блясъкът изчезна. Дания показа във всичките си срещи, че е труден за побеждаване отбор. Всъщност това се знае добре. Мачът е от 22.00 ч. Датчаните спечелиха..

публикувано на 29.06.24 в 08:36

Варненец на финал на двойки в Пилзен

Варненският състедател Иван Иванов се класира за финала на двойки при юношите на турнир от категория J200 на ITF в Пилзен (Чехия).  Българинът и Тайс Бохард от Нидерландия победиха на полуфиналите с 6:4, 7:6(3) четвъртите поставени германци Нилс Макдоналд и Мика Петкович. На четвъртфиналите Иванов и Бохард елиминираха и водачите в схемата. В спор..

публикувано на 29.06.24 в 08:29

Съдия провали мач по водна топка

Пропадна мачът от мъжкото първенство по водна топка между отборите на ЦСКА и Черно море. Варненци гостуват в София за важните плейофни двубои, но вчерашният първи мач не се състоя. Причината е, че вторият съдия на двубоя не пристигна на басейна. Така срещата бе провалена, а днес предстои втори мач между двата тима, като ръководствата на двата отбора ще..

публикувано на 29.06.24 в 08:28

Григор среща Лайович на Уимбълдън

Григор Димитров започва участието си на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" срещу представителя на Сърбия Душан Лайович.  Двамата са се срещали три пъти, като Димитров има две победи..

публикувано на 29.06.24 в 08:26

Иновации от България стават стандарт за европейския плажен хандбал

Варна става европейска столица на хандбала. Броени дни остават до началото на Европейското първенство по плажен хандбал.  Иновациите, които България направи по време на Европейските първенства по плажен хандбал през 2021 г.,  бяха наложени като стандарт в наредбите на Европейската федерация по хандбал за организиране на подобни шампионати.  Това..

публикувано на 28.06.24 в 10:00

Порой провали контролата на Черно море с Ботев Враца

Порой провали третата контрола на Черно море от лятната подготовка. „Моряците“ трябваше да приемат тима на Ботев Враца в Тетевен, където са на лагер, но малко преди гостуващия тим да пристигне на стадиона, се изсипа силен дъжд, който наводни терена.  Следващата контрола на Черно море е срещу Левски в Правец. Спарингът е на 3 юли от 18:30 часа.

публикувано на 28.06.24 в 08:08

"Спартак" Варна, набор 2011 триумфира в Созопол

Пореден сериозен успех записаха представителите на ДЮА Спартак Варна, набор 2011. Соколите, водени от Миша Милошевич спечелиха трофея от силен турнир Созопол къп. Спартак завърши без поражение в надпревара с най-силните академии в страната. В груповата фаза тимът започна с равенство 2:2 с Локомотив Пловдив, победи столичния Национал с 1:0, а в..

публикувано на 28.06.24 в 08:06