Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарен конкурс за най-оригинално българско ястие стартира от Варна

Българската кухня между традицията и бъдещето - под това мото Кулинарен клуб Варна започна конкурс за най-оригиналните кулинарни рецепти, вписващи се в темата. Идеята е на варненския ресторантьор и хотелиер Желязко Каракашев, който обяви конкурса в интернет сайта на клуба.

Могат да участват както професионалисти, така и любители, каза за Радио Варна Желязко Каракашев. Най-оригиналните рецепти ще бъдат публикувани, ще има и представяне на автора на рецептата. Обмисля се и идеята отличените рецепти да влязат в менюто на ресторанти, които проявят интерес, като бъде поставено лого, че това ястие е българско.

"Това ще даде допълнителна култура и преживяване не само на чужденците, но и на българския потребител.", смята Каракашев. Според него кулинарните познания са много малка част от формирането на една кухня, която трябва да е сравнително лесна, вкусна, да се приготвя бързо и да е запомняща се. Затова маркетингът е един сериозен инструмент, който в българския туризъм е подценен.

Междувременно проектът „Черноморска кухня“, който стартира през 2018 г., продължава да се развива, макар и по-бавно в обстановка на пандемия, коментира за Радио Варна Желязко Каракашев. Той е единият от участниците от българска страна в проекта, в който участват още Русия, Румъния, Турция, Грузия, Украйна и България.

Проектът се развива бавно, защото взаимодействието и синхрона между всички страни не е лесен, уточни ресторантьорът. Към момента базата данни от храни, ястия, продукти и вина вече е направена. Тепърва предстои селектирането на типичните продукти, които са характерни за региона и които характеризират тази кухня, но и тази работа ще отнеме доста време, допълни Каракашев. След като всичко това бъде свършено, обществеността ще бъде запозната с резултатите и ще започнат различни инициативи, които да популяризират черноморската кухня.

Той припомни, че България е предложила около 50 на брой позиции от продукти, ястия, подправки и вина и в момента те се селектират. Включени са киселото мляко, саламуреното сирене, чубрицата и т.н.

По-важно е да се определи кои регионални продукти са характерни за целия черноморски регион, допълни Желязко Каракашев. За разлика от Русия, която финансира проекта на местно ниво, българската държава не е подпомогнала финансово този проект.

За проекта "Черноморска кухня" и Конкурса "Българската кухня между традицията и бъдещето" чуйте в прикачения звуков файл:



Желязко Каракашев завършва икономика във Варна през 1985 г. Работи като готвач, сладкар, сервитьор, управител, снабдител, технолог. По-късно завършва висше хотелиерско училище Belvoirpark - Цюрих.  Специализира в Dreikönighaus  Mövenpick Цюрих.  Бил е директор експлоатация на курортен комплекс Златни пясъци. Специализира в Министерство на икономиката, туризма, транспорта и лозарството на провинция Райнландпфалц  - Германия. Специализира в Европейския институт по туризъм в гр. Триер  и Туристическата камера на град  Кобленц. Участва като консултант в проекти в областта на туризма в Палма де майорка, Корсика, Рюген, Ланкастър и др. Преподавател е в Колеж по туризъм – Варна, катедра „Туризъм“, ИУ - Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Верните отговори от малката матура по БЕЛ за 4. клас

На  сайта на МОН  са публикувани верните отговори на теста по български език и литература от днешното национално външно оценяване в 4. клас. Четвъртокласниците решаваха 25 задачи, от които 13 езикови, 11 литературни и една творческа за създаване на текст. Четвъртокласници от ОУ "Климент Охридски" споделиха, че имат самочувствието на грамотни деца. Нито..

публикувано на 03.06.25 в 14:12

Ученици показаха как от остатъчни хранителни продукти стават кулинарни шедьоври

Ученици на възраст от 14 до 18 години се включиха в предизвикателството за усвояване на хранителни отпадъци. От асоциация „Биомрежа“ проведоха конкурс и отличиха най-добрите.  Това се случи благодарение на европейския проект FoodWISE. Янка Димитрова и Кристияна Казанджиева от Биомрежа разказаха повече пред Ваня Славова:..

публикувано на 03.06.25 в 13:53
архив

РЗИ-Варна: Не се препоръчва за къпане водата на Офицерския плаж

Не се препоръчва за къпане водата на Офицерския плаж във Варна.  Останалите зони показват отлично качество на крайбрежните морски води, сочат резултатите от изследване, съобщават от РЗИ-Варна. В края на май проби са взети от 23 зони, които са изследвани за наличие на „ешерихия коли” и „чревни ентерококи”.

публикувано на 03.06.25 в 12:47

Цивилни автомобили ще следят за нарушения по пътищата в област Добрич

Множество цивилни автомобили ще следят за нарушения по пътищата в област Добрич. Специализираната полицейска операция на ОД на МВР има за цел намаляване на броя на пътните произшествия и пътния травматизъм. Цивилните автомобили и екипите в тях ще следят за допускане на нарушения на ЗДВП, за рисково поведение на пътя, след което ще подават сигнал към..

публикувано на 03.06.25 в 10:55

До края на юни извършват оглед на буните в Добричка област

Работната комисия е създадена със заповед на временно изпълняващия длъжността областен управител Живко Желязковза оглед на брегоукрепителните и хидротехнически съоръжения в област Добрич. След промяна през миналата година в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие областният има задължение да поддържа тези съоръжения на територията. За миналата..

публикувано на 03.06.25 в 10:18

Идея: За да няма глоби за велосипедисти в центъра на Варна - часови ограничения и по-ниска скорост

На участъци с голям поток от хора във Варна да бъдат въведени часови ограничения за преминаване на велосипедисти или на скоростта на движение, за да не се стига до глоби и инциденти. Тази идея представи архитект Максим Недков, който коментира в предаването на Радио Варна "Новият ден" велоинфраструктурата в града.  Според него трябва да продължи работата..

обновено на 03.06.25 в 10:05

Експерт: 6 месеца кампания за еврото не са малко

Ако лоши практики в началото бъдат оставени, те ще се мултиплицират и ще бъде трудно както за потребителите, така и за институциите да овладеят ситуацията. За това предупреди в интервю за БНР Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" във връзка с въвеждането на еврото. Двете цени – в лева и евро, следва да бъдат в еднакъв шрифт и близо..

публикувано на 03.06.25 в 09:25