Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обжалват присъди за преработка на марихуана в конопено масло

Снимка: thinkstock/guliver

Подсъдими за държане с цел разпространение на наркотични вещества, използвани като „лекарство“, обжалват присъдите си пред Апелативния съд

Двама подсъдими, изправени на съд за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, днес обжалваха присъдите си пред Варненския апелативен съд.

Казусът засяга преработка на марихуана в конопено масло.

С присъда, постановена от Окръжен съд - Варна, Росен К. е бил наказан с лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца и глоба в размер на 6 хиляди лв. На Кирил Д. били присъдени 4 години затвор и глоба от 10 хиляди лв, като той е частично оправдан по отношение на част от количеството наркотици. 

Росен К. се заинтригувал от производството на хашишово масло, като първоначално интересът му бил свързан с лечението на заболявания, които получил след катастрофа. Проучил методи за производство, набавил суровина и оборудвал част от имота си. Според уговорката, 52-годишният мъж трябвало да произвежда, а 55-годишният Кирил Д. – да търси клиенти. Дозите били разпределяни в спринцовки, а цената зависела от количеството и купувача. Част от субстанцията била преработвана в крем. Дозите били предлагани на хора със заболявания, което обвинението намира за изключително укоримо.

През април миналата година прокуратурата е повдигнала обвинение на двамата, че в съучастие без надлежно разрешително са държали с цел разпространение хашишово масло и течност със съдържание на тетрахидроканабинол на обща стойност 14 013, 75 лева. Пред първата инстанция двамата са признали фактите, изложени в обвинителния акт.

Конопът, тетрахидроканабинолът и хашишовото масло имат наркотично действие, нямат легална употреба, пазар и производство. Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, тези растения и вещества са с висок риск за общественото здраве. Забранени са за приложение в медицината.

  Изготвената съдебно-медицинска експертиза установила, че употребата на такива вещества вреди на органи, на имунната, сърдечно-съдовата, еднокринната и репродуктивната системи и може да причини рак.

Няма научно доказателство, че субстанцията, предлагана за „лекарство“, има положителен ефект върху организма.

Според първата инстанция, двамата са преследвали търговска цел от произведения наркотик, а не безвъзмедна, алтруистична помощ на болни хора.

Днес защитниците на Росен и Кирил помолиха Апелативния съд да  намали размера на наказанията, които смятат за прекомерно завишени. Адвокатите поискаха да се придаде тежест на смекчаващите вината обстоятелства и чистото съдебно минало на подсъдимите. Посочиха, че няма доказателства веществата да са били разпространявани и продавани.

Апелативният прокурор акцентира върху високата степен на обществена опасност на престъплението и настоя наказанията да бъдат потвърдени.

Законът предвижда за държане с цел разпространение на опиати лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв.

Апелативният съд ще се произнесе с решение в двумесечен срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румяна Угърчинска: Избирателите наказват Макрон, защото той обеща много, но не направи нищо

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание , които могат да доведат на власт крайната десница. Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди днешното гласуване. Крайната десница и..

публикувано на 07.07.24 в 09:29

Признаха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международният съвет на летищата (ACI) в Европа присъди наградата за най-добро летище на модерното летище Истанбул в Турция в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно. Летище Истанбул IGA си подели наградата с миналогодишния победител - летище Фиумичино в Рим със същия резултат, се..

публикувано на 07.07.24 в 09:22

Горещини в 14 области у нас, на Балканите до 39 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, предаде БГНЕС. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски по Черноморието, в София – около 32, Шумен и Благоевград – 34, Велико Търново, Пловдив..

публикувано на 07.07.24 в 09:17

Червен код за опасност от пожари в Северна България

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България, предаде БГНЕС. Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България...

публикувано на 07.07.24 в 09:14

Ръководствата на ПП и ДСБ ще обсъдят изборните резултати

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата..

публикувано на 07.07.24 в 08:38
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС..

публикувано на 07.07.24 в 07:45

Англия и Нидерландия се класираха за полуфиналите на Евро 2024

Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024 след победа над Швейцария след изпълнение на дузпи. "Трите лъва" надвиха своя съперник с 5:3 при дузпите, след като редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1, информира БГНЕС. Тимът на Гарет Саутгейт отново се измъкна от тежка ситуация, тъй като изостана в резултата в 75-та..

публикувано на 07.07.24 в 07:32