Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Георги Лечев: Няма възраст, няма кроткост, няма умора...постоянно съм луд

2
Снимка: ГХГ-Варна

До 11 октомври в Градската художествена галерия на Варна може да видите юбилейната изложба „Пътят“, посветена на 70-годишнината на Георги Лечев. Световнопризнатият художник показва работи от различни периоди в графиката и живописта. Куратор на изложбата е изкуствоведът Румен Серафимов.

Георги Лечев е роден във Варна. Завършва графика във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново. Има над 100 самостоятелни изложби у нас и по света- Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония. Знаково лице на Варненската графична школа и на графиката в България, Лечев има многобройни награди от световни форуми, сред които са призове от Берлин, Фридрихщат, Кайро, Клуж, както и Гран при на Международното биенале на графиката – Варна, България от 1991. Получава и признанието на държавата – през 2009 на художника е присъден орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за особени заслуги в сферата на културата и изкуството. Носител е и на награда „Варна“.

В картините му преобладаваща е темата за „пътят”, като философия на движението на твореца във времето.

В интервю за Радио Варна Георги Лечев сподели някои от своите житейски философии:

Къде е графиката и къде е живописта във всичко това, в целия този път. Заедно ли вървят?

Пътят е много дълъг, много труден и художникът го извървява сам този път. Но бих искал и да спомена, че този дълъг път той целият е осеян с бели жалузи по края - като всеки един бял жалуз е едно приятелство в живота. И вървейки по този път, бих казал, че не мога да разделя изкуството на графика и живопис по простата причина, че всяка емоция, всяка идея, всяка тема се появява, излива се от ръцете на художника. И не могат да бъдат разделени - дали е графика, дали е живопис.

Казахте, че да, пътят е дълъг и сложен. Но смятате ли, че с годините ставате по-кротък или не е това думата?

Не е това думата. Защото моята философия не само за кроткостта, а и за възрастта и за всичко е, че човек се ражда с определени качества. И откакто се е родил, докогато е жив, докогато е на тази земя, той по един и същи начин чувства всичко. За мен няма възраст, няма кроткост, няма умора... постоянно съм луд.

Чувствал ли сте някога, че правите компромис със себе си?

Никога. Пазя се от много допирни неща до човешките суети, само и само да съхраня своята свобода на артист, за да бъда, докато съм между приятелите си и хората - да бъда винаги откровен и истински, а не да ставам занаятчия.

Обичате да ходите в бяло. Защо?

Бялото е един от цветовете. Ако нещо отбягвам, то е черното. А иначе за цветовете няма значение, защото всички цветове са божествени.

А колко лули имате?

Много. Много са ми лулите, една голяма колекция имам. Когато откривам някъде изложба и съобразно това как е минала вечерта между приятели, колекционери, почитатели - на другия ден отивам и се черпя, като си купувам една лула. И по този начин аз запомням. Чрез лулата запомням събитието, което е било. Така че всяка лула има връзка емоционална. Тя е част от мен лулата.(..)

Сега на фона на джаз правим това интервю. Знам, че също много обичате джаза.

Много. Само днес забравих да си взема устната хармоничка, защото аз обичам да свиря на хармоничка и то само джаз. Общо взето импровизирам. На музиката, която в момента върви, аз започвам някаква импровизация свободно. Е, имам няколко парчета заучени - едно право хоро българско, едно италианско парче „Марина, Марина”.

А важна ли е импровизацията за изкуството и за изобразителното изкуство специално?

Абсолютно е точно нещо. Не използвам нарочно думата важно. Но е нещо много точно, защото импровизацията е отпускане на въображението на артиста. Когато натрупваш емоция и емоция, ти трябва да го отдадеш това нещо в картината. Дали е графика, дали е живопис - няма значение. Трябва да го отдадеш, емоционално да се излее. Защото по този начин, когато го изливаш емоционално, ти влагаш в него всички сетивности, които хората след това с лекота усещат.

Цялото интервю с Георги Лечев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48