Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха Национален план на България за готовност при пандемия

Министър Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

За изготвянето на Националния план на България за готовност при пандемия има общ характер, използвани са препоръките на Световната здравна организация. Това е един програмен документ, основополагащ, за справянето на държавата при определена пандемия.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при представянето на плана на брифинг в Министерски съвет с участието на членовете на Националния оперативен щаб.

Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретни заболявания. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашата държава се изправи и пред други пандемии, заяви още здравният министър.

Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, подчерта министър Ангелов, цитиран от БНР.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в изпълнение на решение на Народното събрание е разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии.

Такъв план дава основните насоки и точки, като се започне от това наистина как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица и да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим в най-кратък срок, както това се случва за Covid-19, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура, посочи доц. Кунчев.

Ключово значение има комуникацията – посланията към хората, правдивата и навременна информация и на какъв език я казваме – дали той е разбираем за хората, каза още той. 

Рано или късно, но със сигурност след Нова година, ние ще започнем имунизация за този вирус. Представете си, че ще има хора, които ще кажат: „не, не вярваме на тези ваксини и не искаме да се имунизираме“, тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве като има ясни правила в епидемиологията, че не имунизираш ли 60-70 процента от населението фактически не опазваш общественото здраве, а само този, който се е имунизирал, обяви главният държавен здравен инспектор. 

„До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване, а днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р. Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст“, съобщи още министър Ангелов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48
Делян Пеевски

Делян Пеевски: ДПС ще върне втория мандат

"Няма ДПС да се разцепи. ДПС ще бъде монолитно и с Доган ще продължим да вървим напред”, заяви председателят на движението Делян Пеевски. Пред журналисти в парламента Пеевски каза, че проруските партии са изпитали прибързана радост, предаде репортер на БГНЕС. "На никого няма да позволим да цепи, да..

публикувано на 04.07.24 в 13:33
Снимката е илюстративна

Започна монтирането на камери до контейнерите за смет във Варна

Община Варна започна поетапно монтиране на преместваеми камери във връзка с затягането на контрола върху чистотата във Варна. Това съобщи заместник-кметът по сигурността Илия Коев, който контролира процеса с видеонаблюдението, съобщиха от общината.. В координационен център в общината ще се събира информацията и картината от камерите. Целта..

публикувано на 04.07.24 в 13:24

Фармацевти от област Добрич излязоха на протест

Фармацевти от област Добрич протестираха днес заради промените в Здравната каса и новия начин на изписване на лекарства. Аптеките преустановиха дейност с пациенти в рамките на един час от 9.00 до 10.00 часа днес. Фармацевтите са в готовност да прекратят договорите си с НЗОК, в случай че исканията им не бъдат удовлетворени. Фармацевтите са притеснени от..

публикувано на 04.07.24 в 10:56
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Вчера стана ясно, че отиваме на избори

Правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм премиер. На шега го казвам, само за вас. Днес нали се шегуваме след вчерашния тъжен ден, обяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БНР. Вече сериозен той обяви още: "Вчера стана ясно, че отиваме на избори". На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи мандат, ако той отиде в ПП-ДБ,..

публикувано на 04.07.24 в 09:50
Кириакос Мицотакис

В Гърция недоволстват от въвеждането на шестдневна работна седмица

Регламентът, влязъл в сила на 1 юли, не се вписва в световната тенденция компаниите да въвеждат по-кратка работна седмица . Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои предприятия в опит да повиши производителността и заетостта. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които..

публикувано на 04.07.24 в 07:07

Автомагистралите Хемус и Черно море влизат като тема от изслушванията в парламента

Парламентът ще изслуша служебния министър-председател и служебен министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева. Изслушването им ще бъде във връзка с подготовката за предстоящата юбилейна Среща..

публикувано на 04.07.24 в 07:01