Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура.

Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една от най-гъсто населените страни в света.

Преди четири години заедно със своята най-добра приятелка решават да направят корейско заведение за хранене във Варна. 

В момента и те като останалите ресторанти залагат на доставката по домовете заради коронавируса.

 Кои хора предпочитат да вкусват корейски ястия във Варна? С този въпрос към Надежда Цанева се обърна репортерът ни Ваня Славова:


Завършваме с нещо любопитно!

Знаете ли какво е корейски КИМБАП (김밥) и каква е неговата разлика с японското суши?

Кимбапът е една от най-популярните корейски храни, а формата му наподобява тази на японските  рулца „маки“ (вид суши). Общото  между двете е, че за тяхното приготвяне се използва ориз и листа от сушени водорасли, които корейците наричат ким (김), а японците – нори.

Но приликите свършват до тук. Корейците добавят в ориза сусамово олио, а японците го овкусяват с оризов оцет. Обикновено основна съставка в сушито е суровата риба или други морски дарове, докато в кимбапа има омлет, различни видове зеленчуци, кимчи, обработено месо (шунка, пушена сьомга, наденички, рачешки ролца). Японците ядат сушито, овкусено със соев сос и уасаби, а корейците го ядат без допълнителни подправки. Японското суши обикновено се консумира с клечки и се счита за по-префинена храна, докато корейците обичат да си похапват кимбап в обедната почивка или на пикник сред природата.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА КИМЧИ?

Кимчи е (김치) е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле (наподобява българското кисело зеле), но с много добавени подправки – лют червен пипер, джинджифил, чесън, лук. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и е съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА КИМЧИ

Кимчи се счита за една от най-здравословните храни, на която корейците дължат доброто си здравословно състояние и дълголетие. То помага при борбата с излишните килограми, подобрява метаболизма, регулира нивото на кръвната захар и понижава лошия холестерол. Някои проучвания показват, че кимчи има способността да намали риска от вирусни инфекции и да подобри имунитета.

Кимчито също така е богато на антиоксиданти и витамини, поради което се смята, че има потенциални качества и против стареене (намалява оксидативния стрес).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава безплатното обучение по плуване за деца (ГРАФИК)

Програмата за начално обучение по плуване за деца от 6 до 8-годишна възраст на басейн „Приморски“ продължава след 28 юли, обявиха организаторите от ОП „Спорт - Варна“. Те припомнят, че първият курс на обучението по плуване за деца започна на 30 юни и продължава до 25 юли.  Вторият курс ще се проведе в периода от 28 юли (понеделник) до 23 август..

публикувано на 18.07.25 в 18:40

Изложба "Паметта за Васил Левски в нашия град" представиха във Варна

С изложбата "Паметта за Васил Левски в нашия град" Държавният архив във Варна отбелязва 188 години от рождението на Апостола. Експозицията беше открита днес в сградата на Архива. Изложбата представлява обединени експозиции, които целят да съхранят и покажат уважението на варненци към делото на Васил Левски. Един от акцентите са 10 табла с 14..

публикувано на 18.07.25 в 15:00

Деца доброволно почистиха градинката на Севастопол

Група деца от Варненската академия за развитие на интелекта изчисти градинката на Севастопол тази седмица. Доброволците събраха фасове, чашки, лъжички и хартия и дадоха добър пример за местните. „От 12-13 години Варна е непоносимо мръсна. За съжаление не само фирмите, които почистват, не си вършат работата, не само гражданите са безсъвестни!..

публикувано на 18.07.25 в 13:40

Духът на 90-те в новото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За пореден път виненият фестивал WINEkend 2025 ще събере във Варна младите технолози и винари. Около 30 малки семейни, градски или крафт винарни ще представят над 300 вида вина, произведени в България, каза за Радио Варна един от организаторите - Владислав Ванков. Тази година темата на фестивала е посветена на "Духът на 90-те", време не толкова далеч..

обновено на 18.07.25 в 11:06

Ветровито време в петък

Днес до обяд облачността бързо ще намалее до слънчево, а валежите постепенно ще спрат. Само над Югоизточна България облачността до обяд ще остане значителна, там на места е възможно да превали. Ще духа умерен над Североизточна България временно силен вятър от запад-северозапад, който следобед ще отслабва и по крайбрежието ще се обърне от юг-югоизток...

публикувано на 18.07.25 в 07:44

39 години УМБАЛ "Св. Марина", наградиха заслужили лекари, санитари и медицински сестри

39 години от създаването си отбеляза днес Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" във Варна.  Своята благословия отправи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Приветствие беше поднесено от  ректора на Медицинския университет във Варна проф. Димитър Райков, както и от проф. Силва..

публикувано на 17.07.25 в 18:45

Световният ден на емоджитата: Как ни промениха?

Един от най-цветните “празници” в дигиталния свят - Световният ден на емоджитата - се отбелязва днес. Малките цветни символи, които използваме все по-често, произлизат в края на 90-те години от японския художник Шигетака Курита. Ако се чудите защо точно на 17 юли, погледнете емоджито за календар - на него е изписана именно тази дата. Тя беше..

публикувано на 17.07.25 в 11:55