Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриват нов приют за бездомни във Варна до две години

Снимка: БГНЕС

Разкриват нов приют за бездомни във Варна до две години. Членовете на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ дадоха съгласието си Община Варна да подаде проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 за разкриване на социална услуга „Приют“ с капацитет 50 места.

„През октомври 2019 г. Община Варна подписа административен договор за ремонт и реконструкция на Приют за временно настаняване на бездомни лица и на Кризисен център. Административният договор обхваща двете общежития, които се намират на ул. „Петко Стайнов“ 7 – бившия СУПЦ. Към момента в едно от общежитията Община Варна финансира социална услуга „Приют“ с капацитет 100 места. Имаме покана от заместник-министъра на труда и социалната политика да кандидатстваме и да разкрием нова услуга с капацитет 50 места, като двете услуги ще се помещават в едно общежитие“, поясни Таня Василева, цитирана от пресслужбата на ОбС- Варна.

Предвижда се новата услуга да стартира след завършване на ремонтните дейности на общежитието през април 2022 г. До края на 2023 г. – т.е. 18 месеца, тя ще бъде финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси“, след което ще стане държавно делегирана дейност. Варна има потребност от тази услуга, тъй като през зимния период през Приюта за временно настаняване преминават средно около 200-250 души без дом, каза в заключение директорът на дирекция „Социални дейности”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Признаха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международният съвет на летищата (ACI) в Европа присъди наградата за най-добро летище на модерното летище Истанбул в Турция в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно. Летище Истанбул IGA си подели наградата с миналогодишния победител - летище Фиумичино в Рим със същия резултат, се..

публикувано на 07.07.24 в 09:22

Горещини в 14 области у нас, на Балканите до 39 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, предаде БГНЕС. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски по Черноморието, в София – около 32, Шумен и Благоевград – 34, Велико Търново, Пловдив..

публикувано на 07.07.24 в 09:17

Червен код за опасност от пожари в Северна България

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България, предаде БГНЕС. Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България...

публикувано на 07.07.24 в 09:14

Ръководствата на ПП и ДСБ ще обсъдят изборните резултати

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата..

публикувано на 07.07.24 в 08:38
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС..

публикувано на 07.07.24 в 07:45

Англия и Нидерландия се класираха за полуфиналите на Евро 2024

Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024 след победа над Швейцария след изпълнение на дузпи. "Трите лъва" надвиха своя съперник с 5:3 при дузпите, след като редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1, информира БГНЕС. Тимът на Гарет Саутгейт отново се измъкна от тежка ситуация, тъй като изостана в резултата в 75-та..

публикувано на 07.07.24 в 07:32

Времето в неделя: Слънчево и горещо

Днес времето ще е слънчево, следобед горещо! Ще духа слаб, следобед по Черноморието умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Изгревът на Слънцето за Варна беше в 5 часа и 38 минути, залез в..

публикувано на 07.07.24 в 07:21