Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

HR или как да се мотивираме, да не "прегорим" и да останем будни

В последната година HR все повече се превръща в стратегически фактор. Много HR-и адаптираха работни практики, правила, стъпки как да предпазят служителите на компаниите, в които работят от пандемията, от "прегарянето" (т.нар. burnout), да ги мотивират или да ги държат будни.

И това е нормално. HR или човешките ресурси са отражение на мениджърските похвати в компаниите. Когато те търпят еволюция, това неизменно се отразява на HR и на служителите надолу по веригата. Това пояснява Милен Великов - експерт с богат опит в областта на човешките ресурси, започнал като стажант и стигнал до директор HR в различни компании, който в свободното си време е кариерен консултант.

Биографията на Милен Великов обаче далеч не се изчерпва само дотук. През 2015, той печели 2 индивидуални награди от гилдията на HR-ите в България. През 2020-та е част от престижната международна класация Business Elite’s “40 under 40” for South Easter Europe, като е едва втория HR в нея.

В последните години Милен активно споделя своята гледна точка в над 100+ статии в различни медии. Той е канен за лектор в няколко университета. Участва активно в благотворителната кампанията ,,Изплети Топлина“, подпомага кариерното развитието на ученици в шест сезона на ABLE Mentor, както и на студенти с профил архитектура. През август 2017 г. инициира първото национално проучване с фокус професионалното прегаряне (бърнаут) сред HR гилдията в България – единствено в света дотогава с този профил на анкетираните, а през април 2018 г. завършва друго негово национално проучване сред 2 581 човека с фокус „Професионалните ценности в България“.
Всяка година от 2018-та насам, провежда ежегодно собствено изследване на тема размисли за изминалата година и очаквания за новата.

До 2017 г. е бил докторант в БАН, а в момента работи върху своята докторска дисертация на тема "Динамика и взаимовръзки на пазара на труда в България за периода 1992-2021г. - количествени и качествени изменения“ в Софийски Университет. Има 3 магистърски степени. Има също завършена степен по Human Resource Management в Chartered Institute of Personnel and Development и е сертифициран кариерен консултант – Global Career Development Facilitator.

Промениха ли се обаче начините за мотивиране на служители? Работим ли повече, когато сме в ситуацията на home office, има ли много прегорели служители, нормализираха ли се очакванията на започващите работа и защо не е добре да сме с "една кошница очаквания" може да чуете в цялото интервю с Милен Великов в звуковия файл.

Пандемията промени начина на мислене, както на работодателите, така и на служителите.

Промени се пазарът на труда, нивата на безработица са по-големи, а това несъмнено играе роля за вътрешната мотивация на даден служител дали и до колко да търси ново поприще, казва експертът. Според него периодът на несигурност е помогнал на хората за затвърдят реалната си представа за това къде им е мястото и само малцина правят резки промени в кариерата си, и предприемат необмислени стъпки заради емоционални решения.

Отново мотивацията и амбицията са другите двигатели, които подтикват хората да учат нови неща и да се усъвършенстват, за да са по-приспособими към изискванията на новите стандарти.

Това с постоянното учене го има, откакто свят светува, но то не е валидно за всички, трябва да е осъзнат избор, казва още специалистът, а не самоцел.

Ученето е добър инструмент  хората да се развиват и светът да върви  напред, но не смятам обаче, че мнозина могат да използват този инструмент рационално, убеден е Великов.

„Аз може да съм прочел една книга и да  изпитвам удовлетвореност от прочетеното,  но въпросът е какво съм приложил след това.“

Човек трябва да осъзнава, какво му липсва и да запълва тази празнота, каза Великов. Той посочи, че има и друга крайност, която разкрива колекционерската страст за дипломи и сертификати, които се трупат за лично самочувствие. Това не ни прави по-умни и по-конвертируеми на пазара на труда, защото повечето от работодателите се интересуват не от това, какво си учил, а какво умееш. Казано с други думи, не се интересуват какви усилия си положил, а какви резултати ще дадеш. Според негови наблюдения не може да се каже, че има тенденция на повишаване на предоставените курсове и обучения на служители, по-скоро такива има в браншове, които изпитват дефицит на кадри.

Експертът прогнозира, че така бленуваната досега работа от вкъщи, няма да бъде предпочитана след края на пандемията. По думите му работният ден вкъщи много се различава от този в офиса. Недостатъците често са удължаването му или слабата ефективност на работата на служителя заради разсеяност. Според него за в бъдеще ще се изработи комбиниран модел.


И още.

През пролетта на 2018 г. Милен Великов е лектор на TEDxPlovdiv с лекция, озаглавен "Когато родителите пречат при избора на кариера", в която разглежда ролята на родителите при избора на кариера - ключова, но пресирането от тяхна страна би било също толкова пагубно, колкото тяхната абдикация или тоталното отдръпване от този процес.

Какво се случва, когато се вземат грешните решения за поколение, родено в независимост и авториратното налагане на чужди мнения не се толерира може да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08