Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще останат ли предупрежденията на Оруел само в литературата?

Медийната грамотност - щит срещу фалшивите новини

Стартира „Проект 48“,  вдъхновен от антиутопията на Джордж Оруел – „1984“, който има за цел да повиши медийната грамотност на ученици и на други застрашени от влиянието на фалшивите новини възрастови групи.

Идеята се заражда от рецензия на романа, публикувана в сайта "Аз чета", създаден от журналиста Александър Кръстев, който още през 2006 година изследва възможностите, които предоставят блоговете за развитието на медиите по това време.

10% от отпечатания тираж ще бъде дарен на училищни библиотеки в страната, а с приходите от продажби на изданието ще се финансира поредица от срещи и уроци по медийна грамотност – в училища (за ученици) и библиотеки (за ученици и възрастни).

“1984” е класика, която формално влиза в рамките на жанра “научна фантастика”. Уви, Оруел се оказва по-добър пророк, отколкото е предполагал и 71 години след излизането на романа, той е все така актуален“ , казват инициаторите на кампанията.

През 2021 г. книгата ще излезе в нов превод на български от младия преводач Борислав Стефанов и в подкрепа на каузата за медийната грамотност.

Предупрежденията за страшно бъдеще на Оруел да останат само в литературата. На това се надява Диляна Денева, отговорен редактора на сайта "Аз чета". Тя изказва убеждението си, че всеки един от нас може да даде своя принос в борбата с фалшивите новини, като се противопоставя на яростната атака с информираност.

Във време, в което постоянно сме заливани от вълни от фалшиви новини, които са трудно разпознаваеми дори за професионалистите, имаме нужда от по-висока медийна грамотност, казва още Диляна Денева.

Според нея познанията в тази област ще ни помогнат по-лесно да се ориентираме в медийната среда. Определя задачата на кампанията като много амбициозна и подчертава, че отговорността е на всички.

В поредица от статии в сайта се обръща сериозно внимание на ключови елементи от медийната грамотност. Всеки лутащ се в морето от информация може да намери ценни насоки как да различи истинските от фалшивите новини.

На страницата е публикувана част от „Пътеводител на проверка на факти в дигитална среда“ на Асоциацията на европейските журналисти, казва още Денева.

В една от статиите медийният експерт Александър Кръстев разяснява и колко бързо се разпространява и едно от новите явления и мощно оръжие за манипулация, т.нар. deepfake, разказва още Денева.

Чрез този способ се манипулират видеа, чрез които се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили, обясни тя.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Диляна Денева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48