Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове, задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това определя Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, която влезе в сила на 13 февруари. Според документа е допустимо децата да получават мляно месо и лютеница, но само ако са произведени според браншовите стандарти. Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол. Според новата наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.
Въпреки множеството нормативни документи, снимки в социалните мрежи продължават да показват лошо качество на храната, която получават децата в училище. Поражда се въпросът - наредбите ли са написани лошо или никой не ги спазва, защото липсва контрол? За коментар потърсихме Богомил Николов от асоциация "Активни потребители":
„Наредбите, дори и да са съвършени, не струват нищо, ако не се прилагат правилно. За да се прилагат, ние трябва да имаме гаранции от страна на контрола, а хората, които приготвят и доставят тези храни, трябва да имат респект от този контрол. Знаем, че от години контролната дейност в тези заведения не е прозрачна – нито имаме информация за броя и вида на проверките, нито има възможност за участие на заинтересованите страни – родителски комитети, представители на медиите и на гражданските организации. Ако в проверките участват такива представители, то ще има по-голямо доверие в контрола. “
Богомил Николов смята, че трябва да има елемент на непредвидимост и непредсказуемост:
„В уречен ден и час се събираме и ние посочваме къде да бъде направена проверката. Не виждам проблем този подход да се използва за училищата и детските градини.“
Има множество вредни съставки, които не са видими след лабораторен анализ, коментира нутриционистът Ивелина Любомирова:
„Кой следи за стойностите на млечно-киселите бактерии, питам аз, защото е необходимо определена пропорция между тях, за да се постигне точно тази киселинност, тази ферментация и тази полезност. Всички млекари знаят, че не става въпрос толкова за консерванти, колкото за ензими. Когато ги вложиш в производството на кисело мляко, те си свършват работата, но лабораторно не могат да бъдат хванати, тъй като не са видими.“
Любомирова, която е собственик на занаятчийска фабрика за веган и безглутенови продукти, задава въпроси за контрола, за да няма корупция и порочни практики в целия процес:
„Когато искаш да произвеждаш определен продукт, отиваш в Агенция по храните, показваш си продукта и търговската документация, подготвена от технолог, който задава какви параметри да изследва агенцията. Не трябва ли държавата да каже какви да са допустимите граници?!“
Сигнали към Българска агенция по безопасност на храните може да се подават на тел. 0700 122 99.
Чуйте повече в прикачения файл:
Студените месеци не са причина да жертваме стила си в името на комфорта. Съвременната мъжка мода предлага многобройни възможности за създаване на визии, които съчетават функционалност, топлина и естетика. Ключът към успешния зимен гардероб се крие в избора на качествени базови елементи и умелото им комбиниране. Независимо дали..
20 ученици-доброволци към дирекция „Превенции“ в Община Варна, започнаха двудневно обучение на тема „Ролята на връстниците в разпознаването и превенцията на рисково поведение: Независими в мрежата“. То е в изпълнение на Програмата за дейността на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) – Варна за 2025 г., Раздел III „Обучение и квалификация..
Понякога най-интересните истории се раждат далеч от големия шум — в малките села, където традициите още дишат, а хората говорят като от стари книги. Именно към такива места поемаме и ние, по следите на един занаят, който мирише на огън, плод и памет. Каня ви на едно пътешествие, в което дъждовна Варна ни изпраща по пътя на ракията през селата..
Училищният изследователски екип на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна спечели първа награда на 12-ата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките. Проектът "Истории с карта" впечатли журито в секция "Обществени науки и изкуство" и беше отличен сред 110 проекта,..
Пусти изглеждат централните пространства в центъра на Варна след летния туристически сезон. Това мнение изрази за Радио Варна и предаването "Новият ден" гл. ас. д-р Красимира Янчева от Икономическия университет и член на Варненската туристическа камара. По думите ѝ на туристите са необходими повече възможности за преживявания през зимните месеци, а..
На 26 ноември Църквата възпоменава свети Стилиан Пафлагонийски, преподобни Алипий Стълпник и преподобни Яков Отшелник. Св. Стилиан Пафлагонийские почитан като покровител, пазител и лечител на децата и техен застъпник пред Бога. Живял в областта Пафлагония (Мала Азия) в края на IV и началото на V век. Още от младини се отличавал с чистота на душата,..
По повод Седмицата на правата на хората с увреждания, от 1 до 5 декември, общинската организация на Съюза на инвалидите в България – Балчик, организира на 3 декември от 17.30 часа благотворителен концерт в читалище "Васил Левски". Събитието ще бъде съпроводено и от изложба-базар под мотото "И аз мога", съобщи председателят на организацията Деспина..