Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекарна „Радост“ – как оцелява социалното предприятие в ковид пандемия

12
Младежите от Пекарна "Радост"
Снимка: Д.Дончева

Пекарна „Радост“ е едно от малкото социални предприятия, които работят на територията на Варна. Започва дейност по европейски проект през 2018 година, а пекарната отваря врати през 2019. В нея работят 6 младежи с различни дефицити. Приготвят закуски, сладкиши, питки и други тестени изделия. За труда си получават минималната работна заплата и най-важното – придобиват самочувствие, че са част от обществото и полезни с труда си.



Проектът приключва през 2019 година, но още преди края му екипът на фондацията е категоричен, че ще направи всичко възможно социалното предприятие да продължи да работи. И успява. Дори и във времена на ковид-пандемия.

Налага се да оцелеем, защото тези младежи нямат друго и едва ли някой работодател ще ги наеме на работа, сподели за Радио Варна Нарине Банкова, председателя на Фондация „Радост за нашите деца“.

Това, което правим е кауза, а зад нея стои много труд и упоритост на всички, допълни тя. Беше ни много трудно през изминалата една година, в която започна пандемията с коронавируса, но трудностите се преодоляват, когато знаеш, че нямаш алтернатива, разказва още Банкова.

Пекарната се намира на улица „Радост“ в кв. "Трошево". Отворена е и очаква клиенти. Всъщност сега най-голяма нужда имаме от клиенти, казва още Нари Банкова.

Много неща можем да правим – хляб, питки, закуски, сладкиши, торти – всичко е описано във фейсбук страницата на Пекарна „Радост“, като там са посочени и цените. Използваме само качествени продукти, защото смятаме, че качеството на продукта е на първо място, категорична е  Банкова. И допълва:

"Пекарна "Радост" ви очаква на улица "Радост" във Варна."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добо Мързов: За Коледа, Рождения ден и Деня на бащата

26 декември не е само денят, в който празнуваме Рождество Христово, но и ден, посветен на един от най-важните стълбове в живота на всеки човек – бащата. Денят на бащата има за цел да подчертае значението на бащинството и да отдаде почит на ролята, която бащите играят в семейството и обществото.  В България Денят на бащата започва да се празнува..

публикувано на 26.12.24 в 14:00

За астрономията и учениците от Варна с любов

Расте интересът към точните науки, макар и малко, но все повече деца във Варна проявяват любопитство към нещата, които свързваме със STEM обучението. Сред местата, на които малките ученици, а и по-големите се докосват до тях е астрономическата обсерватория, чиито възпитаници в годините са сред участниците в подборите и националните отбори по..

публикувано на 26.12.24 в 09:20

Протест "Не! на родителското отчуждение!" във Варна

Във връзка с Международния ден на бащата – 26 декември, от 15:00 ч. на площад „Севастопол“ (пред хотел „Черно море“), като част от националния протест на Фондация „За споделено родителство“, ще се състои протест под мотото: „Не! на родителското отчуждение!“ . В протеста ще участват представители на фондации и други неправителствени организации,..

публикувано на 26.12.24 в 07:23

Църквата чества Събор на пресвета Богородица

На втория ден на Рождество Христово църквата възхвалява с благодарствени песни пречистата Божия майка, родила Спасителя. Празникът се нарича Събор на пресвета Богородица. Празникът поставя акцент върху съхраняването на традиционните семейни ценности. Благородният Йосиф и Дева Мария успяват да спасят новородения си син от разгневения владетел Ирод, който..

публикувано на 26.12.24 в 07:20

По празниците хапвайте от всичко по малко

По време на Коледно-новогодишните празници се увеличават пациентите на  д-р Албена Кирова. Повечето са преяли и препили, тогава се обаждат  жлъчки и стомаси: "Човек трябва да си контролира храненето като вид храна и като количество. Хората, които са постили, в никакъв случай не бива да се нахвърлят на храната, трябва да ядат от всичко по..

публикувано на 25.12.24 в 16:30

Хлеботерапевт: Месим, за да се смесим

През 14-те години, през които Росица Проданова работи като сертифициран хлеботерапевт, е научила, че за хубав хляб винаги е нужно добро настроение: "Дори и без мая, хлябът тогава става душишка. Хлябът събира всички съставки - вода, огън, брашно. Рисуването върху брашно създава нашата нова приказка. Трябва да притихнем, за да излезе мисълта на душата."..

публикувано на 25.12.24 в 14:20

Момченца са първите коледни бебета във Варна

Няколко бебета изплакаха до обед във варненските болници. Първото "коледно" момченце се е родило днес в АГ болницата в 7.45 ч. с класическите мерки 3200 гр. и 50 см. Детето е родено по естествен път, посочиха от лечебницата. От началото на годината там са родени  1 850 деца. Няколко часа по-късно - около 10 ч., момче се роди и в родилното отделение на..

публикувано на 25.12.24 в 13:29