Галерия 8 открива пролетния арт сезон днес от 14.00 с проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“ - част 1. Участници в нетрадиционната изложба са известни имена в нашите арт среди - Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла Косева и Цанко Цанков.
Това, което ги обединява, е кафето и претворените с него емоции върху белия лист. Всички творби са с размери 38.5/28.5 см и са рисувани върху хартия 400 гр/м.кв, от 100 % памук. Изображенията са правени само с кафе, но с различни видове – от нескафе, мляно кафе, утайка от кафе до кафе на зърна.
Как се рисува с кафе разказват трима от авторите в предаването на Радио Варна Гравитация 0. Със Светлана Косева, Веселин Начев и Албена Коева ни среща Светлана Вълкова.
Светлана Косева: За мен кафето се оказа голяма изненада. Бях чувала, че някои използват кафе за творения, но си мислех, че това е несериозно и ми се струваше по-скоро занимание за деца. Когато пробвах, усетих, че е страхотно да се работи. Хартията също е важна и е много подходяща за всякакъв тип техники с вода. Появиха се едни жълти, дълбоко кафяви цветове. В едно кафяво открих страшно много нюанси. Тръгнах към старата снимка, защото тя е в тези нюанси. И в тази посока са и двете неща.
Имаше ли някаква трудност, освен че имаше откривателство?
За мен беше трудно да започна. Не знаех дали изобщо ще ми се получи и да не се окаже така, че просто ще изхабя тази страхотна хартия. Преди първата мазка имах някакъв ступор, но след като докоснах водата и кафето си стана от само себе си.
Колко кафе изпи, докато рисуваше?
Аз вече не съм много по кафетата. Пия безкофеиново. Но рисувах с нескафе.
Веселин Начев: Кафето също е материал, както всеки друг. Не е по-различно от боята. Разбира се и кафето си има своите специфики и цвят. Идеята е да се използва това, което различно може да ти даде кафето. Аз съм се опитал да намеря неговата специфика в утайката, това, което може да се използва като разливане, като линия дори.
Да, доста утайка видях в твоите творби. Очевидно доста кафе е било изпито.
Да. Аз обичам кафето и за мен не беше затруднение да го използвам в ежедневната си работа. До мен винаги има чаша с кафе. Не беше някакво специално приготовление.
Къде е все пак трудността при работата с този вид материал? Като акварела ли е? Ако сгрешиш, по-трудно би го поправил....
Тя и грешката е интересна. Няма грешка. Това е някаква вътрешна емоция, която ти направляваш доколкото можеш. Тя и грешката е израз на тази вътрешна емоция. Няма нужда от поправка. Разбира се, зависи кой какво търси. Някои се стремят към някакво по-чисто изпълнение. За мен не е имало значение дали ще бъде грубо или виртуозно нарисуваното.
Кафе сутрин или кафе следобед?
По всяко време.
Ти с какво кафе рисува?
Албена Коева: С едно разтворимо и с турско кафе.
Как подготвяш кафето за рисуване?
Аз го подготвям за пиене. Пих част от кафето и останалата част я използвах за рисуване. Използвах още сухо кафе от утайката.
Какво нарисува?
Едната работа е кафе, чаша с кафе, а другата работа е пак кафе със стар телефон. Носталгия по отминалото време.
Откри ли нещо ново за себе си с този материал и с тази техника?
Да, беше много интересно, защото е много по-различно от работа с акварел. Освен това е само с един цвят и има много нови предизвикателста. Освен това е много по-различно усещането и бих пробвала пак.
Сутрешно кафе или следобедно кафе?
В случая беше доста следобедно. Направо вечерно.
Пиеш ли много кафе?
Аз бях го отказала и си купих кафе специално за тази изложба, но се оказа, че започнах да го пия отново.
Т.е. кафето и изкуството действат пристрастяващо...
Абсолютно.
Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев. Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..
Варненският състезател по тенис Иван Иванов, който спечели "Уимбълдън", се завърна в родния си град от Лондон. Tой беше посрещнат като национален герой на Летище Варна снощи. Звездно посрещане във Варна на Иван Иванов - носителят на титлата от Уимбълдън (ВИДЕО) "Очаквах такова посрещане, бяха ми казали по телефона, но все пак такава..
Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..
Серията от вотове на недоверие е по-скоро форма на услуга към управляващите. Това подчерта за Радио Варна политологът Димитър Ганев. Опозицията - "Продължаваме промяната - Демократична България", е в непрекъсната политическа дилема, допълни той. Не е добро послание за града случващото се с кмета на Варна Благомир Коцев, коментира още..
Първите магистри по специалността „Космическо инженерство и технологии“ на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ защитиха своите дипломни работи. Това са капитан Филипа Александрова (летец от авиобаза „Чайка“), Емил Райчев (КБС), Димитър Димитров (катедра „Информационни технологии“) и Кристиян Панайотов (Математическа гимназия „Д-р..
14 юли е националният празник на Франция – денят, в който страната чества превземането на Бастилията с военни паради, балове на пожарникарите и фойерверки. Но далеч от цялата тази суета, днес един французин ще прекара деня по съвсем различен начин – във Варна, до пещта на собствената си пекарна. Грегори Шарниге е от Брест и в продължение на 18..
Тази седмица Европейският парламент прие поисканите от България три поправки в доклада за напредъка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Така от доклада ще бъдат заличени всички референции за "македонски език и идентичност". Новият текст беше приет с 461 гласа "за", 121 "против", а 107 евродепутати гласуваха "въздържал се". Това..