"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна.
В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова.
Ще имаме рибно барбекю на дървени въглища, което ще го прави един колега от София. Няколко души ще правят различни бургери само фермерски продукти. Има един рамен бургер, който съдържа говеждо кюфте и компресирани японски спагети вместо питката. Нашите приятели от пекарна "Радост" ще правят козунаци, меденки и всичко ще бъде много вкусно.
Къде ще се намира улицата на готвачите този път?
Валери Петров: Пак ще сме на старото място - т.нар. "манджа стрийт". Това място има история от 90-те години. Ще има и много музика и джаз изпълнения на София Димитрова. Продължаваме и с благотворителните събития.
Кои са те?
Валери Петров: Ще боядисваме великденски яйца. Със събраните средства ще подкрепим инициативата на Кирил Недков да изхранва нуждаещите се в съботите и неделите. Целта е да купим уред за пречистване на въздуха в пункта, който да предпазва доброволците. Втората инициатива е на фондация "Въздигане". Ще бъдат разпечатани комикси и те ще бъдат раздавани безплатно на учениците от трети клас, за да се възпитава национална гордост у децата.
Какво предвиждате за децата?
Филип Спасов: Улицата на готвачите не е само манджа. Това е гастрономия, напитки, музика, култура и събития за семейството. Всяка събота и неделя ще имаме различни работилници. На 17 и 18 април ще има кулинарни работилници за деца. На 25.04 - Цветница ще имаме благотворително боядисване на яйца и ще бъде много весело.
Чуйте още какви инициативи са подготвени специално за събитието:
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..