Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грамотността не свършва с граматиката, специален Cyber Survivor ще пази децата от online тормоз

| обновено на 06.06.21 в 09:01

Кампания, която цели тинейджърите и младите хора да развият умения за дигитална грамотност и онлайн безопасност започна UNICEF България. Съвременната просвета е не само писменост, граматика и литература, тя е немислима без грамотност в онлайн пространството. Пандемията от COVID-19 ни принуди да прекарваме все повече време online. За подрастващите промяната e по-естествена, тъй като са родени в дигиталната ера. Виртуалното пространство им предоставя изключителни възможности, но крие и опасности, за които те често не са подготвени, казва за Радио Варна Ивайло Спасов от комуникационния отдел на Детския фонд на ООН у нас.

Проучвания очертават сериозни рискове в дигиталната среда и показват, че е от съществено значение тийнейджърите да развият критично мислене и да усвоят конкретни умения, за да се предпазят от кибератаки, тормоз, както и да разпознават фалшивите новини. Подрастващите често се сблъскват с тези проблеми, разпознават ги и са готови да предложат решения за справяне с тях.

Повече от 1 на 7 деца под 18 години в България съобщават, че са били подложени на насилие онлайн, особено в социалните мрежи, сочи национално проучване. 5 от 10 млади хора (47% от всички) казват, че нещата, които четат и виждат в интернет, като реч на омразата, дезинформация, тормоз, кибератаки, ги притесняват и разстройват, а 1 на 10 казва, че е преживял обидно отношение онлайн през изминалата година, показва „Изследване на субективната оценка и реакциите на тийнейджърите в ситуация на извънредното положение”, проведено от UNICEF България. 77% от децата и младежите влизат всеки ден в социалните мрежи. Едва 57% от българските тийнейджъри между 16 и 19 г. оценяват дигиталните си умения като основни или по-високи, което е много под средното за ЕС от 82%, показва проучване на Евростат от 2019 г. България е на предпоследно място, само преди Румъния.

Дигиталната грамотност е набор от умения, знания, нагласи и ценности, които дават възможност на децата и младите хора уверено и автономно да играят, да учат, да общуват, да участват в граждански инициативи, като са в безопасност и овластени по начин, подходящ за тяхната възраст, култура и среда, пояснява Спасов.

Целта на кампанията е да имаме ново поколение с критично мислене. Освен върху дигиталната грамотност, кампанията ще наблегне и върху уменията за кибер сигурност, а специален Cyber Survivor ще помага на децата и младежите у нас да сърфират безопасно и да развиват потенциала си.

Платформата Cyber Survivor ще учи подрастващите как да се предпазват от кибератаки и онлайн тормоз, както и да разпознават фалшивите новини. Платформата ще овласти тийнейджърите да създават собствено съдържание и да предоставят собствени решения и как да вземат информирани решения онлайн.

Множество интерактивни функции – онлайн игра, куизове, видеоклипове и др., ще подкрепят тийнейджърите да учат, докато играят, да създават безопасни профили в социалните мрежи, да избягват кибератаки, да разпознават и докладват фалшивите новини, да избягват онлайн тормоз и да реагират на него. Също така тя ще им помогне да разберат как да се предотврати участие в инциденти и неетичното им отразяване, как да създават собствено съдържание, без да се излагат на опасност.

В рамките на кампанията за дигитална грамотност и онлайн безопасност започва и набирането на средства в подкрепа на платформата. Всеки може да подкрепи създаването на Cyber Survivor чрез дарение към UNICEF по следните начини:

·  онлайн на dari.unicef.bg

·  месечни дарения чрез SMS от 5 или 10 лв. с изпращане на SМS с текст 5 или 2х5 на номер 1021. ДДС и такси не се начисляват на абонатите на всички мобилни оператори.

·  по банков път на  дарителската сметка на UNICEF България: IBAN BG34 RZBB 9155 1065 03 4919.

Къде свършва граматиката в днешно време? Отговорът, както и целия разговор с Ивайло Спасов може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без промяна в цената на мидите тази година, как да познаем пресните?

Няма промяна в цената на мидите през последните няколко години. Това съобщи за Радио Варна продавачът на миди в района на Карантината във Варна Мариян Петков.  Пресните двучерупчести трябва да са затворени. Ако са леко отворени (така както стоят във водата), когато се почукат с нокът, трябва да се затворят. Ако това не се случи, те не са..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Лесна работа: Хмм...

Изборната тема още не е отшумяла, а това е добър повод в рубриката „Лесна работа“ да се включим в голямото мислене с някои скромни разсъждения по отношение на обществената хармония. Ние – избирателите отдавна сме наясно, че пари няма, цените се качват, данъците са недостатъчни, минималната работна заплата трябва да се повишава, за да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:17

Радио Варна в Украйна (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Журналистът Доротея Николова и фоторепортерът Румен Сарандев от Радио Варна разказват от първо лице за Украйна.  Специалните ни пратеници в момента са в Одеса...   За живота на украинците в условията на поражения в украинските градове... Ще очакваме техните снимки и репортажи, в които ни запознават с живота в Украйна, с хората, които живеят там, и с..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Студентите от специалност "Хореография" на ВСУ „Черноризец Храбър“ представят магията на българския танц

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" кани жителите и гостите на Варна на Годишния концерт на студентите от специалност "Хореография", който ще се проведе на 19 юни 2024 г., от 18:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. Тази година концертът обещава да бъде истинско празненство на фолклорното танцово..

публикувано на 17.06.24 в 11:40

Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на бизнеса

Предстои поредно издание на конференцията  Digital4Varna. Фокусът върху нея и тази година е к ачественото съдържание - текст, видео, снимки.   Добре информиращите статии, интересните блог постове, увлекателните видеоклипове и визуално привлекателните графики не само носят стойност на аудиторията, но и създават доверие и лоялност към бизнеса,..

публикувано на 17.06.24 в 11:05

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27