Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи се наредиха сред 10-те най-въздействащи иноватори в земеделието

Система, която оптимизира напояването и торенето на земеделски площи разработи българска компания Ondo Solutions и се нареди сред 10-те в световен мащаб, които са оценени като „силно въздействащи иноватори” и ще участват в един от най-влиятелните акселератори за земеделие – израелският EIT FAN, който свързва успешни стартиращи предприятия в сферата на селското стопанство с водещи в индустрията корпоративни и изследователски партньори, за да промотира тяхната технология и да подпомогне успешното ѝ навлизане на световните пазари.

EIT FAN има хъбове в Билбао, Мюнхен, Хелзинки, Лозана, Кеймбридж, но компанията Ondo е поканена специално да се включи в израелския хъб в Хайфа, тъй като Израел е сред водещите дигитални центрове в света по иновации в земеделието – сферата, в която се развива и българската компания.

Това съобщи за Радио Варна управителят ѝ Илия Йорданов. Екипът работи от малко повече от година и вече има постижения в България и в Северна Македония.

Платформата може да се управлява дигитално от всяка точка на света. Тя стъпва върху идеята за капковото напояване и като краен резултат за фермерите и земеделците, освен свиване на разходите води и до по-високи добиви. По думите на Йорданов, дигитализацията и автоматизацията на земеделието ще оптимизира и наемането на селскостопански работници. Секторът е сред най-малко търсените, поради предимно физическия характер на работата и сезонният характер.

Хъбът на EIT FAN в Хайфа е в Израелския технологичен институт Technion - Israel institute of technology. В периода от юли до октомври Ondo ще има възможност да се възползва от разнообразната и всеобхватна научна програма на института и ще се срещне с висши бизнес лидери и топ професионалисти в областта на земеделието и храните. Освен активни презентации на продукта и действащите инсталации на Ondo пред инвеститори и учени от цял свят екипът на българската компания ще получи и възможността да прави пилотни проекти със световни компании.
Цялото интервю с Илия Йорданов може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43

Детски рисунки красят прозорците на Община Варна за 1 юни

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, във Варна беше открита изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. Рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани...

публикувано на 31.05.24 в 17:30

Отличиха най-хубавите междублокови градинки във "Владиславово" (СНИМКИ)

Оцениха труда на жители на кв. "Владислав Варненчик", превърнали междублоковите пространства в райски кътчета.  Първа награда в конкурса „Пъстро и създадено с любов" за оформяне на пространството пред блоковете в район „Владислав Варненчик“ във Варна спечелиха жителите на блок 205, вход В, второто място е за Геновева Христова от блок 222, вход 3, а..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Десетки награди за студентите в ТУ-Варна

Десетки са наградите, получени от студентите в Техническия университет във Варна през тази година. Висшето училище се гордее със студентите, заели призови места в националните олимпиади по програмиране, математика и електроника. „Имаме студенти с много добри прояви в областите на спорта и на изкуството“, каза за Радио Варна ректорът на..

публикувано на 31.05.24 в 11:15

"Българските птици през очите на един поляк" в Шабла

Изложбата „Българските птици през очите на един поляк“ ще бъде открита днес в Зеления образователен център в Шабла. Автор на експозицията е посланикът на Република Полша в България д-р Мачей Шимански. Жителите и гостите на Шабла ще имат възможността да разгледат изложбата от фотографии на д-р Шимански, която ще бъде открита официално тази..

публикувано на 31.05.24 в 10:44

31 май - Световен ден без тютюнопушене

Мото: „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13- 15 години използват тютюн.  В..

публикувано на 31.05.24 в 06:15