Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Любомир Бенковски - Бенджи
Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят.

Защо целия архив на Архива?

Защото смятам, че трябва да остане за поколенията. Това са събитията от 2000 година до наши дни. Има доста материал, който смятам, че е редно да бъде запазен. Не виждам по-подходящо място от това да остане в Държавния архив, иначе не знак какво би се случило с него. Това е близо 1 терабайт дигитален архив, описан прилежно. Всяко събитие е  придружено с текстови файл, който описва какво се е случвало.

Има доста знакови събития за тези повече от 20 години. Смятам, че това трябва да се запази.

Ако остане вкъщи, не знам какво биха направили моите наследници с него.

Това изглежда като приключване на един етап от живота ти?

Надявам се да не е приключване. Но съм вече на една такава възраст, в която трябва да мисля и за тези неща. Надявам се още дълги години да снимам и да добавям към този архив. Дай Боже още да работя…

21 години по-късно - връщаш ли се към първите ти опити, свързани с този архив?

Това, което ще даря е дигиталният ми архив, от дигиталната ера. Преди това дарих всичките ми негативи от филмовата фотография на Исторически музей в Плевен.

От музея много се зарадваха на това дарение. Там имаше доста ценни неща. Тук дарявам неща, които са свързани с историята на Варна.

С какви чувства се разделяш?

Аз не се разделя. Това е просто начинът да запазя тези ценни кадри. Аз още имам копия вкъщи. Това е хубавото на дигиталната фотография, можеш да имаш безброй копия.

Има ли моменти, към които се връщаш понякога?

Понякога го отварям, ако ме питаш за чисто носталгична подбуда. Този архив затова е архив, за да го ползвам. Доста често го отварям, защото ми трябва снимка. При мен всичко е описано и лесно мога да намеря нещо, случило се преди 5-6 години. Всичко е издържано от практична гледна точка.

(…) Но понякога, когато включа харда към компютъра и отворя папка произволно, ми става тъжно или весело.

Как виждаш твоето развитие от 2000 до 2021 година. Промени има ли?

Надявам се да има големи промени. Аз съм човек, който обича да учи. Смятам, че не съм научил всички уроци в в живота си.  Продължавам да уча и продължавам да се развивам, така че имам доста голям напредък от това, което съм бил през 2000-а година.

Цялото интервю на Мартин Николов с Любомир Бенковски - Бенджи чуйте в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10