Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади учители:

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители.

И двамата са убедени, че тази професия е призвание, защото ролята на учителя е важна за формирането на ученика като личност.

Училището е вторият дом на учениците,  там децата започват своя социален живот и те трябва да го започнат по най-добрия начин, казва младата учителка по български, английски и френски език.

Господин Ангелов преподава по история, география и философия. За първи път през тази година ще бъде и класен ръководител.

Според него учителят сам трябва да извоюва своя авторитет и не трябва да спира да се учи.

Честно казано, първоначално не знаех дали ще стана учител. Трябваше да мине време, за да разбера дали ставам за тази работа или не, казва Ангелов.

„Учител си, когато мине определено време, когато направиш едно име, когато наистина децата те харесват като учител, а не като някакъв образ, който ги занимава, за да минат часовете. Ролята на учителя е да ги научи, да ги напътства за тяхното бъдеще“, категоричен е преподавателят.

„Училището не е мъчилище. Училището е едно светилище на знания и на бъдещ просперитет. Това е работата на учителите да посочат пътя на всеки един ученик“, допълни Ангелов.

Като учител по история си поставя за цел учениците да разберат значимостта на миналото за настоящето.

„Искам да обясня на децата, че историята не е само години и имена. Искам в тяхното самосъзнание да създам едни велики образи на нашите революционери, които никога не трябва да изгасват от нашата национална памет.“

Подробностите чуйте от разговора на Нина Милошевич с младите преподаватели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 01.07.24 в 14:22

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25