Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административен съд-Варна се произнася до месец по делото срещу нередностите в ОУП на Варна

2
Варна
Снимка: Румен Сарандев

Варненският Административен съд трябва да се произнесе в едномесечен срок по делото срещу нередностите в Общия устройствен план (ОУП) на Варна. Това постанови на днешното заседание по делото съдия Красимир Кипров. Делото беше заведено от граждански организации и отделни граждани срещу Комисията за защита от дискриминация, с настояването държавният орган да отсъди на база събраните доказателства, наличие на дискриминация по имуществено състояние и по убеждение съгласно чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация. Ищците настояват Комисията да изпълни задълженията си по чл.47 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗД). Те са представлявани от юриста на Програма достъп до информация адвокат Александър Кашъмов.

Като заинтересовани страни по делото бяха призовани кмета на Община Варна и управителят на Област Варна, които не се явиха на заседанието.

Административен съд-Варна да задължи ТПО-Варна да съхранява и след законовия срок план-схемите за ОУП на града за целите на делото, пледира Кънчо Бонев от Обединено гражданско сдружение-Варна, което е сред ищците.

„Доказахме, че с ОУП на Варна е допусната дискриминация на граждани и собственици на имоти. Това е така, защото отделни граждани са сключвали частни договори с проектанта на ОУП и по този начин той е проектирал за тях смяна на статута на земите им и повишаване на показателите им за застрояване спрямо съседни имоти”, коментира след заседанието един от ищците арх.Калина Митева Павлова.

"Казусът е ясен, по принцип. По-финансово обезпечени собственици правят такива стъпки за промяна на ОУП. Друг е въпросът как това се съотнася със Закона. В крайна сметка – каквото реши Съдът”, това коментира вещото лице по делото арх.Константин Якубович от Бургаската колегия, главен архитект на Община Ямбол и Община Сунгурларе. Якубович призна, че е 26-тото вещо лице призовано по делото, след като негови колеги от Варна са направили самоотвод.

Подробности чуйте в репортажа:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42

Жълт код за валежи във Варна и Добрич

Днес по преминаващ фронт времето ще остане облачно, с прекъсвания ще вали дъжд. В следобедните часове е възможно развитие и на купесто-дъждовна облачност и на места валежите да са интензивни с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, ще променя посоката си, към нощта ще се усили от северозапад. Сутринта остава топло с високи минимални температури от 16..

публикувано на 06.10.24 в 08:15

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56