Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко тежат CO₂ емисиите и зелените политики върху цената на тока

Снимка: Pixabay
Природен газ, въглища, ток... общото между тях, освен, че са енергийни носители, в последните месеци е драстичното покачване на цените. Досущ като в историята за Мечо Пух и цените им се оказаха съответстващи на  правилото "Колкото повече, толкова повече".
Само преди дни, руски медии, които се позоваха на Bloomberg, коментираха, че лишeнaтa oт дocтaтъчнo пpиpoдeн гaз Eвpoпa иcĸa oт Pycия пoвeчe въглищa. Причината? Eнepгийнaтa ĸpизa в Европа се paзpacтвa вce пoвeчe и повече, а цeнитe нa гaзa ce пoвишиxa знaчитeлнo. Понастоящем, 43 на сто от газовите доставки на ЕС идват от Русия.
Междувременно, покачващите се цени на газа и електроенергията в Европа вече накараха държавите членки да преразглеждат щателно новите политики, предложени от Брюксел за борба с климатичните промени, които предвиждат и налагане на цена за въглеродни емисии от сгради и транспорт. А зелените политики на ЕС в общия случай са обобщени в т.нар. Зелена сделка. Макар и заложените в нея амбициозни цели да са по-скоро проекция, "всички ресурси на света няма да стигнат за реализацията ѝ", смята енергийният експерт и един от водещите специалисти по устойчиво развитие и опазване на околната среда Боян Рашев.
В преследване на идеята си за "зелено бъдеще", ЕС до голяма степен изxвъpли въглищaтa като суровина, припомня Рашев.
Буквално преди броени дни - в петък, цените на природния газ достигнаха исторически пик. В Източна Азия, където възстановяването след пандемията напредва с бурни темпове, има недостиг на енергия, и тъй като там са склонни да плащат по-високи цени, икономическа логика сочи, че енергията отива на изток, а не запад. Енергията не е еластична стока. Колкото и да е висока цената ѝ, трябва да я купиш. Това допълнително увеличава натиска над Европа, вкл. и България.
Ние сме най-бедната държава в ЕС и точно затова при нас това ще е най-трудно и ще платим най-високата цена, обяснява Рашев.
По думите му, най-лесният начин, за да тръгнат цените на тока към нормализиране е да се реформира схемата на ЕС за търговия с CO₂ емисии и да се освободи резерва от тях.
Иначе, няколко държави от 27-те в ЕС настояха да имат гъвкавост при предприемането на мерки за защита на потребителите срещу шоковото поскъпване на електроенергията. Така на 6 октомври, се очаква екоминистрите от ЕС да обсъдят пакет от инструменти, които държавите-членки могат да използват в отговор на растящите цени.


Цялото интервю с Боян Рашев може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05