Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спас Спасов с втори "Златен ключ" за журналистическо разследване

Когато държавата се опитва толкова упорито да скрие нещо, значи има какво да скрие. Това беше допълнителен мотив да продължа и в момента чакам решение по последното четвърто дело, коментира журналистът в предаването "Новият ден" на Радио Варна. Спасов завоюва отличието на Програма Достъп до информация (ПДИ) за журналистическо разследване на удълбочаването на канала на Пристанище Варна, по сключеното споразумение между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) и „Транспортно-строителство и възстановяване“ ЕАД (ТСВ „ЕАД“). Той води разследванията си със средствата на Закона за достъп до обществена информация. А с подкрепата на ПДИ спечели три дела срещу откази на ДППИ и ТСВ.

Това, което се случи беше избистрянето на картината как държавата може да впрегне целия си ресурс, за да не даде информация, която е поискана по действащия в момента закон в България, допълни кореспондентът във Варна на изданията "Дневник" и "Капитал".

Първият „Златен ключ” Спас Спаосв спечели през 2016 г. – за разследването за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети.

Спечелени дела по ЗДОИ и публикации по казуса за удълбочаването на каналите на Пристанище Варна :

 Дело срещу изричен отказ на ДППИ да предостави информация за сключеното споразумение между ДППИ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна; компаниите, с които „ТСВ“ ЕАД е сключило договор за изпълнение на проекта и цената, на която според сключените договори ще бъде извършено удълбочаването.

 Делото е отразено в статия на Спас Спасов във в. „Капитал“ от 28.09.2020 г. със заглавие „Държавна компания е осъдена да обясни как е избрала руски дълбачки по проект за 350 млн. лв.“.

Развитието по казуса след спечелването на делото е отразено в статия на Спас Спасов във в. „Капитал“ от 15.10.2020 г. със заглавие „И след съдебно решение: държавна компания отказва информация за 350 млн. лева разход“.

Дело срещу изричен отказ на изп. директор на „ТСВ“ ЕАД да предостави справка за договорите с подизпълнители и копия от договорите с подизпълнители, сключени по споразумението между ДППИ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на каналите на Пристанище Варна.

 Дело срещу мълчалив отказ на ДППИ да предостави копие от сключеното споразумение между ДППИ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна и Инвестиционния проект за удълбочаването.

Решението е отразено в прес-съобщение на Административен съд - Варна от 13 юли 2021 със заглавие „Административен съд – Варна отмени мълчалив отказ на генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

 Решението е отразено в статия на Лили Гранитска в Mediapool.bg от 14 юли 2021 със заглавие „Съдът нареди държавата да каже кой удълбава канала към ТЕЦ-а на Доган“.

 Казусът е отразен и в публикация на Спас Спасов във в. "Дневник" от 17 юли 2021 със заглавие "Посредникът - как държавата е платила без търг и 400 млн. лв. за руски дълбачки".

 След спечелване на второто дело срещу ДППИ, ген. директор на предприятието осигурява на Спас Спасов достъп до исканата информация за копие от споразумението и инвестиционния проект под формата на преглед на информацията на място, тъй като същата е в голям обем.

Развитието по казуса е отразено в публикация на Спас Спасов във в. "Дневник" от 20 август 2021 със заглавие „Как 230 млн. лв. потънаха във Варненското езеро“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45