Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна и "Гравитация нула" със слушатели и в Португалия

Първата цигулка на Португалия е българката Велияна Йорданова. Тя заминава да работи там веднага след промените. Възпитаник е на Софийското музикално училище и на Консерваторията в София. След повече от 30 години в Португалия Велияна Йорданова продължава да твърди, че Варна е най-хубавият град в България и продължава да слуша Радио Варна.

"Моят оркестров опит започва много отдавна, още с филхармония "Пионер" към Двореца на пионерите в София, която беше ръководено то един велик български диригент - маестро Влади Симеонов. И много, много поколения български музиканти, които са всички по чужбина, за съжаление може би, са минали през тази изключителна школа. Той беше не само музикант, той беше педагог. На него дължа качествата си на лидер и на оркестрант."

Велияна Йорданова е концертмайстор на Португалския държавен симфоничен оркестър и създател на дамския камерен оркестър „Дамите на Сан Карлош“. Независимо че е изключително заета, намира време да слуша Радио Варна и предаването "Гравитация нула".

"Понякога "Хоризонт" прекалено се политизира, а Радио Варна ми е спомен от детството. Като дете малко съм живяла във Варна. Радио Варна ми напомня за морето, за детството. На мен Варна много ми харесва. Според мен най-хубавият град в България е Варна, въпреки че съм от София. И знаете ли какво ми харесва много? В петък има едно предаване "Гравитация нула" - чудесно предаване! Поздравявам Ви! Когато имам възможност, винаги го слушам."

Разговорът с Велияна Йорданова се проведе благодарение на професор Росица Йорданова и можете да го чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44