Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: COVID-кризата изисква лидерство

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

COVID-кризата далеч не е само здравна криза, тя има икономически и духовни измерения. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров във връзка със създаването на Обществения съвет с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

„Много ви благодаря, че се присъединихте към Обществения съвет по ваксинациите. Налага се да имаме такова формирование, да съберем хора като вас, да им дадем думата, за да се обърнат към сънародниците им. Не е лесно да вземеш това решение, да се изправиш и да заявиш позицията си. В момента преживяваме най-тежката вълна на COVID-19. Броят на заразените на седмична база е с 30% по-висок, отколкото при предишните вълни. Вече всички сме вирусолози, епидемиолози и т.н. Смятам, че тази криза, освен, че е огромно изпитание пред народа ни като цяло, далеч не е само здравна криза. Тя има и икономически измерения  заради засегнатите стопански сектори. Хем купуваме ваксини, хем плащаме за лечение, постоянно харчим пари за това или онова“, каза здравният министър.

Според Кацаров COVID-кризата има много дълбоки измерения, сред които е и духовното измерение. Той изрази мнение, че ожесточеното противопоставяне по такъв фундаментален въпрос – "за живота и смъртта" – е нещо, което отива твърде далеч. Според него след изборите страстите до голяма степен ще стихнат.

„Кризата, освен че бидейки криза, тя е и възможност. Може би възможност да се осъзнаем като нация, като хора, които могат да живеят заедно, да си дадат отговор на въпроса кои сме. Кризата изисква лидерство, тя изисква хората, които да застанат отпред, да поемат риска, да посочат пътя. Ние сме ви поканили днес, защото смятаме, че сте такъв тип хора“, отбеляза д-р Кацаров.

Той сподели още, че откакто правителството е въвело т.нар. зелен сертификат, броят на ваксинациите значително е нараснал, което той определи като положителен факт. По думите му хората, които скандират срещу мерките, срещу ваксинациите и дори отричат присъствието на болестта, са значително по-малко от тези, които подкрепят ваксините.

„По-важното е, че наблюдението ни по отношение на това дали се спазват противоепидемичните мерки, всички категорично заявиха, че се спазват и то не заради контрола, а защото този път голяма част от нашите сънародници са приели нещата сериозно. Правят го заради осъзнат избор, а не защото могат да бъдат санкционирани. Това е според мен пламъче, което бихме могли да превърнем в огън. Смятам, че сега е моментът. Сега е моментът хора като вас да запалим огъня и да излезем от тази отвратителна ситуация“, подчерта здравният министър.

Професор Красимир Гигов, който по време на първата вълна от пандемията беше избран за председател на Координационния съвет по ваксинирането след горещи препоръки от министър Ангелов, ген. Мутафчийски и директорите на големите болници, от своя страна изложи сериозни доводи защо не трябва да се страхуваме да си поставим ваксина. Той отбеляза, че към момента активните случаи на заболели от COVID-19 са 108 хиляди, което според него е доста смущаващ факт. Специалистът изтъкна, че ваксините не са лекарство, те са профилактика на заболяването.

„Много нисък е процентът от починалите, които са ваксинирани. Т.е. ние наистина трябва да убедим обществото, че от ваксините има полза. Нашето общество все още не е ваксинирано както трябва, т.е. не може да изгради колективен имунитет. Има изключително богат избор на ваксини. Не би трябвало да има проблем по отношение на ваксините. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката от известно време повтарят, че това е проблем на цялото общество, проблем на всички нас. Какво сме направили ние в полза на това общество? За какво съдействахме, за да се увеличи броят на ваксините?“, попита проф. Гигов.

Здравният експерт сподели още, че повече от 8 хиляди доброволци участват в борбата с коронавируса. Той каза, че е започнала информационна кампания под наслов „Бъди отговорен, направи го за тези, които обичаш!“.

„По различни телевизии се показват хора, които споделят фалшиви неща по отношение на ваксините, влизат в градския транспорт без маски. Наша работа е да преобърнем тази тенденция. Обществото е създадено от отделни личности. Всеки от нас има своите права. Правата на обществото са по-големи от правата на отделната личност. Трябва да спазваме това, което е правилно за обществото. Нека всички си подадем ръка и да убедим хората да се ваксинират“, категоричен бе проф. Гигов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50

Военната прокуратура с втори оглед на автомобилите от катастрофата край Аксаково

Повторен оглед на двата автомобила, участвали в произшествието на входа на град Аксаково, ще бъде извършен днес от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването.  Припомняме, че автомобил на Националната служба за охрана катастрофира на входа за Аксаково на 16 май. При инцидента загина 63-годишният шофьор колата, сблъскала се с тази на..

публикувано на 20.05.24 в 10:23