Всичко започва от една приятелска вечеря. В центъра на разговора е любовта към храната с фокус върху сладолед, който да е произведен с качествени продукти. Бързо стигат до идеята сами да си го направят, понеже не го намират в търговската мрежа във Варна, а и за да са сигурни какво предлагат на децата си. След период на тестване откриват пекарна в Цветния квартал във Варна. Произвеждат и печива, освен сладолед. Въпреки че пандемията настъпва, те не се отказват от бизнеса си.
Мария и Иво са двама от четиримата ентусиасти, които стоят зад бизнес начинанието. Дружинката доста се е затруднила при търсенето на подходящо помещение. „Феноменът, че не може да се намери подходящо място за производство в града, показва, че нашата икономика е ориентирана предимно към търговията. Инвеститорите се ориентират предимно към жилищно строителство и търговски обекти, но не и към обекти за производство. Причината е, че обекти за производство не се откриват, а те не се откриват, защото е доста трудно, когато си малък да отговориш на изискванията, на които трябва да отговори един голям завод. Непосилно е и затова много хора се отказват.“ Но не и те.

Търсят гаранция за качество на суровините, които влагат в своите продукти. Не я ли открият, се отказват от рецептата, докато намерят онова, което търсят. Затова засега оставят настрана идеята си за сладолед с не толкова популярен, но много български вкус.
„Ако говорим за сладолед, не всяка сметана се оказва подходяща, за да направим хубав сладолед. Така и не намерихме сметана, която да отговаря на нашите изисквания за качествен продукт. Иначе ползваме българско мляко, но то не е от най-близките села, ако трябва да сме честни.“

Иво признава, че макар все още да удържат положението, скоро ще се наложи да изтрие черната дъска, за да напише нови цени на сладките. Солените цени са заради растящата цена на тока, а оттам и на продуктите, които използват в производството си. Мария изчислява, че токът като перо в разходите им е малък процент – около 15. На фона на наема, който е 25%, най-голямото перо са суровините. „Повишаването на цената на тока при нас за тази година е около 6%, което не е много. Косвено, обаче, влияе върху цената на суровините, които са 50% от разходите ни. През последните три години, откакто тестваме рецептите и отворихме бизнеса, има стабилно повишение на цените, без значение дали земеделската година е добра или лоша. Лошото е, че покупателната способност на хората намалява.“

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..
Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..
Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..
Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките обявява Ден на отворените врати по случай Международния ден на Черно море от 10 до 16 часа днес. Екипът на Института кани всички граждани, ученици, студенти, любители на морската наука и природата. Ще можете да разгледате лаборатории към различните секции на..
Очакваните максимални температури на въздуха днес са от 18° до 23°, за Варна около 22°. Температурата на морската вода е между 16° и 18°. По Черноморието ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Вълнението на морето ще е 2 бала. Във Варна най-високата температура на днешния ден / 29.0°/измерена през 1992 година, а най-ниската /-1.0°/..
Обувките са финалният щрих, който може напълно да преобрази една мъжка визия. Те говорят за стил, внимание към детайла и личен вкус – качества, които никога не остават незабелязани. В света на мъжката мода официалните обувки не са просто необходимост, а израз на увереност и елегантност. Независимо дали става дума за бизнес среща, специален..
На 1 ноември във Варна ще се състои третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..