Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лесна работа“ – Подарък щастие за всеки, който иска да го получи

Снимка: Pixabay


Бързам да ви включа в разкошното настроение на едно съвършенство.

Тези дни се оказах на невероятно място. Слънце огряваше улицата и младежи свиреха джаз. Ноемврийски джаз, а доставяше вълнуващи летни преживявания. Минувачите забавяха ход, за да послушат възхитени.

Винаги е така: една красива мелодия може за минути да превърне ноември в любим слънчев месец и да направи чудеса с душите на хората.

Цветни редички от дечица на велосипеди и скутери добавяха радост към фантастичния ден. Ухаеше на свежа есенна гора, на отминало лято и на предстояща зима. Птици допълваха солови изпълнения към мелодията на саксофона. Хора и природа - във вълнуващ и съвършен баланс.

Светът се връщаше на мястото си.

Наблизо беше застанал и човекът със сапунените мехурчета. Нали се сещате как държи две дълги пръчки със закрепена на тях мрежа? Потапяше я в голям съд със сапунена пяна, след това вдигаше нагоре пръчките и, в такт с музиката, ги разперваше със замах, за да опъне мрежата. От там политаха големи сапунени мехури. Те весело улавяха деликатното ноемврийско слънце и си играеха със светлината. Щастливи дечица се втурваха да гонят сапунените мехури и се заливаха от смях, всеки път, щом докоснеха някой от тях и той се разпадаше в ръчичките им на капчици радост.

Изглеждаше, сякаш стотици моментни прозрачни сфери, уловили дъгата, летяха над главите на минувачите и танцуваха, в ритъм с красивата мелодия, подчинени на всяка елегантна извивка, която долиташе от саксофона.

Майки подкрепяха току-що проходилите си момченца и момиченца и музиката правеше гледката още по-трогателна.

Бащи се спускаха да променят посоката на движение на детските автомобили, давайки първи инструкции по кормуване на малките шофьори, а звуците на саксофона превръщаха слънчевите лъчи в ефирно одеяло и загръщаха деня, за да го направят още по-приятен и забавен.

Кученца с усмихнати муцунки подскачаха наоколо и гордо поглеждаха към стопаните си, доволни, че получават повече време, внимание и разходка. От саксиите любопитно надничаха синеоки ноемврийски теменужки. Последните кестени се закачаха с разсеяните минувачи, весело се хвърляха в краката им, а после отбелязаха гол в някое ъгълче, покрито с жълти листа.

Влюбените двойки; младежките компании; чуждестранните туристи, заслушани в инструкции как да стигнат до желаното кафене; бебетата, обхванати от сладка дрямка, докато количките им ритмично се поклащат в такт с мелодията на саксофона...

Един оживен, красив и радостен свят, озарен от ноемврийско слънце и опакован в музика. Като подарък за всеки.

Личен подарък щастие.

И нямам представа защо си припомних как преди време една приятелка, която страдаше заради своя неблагополучна история, в края на разказа, тежко въздъхна и обобщи: "Отнеха ми щастието...".

И за първи път не се съгласих с нея. Категорично. Няма наше щастие, което да ни е било отнето. Ако то по някаква причина се е отдалечило от нас, значи просто не е било нашето.

Щастието е лесна работа.

Когато го търсим и го искаме, със сигурност го получаваме.

А, получим ли го, щом е нашето, със сигурност ще го задържим. Картините на живота често са съвършени, стига да имаме поглед, време и нагласа да забележим това.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неприбрани счупени клони затрупват тротоарите на много места във Варна

Силният вятър, който се разрази снощи, събори дървета и счупи клони на много места във Варна. Такава е ситуацията и в района на ул. "Капитан Рончевски", където част от разцепения ствол на дърво е изкривил ограда. Тротоарите по протежението на улицата са затрупани с откършени клони и възпрепятстват безопасното преминаване на минувачи, видя репортер на..

публикувано на 30.09.24 в 18:00
Гърция, плаж

Лесна работа: Промяна?

Септември беше чудесен и мнозина успяха да сe порадват на още малко море, слънце, ваканция. Сега, застанали на прага на октомври, поглеждаме назад, помахвамe с усмивка и всеки разгръща различен албум. В него може да има любими мигове, изпъстрени със забележителните цветове на младата есен, със свежия полъх на прохладни ветрове и с танца на..

публикувано на 30.09.24 в 17:00

ВСУ откри академичната 2024/2025 година

Новата академична 2023 - 2024 година бе открита днес от доц. д-р Красимир Недялков - президент на Варненския свободен университет. Студентският химн прозвуча и в сърцето на Родопите - във Филиала на университета в Смолян, където също се проведе тържествена церемония. В препълнената Аула Максима на университета във Варна празникът започна с..

публикувано на 30.09.24 в 15:11

На 1 октомври започва новият сезон на Варненската опера

След 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" Държавната опера Варна започва новия сезон на 1 октомври - Световния ден на музиката, с оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. В програмата за октомври са включени както някои от най-добрите спектакли, които направиха премиерите си през лятото, така и нови музикални събития, съобщават от..

публикувано на 30.09.24 в 09:43

До 29-годишна възраст е добре да сме изследвали репродуктивния си капацитет

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието специалисти в..

публикувано на 30.09.24 в 07:58
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21

252 бебета са родени с помощта на Фонд „Инвитро Варна“ през последните 10 години

Празничен концерт на входа на Морската градина във Варна, организиран от фондация "Искам бебе" и община Варна, отбеляза 10-годишнината от създаването на общинския фонд ин витро. За последните 10 години фонд „Инвитро – Варна“ е финансирал лечението на 861 двойки с репродуктивни затруднения, 2,2 милиона лева са отпуснати от Общинския съвет, за..

публикувано на 29.09.24 в 13:52