Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"От фермата до трапезата" залага намаляване на пестицидите наполовина

Парламентът на ЕС подкрепи стратегията на Европейската комисия От фермата до трапезата.  До гласуване на резолюцията се стигна заради силна атака на фермерски организации срещу стратегията с мотивите, че европейският подход ще намали добивите на култури и ще повиши цените на храните. Резултатът от нея, според тях, ще е изнасяне на селскостопанското производство в трети държави, където изискванията към производството са занижени. За да се постигнат целите, заложени в Зелената сделка, в бъдеще трябва да се произвежда устойчива и здравословна храна. Съгласно стратегията „От фермата до трапезата“ използването на пестициди трябва да бъде намалено наполовина до 2030 г.  Херберт Дорфман,  докладчик от комисията по земеделие за резолюцията „От фермата до трапезата“ заяви след гласуването:

Целта е да гарантираме, че храната в Европа е по-здравословна и по-балансирана, че земеделските производители и потребителите заедно са отговорни за по-устойчиво земеделие. Нашите фермери вече правят много в тази посока. Ако ние ги помолим да използват още по-малко пестициди, торове и антибиотици, тогава ние също трябва да ги подкрепим. В противен случай отглеждането и производството може  да бъдат преместени в трети страни. Храната трябва да е на достъпни цени.

Европейските депутати искат да стандартизират нивото на хуманно отношение към животните с помощта на научно обосновани показатели. Отглеждането на селскостопански животни в клетки трябва да се прекрати постепенно. Продуктите от животински произход от трети страни следва да бъдат разрешени само ако отговарят на стандартите на ЕС, коментира Евродепутатът Аня Хазекамп, председател на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните:

Днес говорим за храната, за жизненоважния източник на енергия, който ни захранва и подобно на горивата, които захранват нашите фабрики и автомобили, нашата хранителна система трябва да претърпи преход, защото начинът, по който се храним днес, подкопава нашето бъдеще. Инвестирайки в преход към по-растителна диета, можем да пощадим животните от страданието, да се борим с болестите, свързани с храната, да спасим ценни земеделски земи и биоразнообразие и да ограничим въздействието върху климата на това, което е в нашите чинии. Предоставяйки храна с  чисти етикети и справедлива цена, ние можем да позволим на потребителите да правят по-информиран избор за околната среда, животните и собственото си здраве.

Има нужда от по-голяма устойчивост в цялата верига за доставки на храни. За тази цел всички участници – от ферми до домакинства – трябва да дадат своя принос. В същото време Комисията на ЕС трябва да гарантира, че фермите получават справедлив дял от печалбата. За тази цел правилата на конкуренцията трябва да бъдат адаптирани по такъв начин, че позицията на земеделските стопани във веригата на доставки да бъде укрепена, коментира комисарят здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис:

"Европейската храна вече поставя глобален стандарт за безопасна и висококачествена храна. И това е резултат от години на разработване на политики на ЕС, съчетани с усилията на всички участници в хранителната верига. Сега също така трябва да гарантираме, че храната е устойчива както за хората, така и за планетата, както и за производителите, за фермерите, за рибарите и производителите на аквакултури и предприятията в цялата хранителна верига. Трябва да ускорим прехода към устойчивост и природосъобразна хранителна система. Европа е първият двигател в тази област. Трябва да работим заедно с всички заинтересовани, за да засилим нашето лидерство. Системната промяна изисква постоянство, ангажираност и смелост за промяна."

Европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.  Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко. Експерти припомнят, че за производството на 1 кг телешко месо се изразходват 10 хиляди литра вода, а за да се произведе една чаша кафе са нужни 100 литра вода. Похабявайки храната, ние изчерпваме ресурсите на планетата. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Сухи треви горят край Владиславово

Два екипа на пожарната са на мястото на пожар близо до вилната зона в квартал "Владислав Варненчик" във Варна, горят сухи треви и храсти, съобщиха от пожарната. Няма пострадали и опасност за сградите там.  Пожарът е над бл. 32 и още не е загасен, допълват от пресцентъра на РДВР-Варна.  Следобед е горял пожар и във варненския квартал "Младост". От..

публикувано на 09.08.25 в 20:30

Слънчево и горещо ще е времето в неделя

През нощта ще е ясно и почти тихо, по крайбрежието ще духа слаб вятър от северна четвърт. Преобладаващите минимални температури ще са между 16° и 21°, по Черноморието 18° - 23°. П рез деня ще е слънчево, следобед горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт. Дневните температури слабо ще се повишат и преобладаващите максимални във..

публикувано на 09.08.25 в 15:24

Среднощна проверка по заведения край варненския плаж направи полицията в петък вечер

Десета  - за този летен сезон, акция по  заведенията край морския бряг, се проведе снощи. Инспекцията бе осъществена от служители на „Криминална полиция“ и екипи на Първо и Второ РУ. Целта на операцията отново бе установяване на малолетни и непълнолетни лица – без придружител, след 22 часа; установяване на лица разпространяващи наркотични вещества...

публикувано на 09.08.25 в 13:49

Албания отбеляза 3.4% ръст на БВП през първото тримесечие на 2025 г.

Албанската икономика е нараснала с 3.4% през първото тримесечие на 2025 г., а инфлацията се е задържала под целевото ниво. Основен принос за растежа имат туризмът, инвестициите и износът. Това заяви управителят на централната банка на страната Гент Сейко.  Междувременно Представители на туристическия сектор настояват за реформа в..

публикувано на 09.08.25 в 10:52

Над 5 млрд. долара за научноизследователска дейност в Турция за 2024 г.

Турция е похарчила рекордните 5,43 млрд. щатски долара за научноизследователска и развойна дейност през 2024 г., което представлява 1,51% от централния бюджет и 0,41% от БВП, който миналата година е възлизал на 1,32 трлн. щатски долара.  Това стана ясно от данните на Турския статистически институт (TÜİK), съобщава БГНЕС.  По-голямата част от бюджета..

публикувано на 09.08.25 в 10:50
Снимката е илюстративна

Кораби на ВМС са отворени за посещение от граждани

Дни на отворените врати по повод 146-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България ще има в Морска гара-Варна днес и утре. От 10.30 до 17.00 ч. граждани и гости на града ще могат да разгледат кораби  и статичен показ на техника и въоръжение от състава на Военноморските сили. На 10 август, неделя от 9.00 ч. на Морска..

публикувано на 09.08.25 в 10:20

В активния летен сезон, ръст на случаи от салмонела и чревни инфекции по Черноморието

Нараства тенденцията на случаи на салмонела и чревни инфекции по Черноморието в активния летен сезон. През последните седмици здравните власти във Варна регистрират ръст на заболелите. От РЗИ отчитат, че с всяка изминала седмица случаите на стомашно-чревни инфекции и салмонела се увеличават, а една от причините за това са високите летни..

публикувано на 09.08.25 в 09:49