Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"От фермата до трапезата" залага намаляване на пестицидите наполовина

Парламентът на ЕС подкрепи стратегията на Европейската комисия От фермата до трапезата.  До гласуване на резолюцията се стигна заради силна атака на фермерски организации срещу стратегията с мотивите, че европейският подход ще намали добивите на култури и ще повиши цените на храните. Резултатът от нея, според тях, ще е изнасяне на селскостопанското производство в трети държави, където изискванията към производството са занижени. За да се постигнат целите, заложени в Зелената сделка, в бъдеще трябва да се произвежда устойчива и здравословна храна. Съгласно стратегията „От фермата до трапезата“ използването на пестициди трябва да бъде намалено наполовина до 2030 г.  Херберт Дорфман,  докладчик от комисията по земеделие за резолюцията „От фермата до трапезата“ заяви след гласуването:

Целта е да гарантираме, че храната в Европа е по-здравословна и по-балансирана, че земеделските производители и потребителите заедно са отговорни за по-устойчиво земеделие. Нашите фермери вече правят много в тази посока. Ако ние ги помолим да използват още по-малко пестициди, торове и антибиотици, тогава ние също трябва да ги подкрепим. В противен случай отглеждането и производството може  да бъдат преместени в трети страни. Храната трябва да е на достъпни цени.

Европейските депутати искат да стандартизират нивото на хуманно отношение към животните с помощта на научно обосновани показатели. Отглеждането на селскостопански животни в клетки трябва да се прекрати постепенно. Продуктите от животински произход от трети страни следва да бъдат разрешени само ако отговарят на стандартите на ЕС, коментира Евродепутатът Аня Хазекамп, председател на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните:

Днес говорим за храната, за жизненоважния източник на енергия, който ни захранва и подобно на горивата, които захранват нашите фабрики и автомобили, нашата хранителна система трябва да претърпи преход, защото начинът, по който се храним днес, подкопава нашето бъдеще. Инвестирайки в преход към по-растителна диета, можем да пощадим животните от страданието, да се борим с болестите, свързани с храната, да спасим ценни земеделски земи и биоразнообразие и да ограничим въздействието върху климата на това, което е в нашите чинии. Предоставяйки храна с  чисти етикети и справедлива цена, ние можем да позволим на потребителите да правят по-информиран избор за околната среда, животните и собственото си здраве.

Има нужда от по-голяма устойчивост в цялата верига за доставки на храни. За тази цел всички участници – от ферми до домакинства – трябва да дадат своя принос. В същото време Комисията на ЕС трябва да гарантира, че фермите получават справедлив дял от печалбата. За тази цел правилата на конкуренцията трябва да бъдат адаптирани по такъв начин, че позицията на земеделските стопани във веригата на доставки да бъде укрепена, коментира комисарят здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис:

"Европейската храна вече поставя глобален стандарт за безопасна и висококачествена храна. И това е резултат от години на разработване на политики на ЕС, съчетани с усилията на всички участници в хранителната верига. Сега също така трябва да гарантираме, че храната е устойчива както за хората, така и за планетата, както и за производителите, за фермерите, за рибарите и производителите на аквакултури и предприятията в цялата хранителна верига. Трябва да ускорим прехода към устойчивост и природосъобразна хранителна система. Европа е първият двигател в тази област. Трябва да работим заедно с всички заинтересовани, за да засилим нашето лидерство. Системната промяна изисква постоянство, ангажираност и смелост за промяна."

Европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.  Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко. Експерти припомнят, че за производството на 1 кг телешко месо се изразходват 10 хиляди литра вода, а за да се произведе една чаша кафе са нужни 100 литра вода. Похабявайки храната, ние изчерпваме ресурсите на планетата. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметският екип във Варна със съмнения за мотивите за обжалването на заповедта за заместника на Коцев

От община Варна разпространиха становище по повод брифинга на председателя на Общински съвет - Варна Христо Димитров и казаха, че се съмняват в мотивите за искане на правна яснота при обжалване на заповедта на кмета на града Благомир Коцев, с която той определя заместника си. Според общината със втората заповед изрично се отменя първата, в която в..

публикувано на 05.08.25 в 15:56
Летище Варна

60% ръст на немските пътници на летище Варна

60 % ръст на немските пътници отчитат от летище Варна тази година. Всеки трети пасажер, обслужен на аеропорта, е от Германия. Тези данни представи директорът на летището Димитър Костадинов. Досега 300 000 германци са минали през летището, което обслужва полети до 15 дестинации от Германия. Нова дестинация тази година е Нюрнберг, припомни Костадинов...

публикувано на 05.08.25 в 15:42

Минималната заплата през 2026 г. ще е 50% от средната

Минималната работна заплата за 2026 г. трябва да бъде определена по сега действащия механизъм в Кодекса на труда и ще бъде 50 процента от средната. Това обяви пред БНР главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев, предаде БНР. "Министерството удължи работната група до 30 септември. Засега нямаме срещи поне от месец насам. Има действащ..

публикувано на 05.08.25 в 13:58

Паркинги за плаж Шкорпиловци-север готви община Долни чифлик, за да спре навлизането в дюните

Една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000. За това сигнализират в редакцията ни плажуващи там. Много сигнали..

публикувано на 05.08.25 в 13:25
язовир

Тръбата, която довежда вода от язовир "Камчия" до Варна, има нужда от рехабилитация

Обмисля се възможността за рехабилитация на трасето, което довежда вода от язовир "Камчия" до Варна. Това каза управителят на ВиК - Варна Веселин Русев, който допълни, че градът би изпаднал в критична ситуация, ако съоръжението аварира. Трасето е с дължина 120 километра, а бетоновата тръба е 50-годишна и вече е физически и морално амортизирана, каза той...

публикувано на 05.08.25 в 11:30

Христо Димитров: Протестът срещу мен бе провокация

Председателят на Общинския съвет във Варна Христо Димитров призова за спокойствие, уважение и институционален ред и посочи, че личните интереси не трябва да изместват обществените. Вместо това трябва да се решават най-важните за града проблеми като сметопочистване, състояние на улиците, ремонтът на учебните заведения, както и влизането в сила на..

публикувано на 05.08.25 в 11:01

Димитър Куманов за управлението на водите: Безхаберие, стара мрежа и кражби

Лошото управление на водите води до безводие. Заради аварии в старата водопроводна мрежа и кражбите на вода хиляди домакинства остават на режим. Това коментира инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". По думите му от НИМХ са оповестили данни пред парламента, че за миналата година количеството на валежите в страната е било в норма, но въпреки това на..

публикувано на 05.08.25 в 10:40