Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода" пред варненската общественост

Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода", посветен на 80 - годишнината от Крайовския мирен договор и борбата за свободата на Добруджа. Събитието се проведе в Национален пресклуб БТА - Варна. Участие взеха още проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова, Съюз на учените в България, секция "История", доц.д-р Масис Хаджолян, Съюз на учените - Варна, както и представители на Тракийския научен институт.

Валентин Събков заслужава поздравления и добри оценки за работата си в архивите на няколко бивши социалистически страни, защото направените благодарение на проучените фондове изследвания допринасят за обогатяване на изворовата база за Новата и Най-новата българска история, каза по време на представянето на сборника проф. Нина Дюлгерова. Всичко това прави сборника „Без борба – няма свобода” ценен, защото поднесената информация е нова, при това защитена с неподправена документалност, което я окачествява като важна за българската историческа наука, допълни проф. Дюлгерова. 


Валентин Събков отправи благодарност на двама души, без чиято помощ тази книга нямаше да бъде факт. Това са Тодор Тодоров от Силистра и Георги Лилицов от Пловдив.

Историкът Валентин Събков е с алфатарски родов корен, възпитаник е на Великотърновския университет и живее във Варна. Десет години работи над сборника, с принос във военно-историческото наследство на България, проучил ценни документи в наши архиви и в Русия, Румъния и Украйна.

Следващият проект на Валентин Събков е книга с бележитите личности на Алфатар. Авторът работи над втори сборник от тази поредица, като се надява да има и трети.

Валентин Събков ще вземе участие в кръгла маса на тема „75 години от Парижката конференция от 1946 г. – исторически уроци и съвременни измерения“. Събитието ще се проведе утре от 17.00ч. Организатори са Съюз на учените в България – секция история, Съюз на учените – гр. Варна, Тракийски научен институт – филиал Варна, със съдействието на Генералното Консулство на РФ в гр.Варна. Модератор на кръглата маса ще бъде доц. д-р Иво Стамболийски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22