Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден във варненския квартал Аспарухово

С курбан за здраве във варненския квартал Аспарухово отбелязаха днес Никулден. Ритуалът беше край рибарското пристанище „Карантината”. Рибената чорба беше приготвена от Военноморските сили, а музикалната програма беше от състави към читалище „Просвета 1927“ в квартала.

Рибената чорба беше приготвена на военна полева кухня, която е видяла много и различни ястия. Готвачът – главен сержант Исмет Хюсеин Мехмед.

"Основата, без която няма как да се получат нещата, е девисила. Лимоните също. Рибата си обича лимона. Прави се на бавен огън."

Ярослав, на кого викат Яро, също беше там, но за да подари улова, който е хванал сутринта.

"Днес по принцип не се хвърлят мрежи, а пък аз казах, че ако хвана риба, ще я дам всичката."

Рибата с люспи задължително трябва да присъства на трапезата.

"Казват, колкото повече люспи, толкова повече благодат вкъщи."

Повече за отбелязването на Никулден във варненския квартал Аспарухово чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

"Възраждане": Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.  Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две..

публикувано на 25.06.24 в 09:03

Продължават консултациите, президентът се среща с "Възраждане" и БСП

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет.  Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две..

публикувано на 25.06.24 в 08:38

Адресите без ток на 25 юни

На 25.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между ул. Девня, ул. Дунав, ул. Цариброд и ул. Софроний Врачански, електрозахранени от ТП 66. На 25.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 25.06.24 в 06:03

Слънчево и топло време във вторник

Утрото във вторник ни посреща със сутрешна прохлада и лек вятър по морето. Днес ще преобладава слънчево време, около и след обяд с временни увеличения на облачността, не са изключени слаби превалявания на изолирани места в крайните западни части на района. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, следобед от изток. Преобладаващи..

публикувано на 25.06.24 в 05:55

Тежка катастрофа на пътя за "Виница", загина моторист (обновена)

47-годишен моторист загина при тежка катастрофа с лек автомобил тази вечер на пътя за "Виница". Сигнал за инцидента е подаден малко след 19 часа, потвърдиха от полицията. По думите на очевидци шофьорът на колата е направил неразрешен ляв завой на спирка "Лотос". Колата удря мотора, на който се е возило и 10-годишното дете на мотоциклетиста. Детето е..

обновено на 24.06.24 в 21:17
Снимката е илюстративна

8 акта за седмица за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в центъра на Варна

През изминалата седмица са съставени 8 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в централната градска част – 3 от тях на физически и 5 на юридически лица.  Извършени са 14 проверки на заведения по крайбрежната алея, наложени са 4 глоби с фиш и са изготвени 4 предписания, съобщават от общинския пресцентър. Продължават проверките на търговските..

публикувано на 24.06.24 в 17:56

Започват ремонтите на асансьорите и платформите за хора с увреждания в подлезите във Варна

Започна поетапно възстановяването на неработещите асансьори и платформите за хора с увреждания и детски колички в подлезите на града. През изминалата седмица са ремонтирани четири платформи. На територията на община Варна има 56 съоръжения. В края на всяка седмица обслужващата фирма ще изготвя доклад за състоянието и необходимите ремонтни дейности по..

публикувано на 24.06.24 в 17:41