Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумяха се по еврорегламента за електронно съдебно сътрудничество

В началото на декември Европейската комисия прие няколко инициативи за цифровизиране на правосъдните системи в ЕС, за да станат те по-достъпни и по-ефективни. Спазването на основните права в ЕС трябва да бъде ефективно, което означава, че когато правата на даден човек са били нарушени, той или тя има право на ефективни средства за защита пред съда. Много малка част от българските граждани се възползват от услугите на съда, коментира правният експерт Иван Брегов.

Междувременно на 8 декември преговарящите от комисиите по правни въпроси и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент постигнаха споразумение със Словенското председателство по регламента, свързан тясно с цифровизацията на правосъдните системи в ЕС. Българският евродепутат Емил Радев е докладчик по досието в ЕП заедно с португалския си колега Нуно Мело и участва активно в тристранните преговори между Европейския парламент, Комисията и Съвета:

Тристранните преговори относно еврорегламента за системата e-CODEX завършиха с политическо споразумение, което дава възможност за гласуването на предложената законодателна реформа. Съгласието, което постигнахме в изключително кратки срокове – само за месец, е ясен знак за всеобщата воля час по-скоро да създадем добра среда за ефективно електронно съдебно сътрудничество.”  Така евродепутатът Емил Радев коментира завършилия преговорен процес относно компютъризираната система за комуникация в трансгранични граждански и наказателни производства (e-CODEX).

Системата e-CODEX дава решение на необходимостта от оперативно съвместима, сигурна и децентрализирана комуникационна мрежа за електронен обмен на данни между националните информационни системи в съдебната сфера. „Така ще съкратим сроковете при трансграничните съдебни производства и ще подобрим достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса. Реформата ще улесни трансграничното съдебно сътрудничество по граждански и наказателни дела”, категоричен бе Емил Радев.

Системата e-CODEX в момента се управлява от консорциум от държави-членки и организации, но до края 2023 г. управлението й ще бъде поверено на Агенцията на ЕС за широкомащабни информационни системи (eu-LISA) със седалище в Талин, Естония.

Чуйте повече в прикачения звуков файл за рубриката "Рестартирай Европа".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48