Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Кузманов от нулата до Амазон Топ 20

Илиян Кузманов е първият български писател, съумял с първата си книга „Ако срещнеш Буда, убий го!“ да влезе в Топ 20 по продажби на Амазон. 

Да чуем каква е тайната на успеха на книгата: 

Той е и първият български писател с престижна литературна награда зад океана - Литературни Титани, като е и финалист на най- комерсиалния конкурс за литература Readers Favourites с награден фонд $100, 000. 

Илиян бе избран между стотици писатели като Най-привлекателен писател за 2021 година, от списанието за популярна култура FilmDaily, четено от над 2 милиона души дневно. Класацията бе съвместно с Бостънския вестник - The Boston Courier.


Но историята на Илиян Кузманов е многопластова, като използвам думите на колегите от бостънското радио CIAO USA Radio Italia, които го определят като един от най-интересните и мистериозни майстори на перото.

Важно е да се подчертае, че Илиян определено в момента е медийна сензация зад океана, като вече бройката на медиите отбелязали неговите успехи е доста над хиляда, сред които са NBS, USA Today, CBS, FOX, Market Watch….

Илиян е въплъщение на Американската Мечта, човек започнал от нулата, получил житейските си уроци по най-суровия начин, въпреки турбуленциите успял да покори не един търговски връх. В неговата история присъстват много пътешествия, има „добри учители“ както се изразява той, и напълно липсват богати и влиятелни родители, като всичко постигнато той дължи на себе си.  

Илиян между другото е един от най-интелигентните хора в света, член на Международната МЕНСА. Завършил право в България, а от студентската скамейка поема към Канада, там работи, за да се издържа и сам плаща образованието си, достигайки до помощник на един от кандидат кметовете на Монреал. Следва Великобритания, където Кузманов създава мулти милионен бизнес, както и първия български социален бизнес с многобройни чужди отличия.

В момента той е в България, основател е на Фондация Арт Ангел и е на път да реализира най-мащабния и всеобхватен социален проект у нас, съвместно с Министерството на Правосъдието. 

Илиян смята, че инициативата за всичко трябва да е в наши ръце. Предците му са от село Калугерово, Пазарджишко. 

В разговора му с Ваня Славова първо ще чуем на кого е кръстен: 

- На дядо ми Илия съм кръстен. Прапрадядо ми е бил първият кмет на селото. Шансът и късметът също са знакови за случването на повечето неща в живота ми, твърди авторът.
В Англия започва своя бизнес от нулата. 
Чуйте подробности: 
- Въпросът е какво правиш на местата, на които си; какво реализираш на най-лошото място в Лондон, дали даваш и на хора, които нямат възможност да си позволят.

Какво смятате за благотворителността по време на празници?
- Опитвам се нещата, които правя да останат във времето. Не бих искал да бъде нещо само спонтанно. Около Коледа и Великден всички правим добри неща, но хората, които имат проблеми, ги имат през цялата година. Ако им помогнем еднократно, не само че не решаваме проблема, а залъгваме и обществото. Въпросът не е да ги нахраним веднъж, а да насочим вниманието на институциите, да насочим прожекторите към проблемите, а не да създадем грешна илюзия за тяхното решаване. Това е и основата на социалното предприемачество, защото когато имаш един социален продукт той може да бъде всичко, да кажем един хляб, една вода. Те могат да носят постоянен приход, който да помага на определени хора. В крайна сметка не можем само да събираме пластмасови капачки. Трябва от сока или от минералната вода да има постоянен приход за дадена кауза.

- Как лавирате между бизнеса и книгите, писането?
- Не мисля, че в случая има огромна разлика. Даже една книга може да бъде социален продукт. Започвайки даже от самото заглавие. Когато сме успели навън, можем да мислим за хората у нас, в България. Много от чуждите общности като испанци и италианци милеят за родините си и правят много за сънародниците си там. 
Чуйте подробности:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05