Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипажът на яхта „Морена“ с приза златен глобус „Кор Кароли“ за 2021 г

Автор:

За 42-то връчване на наградата за най-добро българско ветроходно постижение „Златен глобус” на Фондация „Кор Кароли” внесените кандидатури по реда на изпращането им са както следва:

  1. Яхтa “ХАРМОНИЯ” с екипаж от четири човека за плаването й през Атлантика от  о-в Сен Мартен  през Азорски острови и Гибралтар до южна Франция.

2. Яхтa “МОРЕНА”  с екипаж от двама души за плаването й от остров Тьорн, Швеция до Порто Лагос, Гърция

3. Яхт Клуб Порт Бургас номинира яхта “KRONE ONE” с екипаж от двама души -Михаил Копанов и Румен Котов за успешното участие и отлично класиране на първо място в двуекипажната дивизия (Double Handed) в регата Aegean 600, проведена в периода 2 – 10 Юли 2021.

4. Яхт Клуб Порт Бургас номинира яхта „ШОКОЛАД” със шкипер Франсоа Боп (Швейцария) и екипаж от 12 души (4 чужденци и 8 българи) за успешното участие и отлично класиране в офшорната регата Rolex Middle Sea Race Malta, която се проведе  от 23.10 до 30.10 т.г., както и за цялостно представяне в България и чужбина през 2021 година..

5. Яхт Клуб “Черноморец”  Бургас номинира яхта „WASABI” със шкипер Валентин Николов и за успешното участие и отлично класиране – три 1ви места в международните регати “BOSPHORUS CUP”, MARMARIS INTERNATIONAL RACE WEEK, GOCEK AUTUMN RACE WEEK, а също така и за призовите награди от представянето в националните регати за килови яхти.

6. Яхта „MINT MILK” със шкипер Калин Георгиев за участието й на Европейското първенство за малки спортни яхти 2021 в Истанбул, както и за цялостно представяне в България и чужбина през 2021 година.

Отдадена беше почит към хора свъразни с ветроходството, които ни напуснаха през тази година.

През изтеклата година се разделихме с :

инж. Донка Мирчева (01.11.1946 – 20.04.2021)

1962 г започва на клас „Пират” към „Черно Море”(до стария Аспарухов мост) с треньор Асен Дремджиев.

Продължава на класовете „Пират”, ”Звезда” и „Дракон” на които участва в окръжни и републикански състезания, с треньори Асен Дремджиев,а по-късно с Петър Енчев.

Участва в ежегодните ветроходни походи с „Дракон”-ни от Варна до Мичурин (днес Царево), организирани и водени от Асен Дремжиев.

През 1974 покрива нормите и става „Майстор на спорта” по ветроходство.

През 1974 г двамата със съпруга си Михаил Мирчев, с яхта клас „Дракон” тръгват от Варна за Одеса по пътя на „Подводничарите”. В района на Констанца ги посреща силен и продължителен щорм и се връщат във Варна.

От 1975 членува в яхт-клуб „Порт Варна”, където участва във всички прояви като състезател и съдия. Участник в много регати и плавания у нас и в чужбина.

Участва в един от първите женски екипажи в регата „Амазонка”. Съдия в много регати.

Като любител фотограф прави едни от най-хубавите снимки на клубните мероприятия, включително няколко знакови снимки – от посрещането на кап.Георги Георгиев, от посрещането на „Калиакра” и др.

к.д.п. Никифор Герчев (20.07.1937 – 27.08.2021)

Израснал край морето, от малък усвоил основите на морското дело в редиците на ДОСО, състезател с републикански постижения в гребането и ветроходствто, завършил Морско училище, за кратко военен, след което започва работа в АСО (Аварийно-спасителен отряд) на БМФ, впоследствие АСО към УПМКАП, първи капитан на спасителния кораб “Перун” за да стигне до зам.генерален директор на СО”Воден транспорт” по безопасността на море.

Безспорно най-добрия специалист у нас по морски спасителни операции, започнал като ръководител на спасяването на “Балкан” през 1968 г. в Латакия, “Ерма” в Варна (1977), “Мехмет Аслан” в Бургас, “Полиникис”, “Таксиархис” и мн.др. Представител на България в ИНМАРСАТ, в конвенцията за “Търсене и Спасяване”, създал сдружението на доброволците-спасители “Булсар”, опитен моряк и ветроходец, участвал и съдействал в редица ветроходни прояви, включително и регата “Кор Кароли”.

Кирил Велков (род. 1950)

От юноша започва в Морския клуб на ДОСО Варна на балтийските яхти. Състезава се в редица регати, участва в много плавания и попходи по нашето крайбрежие. Тези му умения го изпращат да служи като моряк във ВМС след което остава на свръхсрочна служба. Боцман е на различни кораби за да достигне до началник на боцманска магазия и старши боцман на ВМ База Варна.

Съдия  по ветроходство и мерител, участвал в организацията и провеждането на безброй регати. Деен участник в инициативата “Предизвикателство млади моряци”. Участник, организатор или съдия във повечето регати на Ял-6 у нас. Остава в спомените на цяло поколение ветроходци като отличен колега, безкомпромисен съдия и организатор на състезания.

к.д.п. Димитър Димитров (09.12.1947 – 20.10.2021)

Роден през 1947 г. в Варна, започва през 1960 г. на Ял-6 в ДОСО, по-късно на  „Веслец“, където изучава основите на морското дело и практика.

Състезава се на класовете „Дракон“ и „Звезда“ и печели призови места в национални състезания.

През 1972 г. става един от основателите на ЯК „Кап.Г.Георгиев – Порт Варна“. Като член на екипажите извършва много плавания и завоюва множество награди в национални регати. Съдия по ветроходство.

Завършва задочно ВВМУ „Н.Вапцаров“ и започва работа в „БМФ“.

Взема активно участие в списването на книгата „С Кор Кароли около света“ като сътрудник на Тинко Трифонов в разчитането на яхтените дневници, навигационната и метео обстановка.

От 1998 г. до 1999 г. е изп.директор на Пристанище Варна и председател на ЯК”Кап.Г.Георгиев–Порт Варна”, а през 2000 г. се връща на работа като капитан на търговски кораби. След 2010 г. плава известно време и като капитан на българският ветроходен кораб „Роял Хелена“ по нашето крайбрежие.  

Почетени бяха и юбилярите през 2021 г.

Стефан Методиев

През 1950 г. завършва кръжок по ветроходство в морския клуб при Народен съюз за спорт и техника. Обучава се на 13 м. яхта ‘’Матрос’’, кеч, с капитани Давидов и Дремджиев. Завършва курса за инструктори в Централен Морски Клуб, капитан е на ветроходна яхта ‘’Физкултурник’’ / 9м., гафелно стъкмяване / в ДОСО, лектор по ветроходство до влизане в казарма през 1956г. Служи като моряк. През 1960 г. постъпва в БМФ, плава в Черно и Бяло море, капитан е на пътническите корабчета тип ”Галата’’. Впоследствие, години наред е капитан на 150 тонния кораб ‘’Китен’’ от рейдовия спомагателен състав на БМФ. Взема участие в спасителни операции в бургаският залив и открито море.

Заедно с Павел Шулга и кап. Стефан Цанев е съавтор на учебник по ветроходство от 1963 и 1977 г. През 2010 издава алманаха “Златният глобус 1980-1999”.

Бил е председател на секция ветроходство към Окръжен Морски Клуб при ОСО Варна, дългогодишен ветроходен съдия. Председател на Фондация “Кор Кароли” от 1997 до 2011 година, постоянен член на комисията за определяне на наградата “Златен Глобус – Кор Кароли”.

Фондация “Кор Кароли” присъжда и една специална поощрителна награда за един малък на възраст, но израснал до високо международно ниво български ветроходец – Виктор Станоев.

Виктор Станоев започва да тренира ветроходство на 5 годишна възраст през 2012 в Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“.

На 8 години печели първата си регата в Балчик. 

През 2019 г. е национален шампион в младша възраст, а през 2020 и 2021 е национален шампион на България в клас Оптимист в старша възраст и 2 години подред получава наградата “Ветроходец на годината” на БФВетроходство.

    Участвал е на регати в Малта, Испания, Италия, Гърция, Турция, Украйна, Румъния, Монако, Черна гора, Словения, Канарските острови и др. Има много награди и купи от тях, като:

– 2-ро място на регата Тенерифе в Испания,

– 3-то място на регата НОА в Гърция,

– 6-място място през 2020 г и 4-място тази година на регата Биор в Бодрум (от 330 лодки) и др.

      През 2020 година на Европейското първенство в Порторож, Словения става 15ти в Европа от 34 нации и 270 състезателя .

През тази година на Световното първенство в Италия той влиза в златната група на Света и заема историческото за България 25-място от 65 държави и 260 състезатели. Никога досега български състезател в клас Оптимист не е достигал толкова предна позиция в Световната ранглиста.

      Вече 2 години подред е номиниран във Фондацията на Бербатов „Успелите деца на България“ и тази година е един от 3-мата финалисти в категория спорт.
      През тази година в България, Виктор спечелва златни медали на
следните регати  от календар на БФВ :

– „МЕЖДУНАРОДНА РЕГАТА ПОРТ БУРГАС“

– „РЕГАТА ЦИКЛОН 2021“ПОМОРИЕ

– „ВЕТРОХОДНА РЕГАТА ПРИМОРСКО 2021“

– „МЕЖДУНАРОДНА РЕГАТА ПОРТ-ВАРНА“

– „ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО- ОПТИМИСТ 2021“

– “РЕГАТА БРИЗ ЕСЕН 2021“

– ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ОПТИМИСТ ТИМ РЕЙСИНГ
2021  с отбора на Яхтклуб „Кап.Г. Георгиев Порт Варна“.

Наградата за журналистика на морска тематика на името на Тинко Трифонов тази година не се присъжда. Членовете на комисията решиха, че въпреки големите международни състезания и във Варна, и в Бургас не се намери журналистическо отразяване, достойно за номиниране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Англия среща Словакия на Европейското първенство

Англия и Словакия се изправят един срещу друг на "Фелтинс Арсена" в Гелзекирхен от 19:00 часа. Мач от 1/8-финалите на Евро 2024. Победителят ще срещне в следващата фаза Швейцария. Те вчера детронира европейския шампион Италия. Статистиката сочи, че британците имат 5 победи от 6 мача срещу Словакия. Тимът на Гарет Саутгейт не впечатлява с играта си,..

публикувано на 30.06.24 в 11:50

КПС Варна спечели първия полуфинал

Отборът на КПС Варна победи с 13 -5 Аква спорт - Варна в първи полуфинала по водна топка при мъжете. Втората среща е утре. Секунди преди края беше изгонен с червен картон и вратарят на Аква.

публикувано на 30.06.24 в 11:27

"Ч.море" се справи с ЦСКА в София

Ватерполистите на Черно море записаха победа при гостуването си в София на ЦСКА. Варници се наложиха с 11 -7 в първия полуфинален мач. Отложената среща от вчера по всяка вероятно ще си играе в сряда.

публикувано на 30.06.24 в 11:25

Лудогорец победи Университатя

Лудогорец завърши със стил лагера си в Австрия, побеждавайки с 4:1 румънския Университатя Крайова. Така "орлите" направиха отлична подготовка, като спечелиха и четирите си мача - 5:0 над Приморие, 1:0 над Слован Братислава, 2:0 над Санкт Гален и 4:1 над Крайова. Първото попадение отбеляза Кайо Видал в 30-ата минута. Нареди отне от Гьоко Зайков,..

публикувано на 30.06.24 в 11:24

Германия е на 1/4 финал на Европейското първенство

Германия победи Дания с 2:0 в мач от 1/8-финалите на Евро 2024 в Дортмунд. Кай Хавертц откри резултата от дузпа в 54-тата минута. В 68-ата минута Джамал Мусиала удвои. Мачът бе прекъснат за около 25 минути заради страхотна гръмотевична буря над стадиона. Датчаните се прибират у дома.

публикувано на 30.06.24 в 00:18

Италия си тръгва от Европейското първенство

Националният отбор на Швейцария е първият четвъртфиналист на Европейското първенство в Германия. „Кръстоносците“ детронираха защитаващия титлата си тим на Италия, след 2:0.  Попаденията бяха отбелязани от Ремо Фройлер (37’) и Рубен Варгас (46’).

публикувано на 29.06.24 в 22:09

Във Варна беше последният кръг по приложно колоездене (ВИДЕО)

Завърши четвъртият пореден кръг от държавното първенство по приложно колоездене във Варна. На първо първо място отборно е съставът на Берковица-2, на второ място Берковица-1 и на трето Етрополе. При момичетата титлата спечели Валентина Бабачева от отбора на Берковица, а при момчетата златният медал отиде при Любомир Андреев също от отбора на..

публикувано на 29.06.24 в 14:28