В навечерието сме на Коледните и новогодишните празници. Коледа се празнува в много части на света. И макар празникът в същността си да е един и същ, в страните, в които се отбелзвя Рождество, има традиции, които са специфични само при тях.
Калоян Колев е шеф инструктор. Обиколил е света, но любимата му кухня е норвежката. Според него коледните трапези, ако говорим за страните в Европа, не се различават кой знае колко. На Коледа се консумират червени меса с различни гарнитури. Сходството е голямо. При нас има капама – различни видове месо с кисело зеле, австрийците и поляците имат подобни ястия, че дори и скандинавските държави. Най-много е работил в Норвегия, където също правят свинско със зеле. Според наблюденията му ферментацията на различни продукти намира все по-голямо място в кулинарните рецепти.
Ерик Пшесуха е от Полша. От пет години живее в България. Учи кулинарни изкуства във Висшето училище по мениджмънт. И преди е работил в България, но е решил да остане, защото е по-топло от Полша. Смята след като завърши да живее във Варна. Заради решението му да не се връща в родината си, приятелите му и близките му го смятат за малко луд, шегува се Ерик Пшесуха. Категоричен е обаче, че е взел най-доброто решение за себе си. Има и неща, които не му харасват, но те са по-малко от тези, които са го провокирали да остане да живее в България. И т.к. наближават Коледните и новогодишните празници с Ерик Пшесуха поговорихме за традициите в Полша.
Ана Вербитски е от Украйна. Учи във Варна кулинарно изкуство. Оказва се, че кулинарията винаги е била основна част от живота й. Баба й е била главен готвач и тя е израснала в кухнята. Избрала е България, защото харесва страната. И преди е идвала тук. Според нея хората са добри, имаме чудесно море и тук се чувства много добре. Същото смята и Хосе Луис, който е от Ел Салвадор и е дошъл тук освен да учи и да се потопи в съвсем различна култура от неговата.
Когато пристига в България, Ана Вербитски открива баничката – онази, с яйце и сирене.
„Не мога да разбера защо ми харесва толкова много. Но е много вкусна. Мога да ям баничка по два пъти на ден. Наистина много ми харесва. С яйца, сирене и понякога със спанак.”
В Ел Салвадор спазват две основни традиции по време на празниците, споделя Хосе Луис.
„Първата е, че задължително всички се събираме около масата. Цялото семейство. Всички използваме фойерверки. И второто е музиката. По време на коледните празници звучи традиционни песни – кумбия. Звучат като салса и бачата.
Мария Лейтао е от Лисабон, Португалия. Избрала е България, за да завърши висше образование. Според нея тук програмите са ориентирани към практиката, докато в родината й се набляга повече на теорията. Което в кулинарията е недостатък. Там практиката е съсредоточена през почивните дни, а тук – всеки следобед. Станислав Кубарев от своя страна е шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Той е отбелязвал Коледа тук и е на мнение, че разликите с Русия не са големи, но ги има.
Коледата в Португалия е разделена на две, уточнява Мария Лейтао. На 24 и на 25 декември, като отбелязването й в двата дни е по различен начин.
„На 24 се събираме в семейството и организираме голямо парти. Всички сме около масата. Приготвянето и готвенето започват от 8 сутринта. Играем на различни игри, пеем песни, гледаме филми заедно. На 25 декември подреждаме дърва и запалваме голям огън. На него приготвяме празничната вечеря.”
Станислав Кубарев, който е преподавател във Висшето училище по мениджмънт, е от Русия. Той ще празнува Коледа два пъти – единият според българския календар, вторият – според русийския.
„От една вяра сме, но в Русия използваме друг календар. Там Рождество се отбелязва на 7 януари, което е две седмици по-късно, отколкото в България. Разликите обаче не са големи, празнуваме, украсяваме градовете. Елхи има навсякъде. Но заради Съветския съюз повече се отбелязва Нова година. Този ден е по-ярък при нас. На Рождество хората носят в църквата кулич – сладък хляб. Там свещениците го освещават. След това се отнася вкъщи, където се разделя между семейството. Русия е голяма държава, разположена на два континента, и във всеки регион, навсякъде има малки разлики в отбелязването на Коледа.”
Хю Уго е канадец. Живял е в много страни по света. България обаче му харесва. Избрал е да се установи във Варна. В момента работи като шеф инструктор и обучава млади кулинари. Спрял е да брои колко години е работил като готвач. Но според сметките му са някъде около 25-26. Последните десет години преподава. Хю Уго е живял в 19 страни. 10 години например е бил в Мексико.
„Всички държави са различни. Най-добре ми беше в Мексико. Там на Коледа цялото семейство се събира заедно. Много разпространена е треската. Също така слагат на масата свински крака, които наподобяват вашата пача. Интересното е, че различните култури имат припокриващи се традиции. Различното в Мексико е, че посреднощ, когато часовникът отброява 12 часа, при всеки удар, трябва да изяждаш по едно гроздово зърно и да си пожелаваш по едно желание. След това се излиза на улицата и се отправят пожелания към всички. Доста е забавно.”
Според Хю Уго България е недооценена страна. България е една от любимите му дестинации не само заради храната, а и заради гостоприемството ни.
Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла на дълбоко, за да разкаже. Сърцето на този град е районът около пристанището. Това коментира в хода на представянето на късноантичната и средновековна крепост в кв. Хоризонт в Белия град доц. д-р Чавдар Кирилов от СУ „Св. Климент Охридски“, част от екипа, водещ разкопките там..
Интервю с Niklas Sandin (KATATONIA, LIK) Шведските меланхолици KATATONIA излизат с нов албум. „Nightmares as Extensions of the Waking State“ ще бъде факт след дни. В същото време шведската дет метъл банда LIK издаде „Necro“. Свързващото звено между двете групи е струнникът Niklas Sandin. Басист при KATATONIA и китарист в LIK. Точно той даде..
Колкото ябълката на Нютон е определяща за Закона за гравитацията, толкова е и за разговора ми с агронома Кристияна Опрева. С 27-годишната варненка се срещаме в стопанството й във Варна, за да чуем гласа на растенията: „Тук мога да ви покажа дървото на раздора – наклонената ябълка, която не трябваше да е сред нас, но вече 10 години още е..
33-тата поред церемония по връчване на Годишните награди на Отворено общество – Варна се проведе днес, 28 май, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Носителите на отличията бяха представени за поредна година в документален филм. „Голямата награда за граждански принос“ през 2025 година е за кореспондента на Българското национално радио във..
Кадрите в туризма ще се умножават, увеличават се студентите, избрали този път на реализация. Образованието не е инвестиция в самата професия, а в самите нас. Това казаха студентите в Колежа по туризъм във Варна Борис Соколов и Теменужка Колева. Според третокурсничката сред основните проблеми пред сектора са, от една страна, лошо обучените кадри, а от..
Концентрацията и спокойствието са сред най-важните качества за състезателите по дартс. След това идват талантът и не на последно място - трудът. Това коментира за предаването "Новият ден" Марин Маринов от Управителния съвет на клуб по дартс "Максим" във Варна. Всеки четвъртък се събират в морската столица отдадените на спорта, създаден преди години в..
Черноморският младежки център към Община Варна вече е факт. В началото на май приключи подборът на екип от социални и младежки работници и психолог и те вече работят "на терен", за да представят дейността на новата организация. "В ход са процедурите за възлагане на обществените поръчки за ремонта и оборудването на сграда на центъра, който ще се..