Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледата по света

7
Снимка: Pixabay

В навечерието сме на Коледните и новогодишните празници. Коледа се празнува в много части на света. И макар празникът в същността си да е един и същ, в страните, в които се отбелзвя Рождество, има традиции, които са специфични само при тях.

Калоян Колев е шеф инструктор. Обиколил е света, но любимата му кухня е норвежката. Според него коледните трапези, ако говорим за страните в Европа, не се различават кой знае колко. На Коледа се консумират червени меса с различни гарнитури. Сходството е голямо. При нас има капама – различни видове месо с кисело зеле, австрийците и поляците имат подобни ястия, че дори и скандинавските държави. Най-много е работил в Норвегия, където също правят свинско със зеле. Според наблюденията му ферментацията на различни продукти намира все по-голямо място в кулинарните рецепти. 

Калоян Колев - шеф-инструктор


Ерик Пшесуха е от Полша. От пет години живее в България. Учи кулинарни изкуства във Висшето училище по мениджмънт. И преди е работил в България, но е решил да остане, защото е по-топло от Полша. Смята след като завърши да живее във Варна. Заради решението му да не се връща в родината си, приятелите му и близките му го смятат за малко луд, шегува се Ерик Пшесуха. Категоричен е обаче, че е взел най-доброто решение за себе си. Има и неща, които не му харасват, но те са по-малко от тези, които са го провокирали да остане да живее в България. И т.к. наближават Коледните и новогодишните празници с Ерик Пшесуха поговорихме за традициите в Полша. 



Ана Вербитски е от Украйна. Учи във Варна кулинарно изкуство. Оказва се, че кулинарията винаги е била основна част от живота й. Баба й е била главен готвач и тя е израснала в кухнята. Избрала е България, защото харесва страната. И преди е идвала тук. Според нея хората са добри, имаме чудесно море и тук се чувства много добре. Същото смята и Хосе Луис, който е от Ел Салвадор и е дошъл тук освен да учи и да се потопи в съвсем различна култура от неговата. 

Когато пристига в България, Ана Вербитски открива баничката – онази, с яйце и сирене.

„Не мога да разбера защо ми харесва толкова много. Но е много вкусна. Мога да ям баничка по два пъти на ден. Наистина много ми харесва. С яйца, сирене и понякога със спанак.”

В Ел Салвадор спазват две основни традиции по време на празниците, споделя Хосе Луис.

„Първата е, че задължително всички се събираме около масата. Цялото семейство. Всички използваме фойерверки. И второто е музиката. По време на коледните празници звучи традиционни песни – кумбия. Звучат като салса и бачата. 

Мария Лейтао - Португалия


Мария Лейтао е от Лисабон, Португалия. Избрала е България, за да завърши висше образование. Според нея тук програмите са ориентирани към практиката, докато в родината й се набляга повече на теорията. Което в кулинарията е недостатък. Там практиката е съсредоточена през почивните дни, а тук – всеки следобед. Станислав Кубарев от своя страна е шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Той е отбелязвал Коледа тук и е на мнение, че разликите с Русия не са големи, но ги има.

Коледата в Португалия е разделена на две, уточнява Мария Лейтао. На 24 и на 25 декември, като отбелязването й в двата дни е по различен начин.

„На 24 се събираме в семейството и организираме голямо парти. Всички сме около масата. Приготвянето и готвенето започват от 8 сутринта. Играем на различни игри, пеем песни, гледаме филми заедно. На 25 декември подреждаме дърва и запалваме голям огън. На него приготвяме празничната вечеря.”

Станислав Кубарев, който е преподавател във Висшето училище по мениджмънт, е от Русия. Той ще празнува Коледа два пъти – единият според българския календар, вторият – според русийския.

„От една вяра сме,  но в Русия използваме друг календар. Там Рождество се отбелязва на 7 януари, което е две седмици по-късно, отколкото в България. Разликите обаче не са големи, празнуваме, украсяваме градовете. Елхи има навсякъде. Но заради Съветския съюз повече се отбелязва Нова година. Този ден е по-ярък при нас. На Рождество хората носят в църквата кулич – сладък хляб. Там свещениците го освещават. След това се отнася вкъщи, където се разделя между семейството. Русия е голяма държава, разположена на два континента, и във всеки регион, навсякъде има малки разлики в отбелязването на Коледа.”

Станислав Кубарев - шеф-инструктор в Институт по кулинарни изкуства във Варна


Хю Уго е канадец. Живял е в много страни по света. България обаче му харесва. Избрал е да се установи във Варна. В момента работи като шеф инструктор и обучава млади кулинари. Спрял е да брои колко години е работил като готвач. Но според сметките му са някъде около 25-26. Последните десет години преподава. Хю Уго е живял в 19 страни. 10 години например е бил в Мексико.

„Всички държави са различни. Най-добре ми беше в Мексико. Там на Коледа цялото семейство се събира заедно. Много разпространена е треската. Също така слагат на масата свински крака, които наподобяват вашата пача. Интересното е, че различните култури имат припокриващи се традиции. Различното в Мексико е, че посреднощ, когато часовникът отброява 12 часа, при всеки удар, трябва да изяждаш по едно гроздово зърно и да си пожелаваш по едно желание. След това се излиза на улицата и се отправят пожелания към всички. Доста е забавно.”


Хю Уго - директор на Институт по кулинарни изкуства във Варна


Според Хю Уго България е недооценена страна. България е една от любимите му дестинации не само заради храната, а и заради гостоприемството ни.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Последното убежище на доганизма е травматичната памет

Ахмед Доган е дал съгласието си за нов политически проект. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Позиция“ журналистът Мехмед Юмер. „Ако доганистите искат да направят нова партия, те трябва да разчитат на нови лица, които могат да дойдат от младежката организация на АПС. Хората изгубиха доверие в ядрото около Доган“, подчерта Юмер. По..

публикувано на 31.05.25 в 13:12

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла надълбоко, за да разкаже

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла на дълбоко, за да разкаже. Сърцето на този град е районът около пристанището. Това коментира в хода на представянето на късноантичната и средновековна крепост в кв. Хоризонт в Белия град доц. д-р Чавдар Кирилов от СУ „Св. Климент Охридски“, част от екипа, водещ разкопките там..

публикувано на 30.05.25 в 08:00

Niklas Sandin (KATATONIA, LIK): Слушането на винил е социализиране

Интервю с Niklas Sandin (KATATONIA, LIK) Шведските меланхолици KATATONIA излизат с нов албум. „Nightmares as Extensions of the Waking State“ ще бъде факт след дни. В същото време шведската дет метъл банда LIK издаде „Necro“. Свързващото звено между двете групи е струнникът Niklas Sandin. Басист при KATATONIA и китарист в LIK. Точно той даде..

публикувано на 30.05.25 в 07:25

Варненка търси общ език с растенията

Колкото ябълката на Нютон е определяща за Закона за гравитацията, толкова е и за разговора ми с агронома Кристияна Опрева. С 27-годишната варненка се срещаме в стопанството й във Варна, за да чуем гласа на растенията: „Тук мога да ви покажа дървото на раздора – наклонената ябълка, която не трябваше да е сред нас, но вече 10 години още е..

обновено на 29.05.25 в 08:06

Даниела Стойнова: Ние сме винаги там, където са хората

33-тата поред церемония по връчване на Годишните награди на Отворено общество – Варна се проведе днес, 28 май, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Носителите на отличията бяха представени за поредна година в документален филм.  „Голямата награда за граждански принос“ през 2025 година е за кореспондента на Българското национално радио във..

публикувано на 28.05.25 в 18:45

Студенти от Варна: Работата в туризма не трябва да е рутина, трябва да се влага сърце

Кадрите в туризма ще се умножават, увеличават се студентите, избрали този път на реализация. Образованието не е инвестиция в самата професия, а в самите нас. Това казаха студентите в Колежа по туризъм във Варна Борис Соколов и Теменужка Колева. Според третокурсничката сред основните проблеми пред сектора са, от една страна, лошо обучените кадри, а от..

публикувано на 28.05.25 в 10:00

Марин Маринов: При дартса най-важно е спокойствието

Концентрацията и спокойствието са сред най-важните качества за състезателите по дартс. След това идват талантът и не на последно място - трудът. Това коментира за предаването "Новият ден" Марин Маринов от Управителния съвет на клуб по дартс "Максим" във Варна. Всеки четвъртък се събират в морската столица отдадените на спорта, създаден преди години в..

публикувано на 28.05.25 в 08:20