Стридите не са от най-популярната храна в България, но неминуемо събуждат любопитството на всеки, изкушен от интересните решения за вкусно хапване. И въпреки че ги свързваме предимно с лятото, морския бряг и бялото вино, те са храна, подходяща за всеки сезон. Дори според Петър Петров в страни като Франция и Белгия са неизменна част от коледната трапеза. Той е собственик на единствената в България ферма за стриди и заедно с Ирина Николаева се опитват да оползотворят всичко - от ядката до черупката.
Как ви хрумна идеята да се захванете с отглеждането на стриди в Бълагрия?
Петър Петров: Историята е много интересна. Един ден преди около 8 години си бяхме вкъщи и гледахме научнопопулярните канали по телевизията. Показваха една ферма за стриди в Щатите. И в един момент баща ми, който си седеше най-спокойно на дивана, невъзмутимо каза: "Щом тези хора отглеждат стриди, защо и ние да не опитаме?" Погледнах го изпитателно и се запитах, дали ако гледахме филм за производството на космически кораби, щеше да предложи и ние да пробваме.
В крайна сметка семейството решава да опита. Следва 3-годишен период на проучвания и обмен на опит с производители на стриди от различни точки на света, за да се стигне до откриването на фермата през 2017 г. край брега на с. Кранево.

Има ли различни видове стриди?
Има, да. Включително има и стрида, характерна за Българското Черноморие - нарича се edulis. За съжаление, обаче, тя е застрашена от изчезване - последните популации от нея са в района на Созопол.
Ние отглеждаме вида Crassostrea gigas - това е тихоокеанската стрида, която произхожда от Японско море. В момента в Европа 80-90% от стридите са от този вид, тъй като той има много добри вкусови качества, резистентен е към различни заболявания, сравнително лесно се гледа и достига голям размер.
Можем да сравним влиянието на околната среда върху вкусовите особености на стридите с тези на вината. Както всяка бутилка вино, направена от сорт грозде Совиньон блан, е с различни качества в България, Франция или Австралия, така и стридите, макар да са от един вид, имат различен вкус в зависимост от района на отглеждане. Нашите стриди имат две основни предимства: първото е, че солеността на Черно море е около 2,5 пъти по-ниска от тази на световния океан. Другият благоприятен фактор е, че ги отглеждаме в открито море и по този начин подводните течения непрекъснато им носят богат на хранителни вещества планктон, който е основната храна на стридите.
Какво е отношението в България към стридите като храна?
Има много отворени българи, но те са предимно такива, които са пътешествали по света или са живели в чужбина, сред тях има и много моряци. Но типичният българин трудно би склонил да яде стриди, особено като се има предвид, че се консумират основно сурови (с малки изключения, когато се обработват термично). Но аз препоръчвам да се консумират именно сурови, тъй като основната отличителна черта на стридата е нейният аромат на море и особено силният послевкус, който оставя. А най-подходящата напитка, въпреки различните експерименти с коктейли с водка или текила, безспорно е бялото вино.
А какви полезни вещества съдържат стридите?
Стридата е една от най-полезните морски храни. Освен, че се счита за силен афродизиак, тя е много богат източник на цинк, на селен, на витамини В6 и В12.

Но стридите не са само вкусна и полезна храна. Оказва се, че техните черупки могат да се превърнат в ефектни сувенири. По този начин Ирина Николаева затваря производствения цикъл на фермата и успява да оползотвори голяма част от отпадъчните черупки - и то чрез едно от любимите си занимания - рисуването.
Ирина Николаева: Идеята да започна да изработвам коледни сувенири дойде спонтанно и се основава на предишния ми опит да рисувам върху черупки от стриди. Така един ден се замислих защо да не превърна безполезните черупки в нещо като коледен подарък, картичка, с която всеки да може да зарадва близък човек. Виждала съм какви ли не картички, но изработени от черупка на стрида - никога.
Как се ражда една твоя картичка?
Първо, избирам най-подходящите черупки - трябва да са по-големи и без наранявания и напуквания. След това нанасям фон, който избирам от около десетина варианта, и върху него рисувам фигурите, които са на коледна тематика. Накрая доукрасявам с различни елементи и изписвам текст, който може да бъде и по желание на клиента. Последните две стъпки са оцветяването на периферията на черупката в контрастиращ цвят и покриването на всичко с лак, който предпазва и съхранява сувенира.
Оказва се, че това е повече от коледна картичка.
Точно така! В крайна сметка това е един изключително устойчив продукт, като имаме предвид здравината на черупката, от една страна, и трайността на акрилните бои и лакове, които използвам, от друга. Комбинацията от двете превръща продукта в сувенир, който може да бъде част от коледната украса на един дом за много години напред.

Мислиш ли да изработваш подобни сувенири извън контекста на Коледа?
Да, разбира се. След като видях, че се приемат толкова добре от хората, реших, че ще ги правя и по други подходящи поводи - като Свети Валентин или Осми март, например, със съответните мотиви, свързани с темата на празника.
Творчеството на Ирина може да бъде видяно в нейната фейсбук страница.
Целия разговор на Петър Петров и Ирина Николаева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачените звукови файлове. Честита Коледа!
Днес имам две кратки истории. Те могат да се подредят в различни класации. Примерно: колко изобретателни сме ние - българите, колко мотивирани можем да бъдем, как сме в състояние да сътворим чудеса от храброст по пътя към някоя заветна цел... Всеки може да продължи класацията както намери за добре. Ноември е. Нямаше как да не се сетя за тези..
От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчетоха, че цените на едро на маслото, млякото и млечните продукти са отбелязали понижения през последната седмица. Заради сезонното поскъпване на някои плодове и зеленчуци обаче, така наречената потребителска кошница по цени на едро е надхвърлила 100 лева, предаде БНР. През изминалата седмица са..
Голямата обиколка на Швейцария е кампания, която популяризира туризма в страната. На близо 80 места, които могат да се превърнат в маршрут от над 1600 км, са поставени характерни рамки на фона на туристическа забележителност и всеки може там да направи своята снимка. Това приключение ни помага да открием най-красивите езера, алпийски проходи и..
Сдружение "Прегръдка" с председател Димитричка Мирчева подготвиха празнична програма за всички вярващи, които присъстваха днес в храма. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: В комплекса функционират социален център, приют и безплатна трапезария, подпомагащи хора в неравностойно положение – бедни, безработни, възрастни, физически..
Храната е гориво за вашия организъм. Тя дава енергия през деня и помага да се избегне спад в силите. Но не всички продукти са еднакви — някои наистина дават тласък на жизненост, докато други, напротив, отнемат сили. Правилната храна е способна не само да даде бърз прилив на енергия, но и да помогне за поддържането на стабилното ѝ ниво през целия ден,..
В последните дни научните институти в цял свят, включително и Геомагнитната обсерватория в Панагюрище към БАН, отчетоха именно такава екстремна буря от най-висок клас. Ето какво означава това и какви могат да бъдат последствията: Ефекти върху здравето Според геофизици и лекари магнитните бури влияят най-силно върху хора с по-чувствителни нервни..
На 15 ноември започва постният период преди празника Рождество Христово. Според богослужебния устав на Българската православна църква, Рождественският пост е втори по своята продължителност след Великия пост. Рождественският пост е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския (Петровия)...