Възможно ли е инициативите за борба с глобалното затопляне да се отразят върху вкусовете на традиционните европейски рецепти?
След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно - дефицитът на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата.
Новините са лоши най-вече за мусаката, която оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа, пише webcafe.bg.
Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда.
На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство.
Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил.
Измежду вариантите на ястието на Балканите като "най-опасна за климата" е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.
За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия. Гръцката мусака отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си.
На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е поставено фламандското говеждо задушено, виновно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е германският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид.
Цифрите идва да покажат, че при борбата с глобалното затопляне и целта за намаляване на въглеродните емисии всички ще трябва да правим жертви. Включително и с начина, по който се храним.
Млади и талантливи – с гласове спиращи дъха. Така може да опишем вокално студио Angle Voices. Студиото е създадено през 2001 г. към читалище ‘‘П.Р.Славейков‘‘-гр. Варна от вокалния педагог Атанаска Липчева. Тя развива млади таланти в областта на вокалната техника на възраст между 4 и 25 години. Студиото е лауреат на редица национални и междуародни..
Ралица Стоянова е ученичка в 8 а клас, профил "Хуманитарни науки", в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Тя е автор на рубриката "Добрите новини" към училищния подкаст "Ученически глас". Основна цел на рубриката е да информира за позитивни събития от страната и училището. Ученичката подбира всяка новина от социалните..
На морската гара във Варна има два легендарни ветрохода - българският "Калиакра", който се използва за ресторант и румънският "Мирча", който се използва за обучение на кадети и курсанти (включително и от България). Предназначението на подобни кораби е определено чисто морско и свързано с обучение на желаещи да практикуват морско дело. "Калиакра"..
Три изсъхнали иглолистни дървета създават предпоставка за възникване на пожар до бл.63 в кв.Чайка, алармираха в редакцията на Радио Варна, живеещи там. Дърветата са с височина до седмия етаж на 15-етажния блок и се намират на няколко метра от него, установи наша репортерска проверка. Домоуправителят на блока Марциан Янакиев разказа, че..
Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..
Учени са открили, че въздухът в нашите апартаменти и автомобили може да е основният източник на микропластмаси, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове. Според проучване на Университета в Тулуза, публикувано в PLOS One, възрастен вдишва до 68 000 микропластмасови частици с диаметър по-малък от 10 микрометра всеки ден – 100 пъти повече,..
Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..