Коледните и новогодишни празници са периодът, в който много често се случва да прекалим с храната. А и как да не прекали човек, като коледната и новогодишната маса са отрупани с какви ли не лакомства – баници, сарми, всякакви месни изкушения, кое от кое по-тежки, руска салата, баклави, кексове ... И всичко това е полято с обилно количество алкохол.
Преяждането по празниците натоварва изключително много организма ни, каза в интервю за "Радио Варна" здравния инструктор Ники Суков.
Да си дадем почивка
Ники Суков даде пример с дивите животни в природата, които след обилно похапване си дават почивка.
"Това трябва да направим и ние, след като сме преяли. Не става въпрос за физически глад, което според мен е крайно като мярка и може да ни тласне бързо към ново преяждане. Моят съвет е хората да си направят един разтоващ ден с консумация на сезонни плодове и зеленчуци. Хубаво е да пием и повече чай. За предпочитане е чаят от мента", каза специалиста.
Подготовка за тежката софра
Според Ники Суков е хубаво човек да подготви предварително организма си за тежките храни и алкохола.
"Ако ще посрещате гости и те ще са шест или осем човека, не гответе в големи количества като за 60 или 80 души. Осъзнайте, че човек има един, а не десет стомаха. Ако сте в заведение, не е необходимо да се насилвате да изядете цялата порция, оправдавайки се, че просто тя е била голяма и затова сте преяли", каза още Суков.
В никакъв случай червено
Той посъветва домакините да избягват да слагат червени покривки, чинии или прибори.
"Подобно на биковете, червеният цвят влияе настървително и на хората, когато седнат на масата. Червената покривка или прибори ни действат разяждащо и ни карат да ядем повече", поясни Ники Суков и припомни, че подобен трик използват и търговците, слагайки червени етикети или опаковки на стоките.
Превантивна чаша вода
Здравният инструктор посъветва да пием вода малко преди да седнем на масата за да избегнем преяждането.
"Една или две чаши вода преди хранене създават един "спасителен буфер" в стомаха, който физически не ти позволява да преядеш. Салатата или туршията също могат да позапълнят стомаха преди да дойдат на масата месните ястия, които често са тежки", каза Суков.
Филийка с масло преди ракията
Освен с храната, по празниците хората често злоупотребяват и с алкохола.
"Това също е вредно за организма ни, защото черният дроб първо обработва алкохола и храносмилането се забавя", обясни Суков. Ако възнамеряваме да консумираме алкохол, здравният инструктор посъветва да хапваме предварително филия с масло или свинска мас, които създават покритие на стомаха, непозволяващо алкохолът да бъде абсорбиран рязко.
Зелевата чорба
Според Ники Суков любимата на българите зелева чорба е като "манна небесна" за организма ни след тежко преяждане и най-вече препиване с алкохол.
"Зелевата чорба помага на черния дроб да "разбие" алкохола, след като сме препили предната вечер и задейства по-доброто храносмилане. Тя помага организма ни да си набави позагубените соли и течности, а освен това съдържа и много полезни храносмилателни ензими. Зелевата чорба се явява като един пребиотик. Изобщо солено-киселите течности са благоприятни след преяждане и препиване. Освен зелевата чорба, марината на киселите краставички има същото благотворно въздействие върху организма ни", каза още Ники Суков.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:
Интервю с Martin van Drunen (ASPHYX, екс-PESTILENCE) Предстои осмият„Running Free Festival“. Датите са 29-30 август. Мястото по традиция – къмпинг „Стринава“ край Дряновския манастир. Основните действащи лица - CORONER и ASPHYX, а от втора линия чакат DESTROYER 666 и DESASTER. Както и доста други банди. Графикът е вече ясен. За ASPHYX участието..
Тази година реколтата от бяло грозде в Североизточна България ще бъде значително по-слаба от обичайната. Причината е сланата през април, която е нанесла сериозни щети върху лозовите масиви. Добивите няма да надхвърлят 300–400 килограма от декар – почти наполовина по-малко от нормалното. Това съобщи за Радио Варна Петьо Бошнаков, председател на..
Интервю със Svend Karlsson (BAEST) Дет метълът отдавна не е това, което беше. И датчаните BAEST са олицетворение на това, че дет метълът отдавна не е това, което беше. Просто чуйте новия им албум „Colossal“ и ще ви стане ясно за какво става въпрос. Рок, хеви и дет. Това са събрали в него BEAST. „Colossal“ ще бъде надълго и нашироко представен и..
Книгата "Играещият човек" представи във Варна българският актьор Стефан Мавродиев. В изданието той събира в едно целия си опит, личните си горчилки и възторзи, мисълта и усета си за света, за да заговори за свободата, достойнството, заблудата и истината... Биографията на един от най-обичаните български актьори е написана в съавторство с Огнян Панов...
Фестивал на хвърчилата ще се проведе и тази година във Варна на плаж "Аспарухово" на 30 и 31 август. "Хвърчилата са едно изкуство, което успокоява въздуха. Човек трябва да разбира от аеродинамика, конструкция и трябва да направи хвърчилото красиво", коментира за Радио Варна организаторът на фестивала Юрий Георгиев. Фестивалът започва в 10..
Колко време отнема на човек да се адаптира отново към работата след отпуск? Според психолога Добринка Горанова това може да отнеме от 3 дни до една седмица. Всеки човек използва различни механизми за тази цел, но има техники, които със сигурност могат да помогнат. Добринка Горанова съветва, при възможност, човек да си разпредели..
Какво е щастието в чаша? За някои - ароматна глътка сутрешно кафе, за други - момент на тишина и покой. А за Владимир Стоев - това е платно, върху което създава изкуство, оставащо в сърцето. Владо е бариста, който чрез артистичност пренесе класическия лате арт на съвсем друго ниво. Той е единственият в България, които може да разсмее и разплаче от..