Коледните и новогодишни празници са периодът, в който много често се случва да прекалим с храната. А и как да не прекали човек, като коледната и новогодишната маса са отрупани с какви ли не лакомства – баници, сарми, всякакви месни изкушения, кое от кое по-тежки, руска салата, баклави, кексове ... И всичко това е полято с обилно количество алкохол.
Преяждането по празниците натоварва изключително много организма ни, каза в интервю за "Радио Варна" здравния инструктор Ники Суков.
Да си дадем почивка
Ники Суков даде пример с дивите животни в природата, които след обилно похапване си дават почивка.
"Това трябва да направим и ние, след като сме преяли. Не става въпрос за физически глад, което според мен е крайно като мярка и може да ни тласне бързо към ново преяждане. Моят съвет е хората да си направят един разтоващ ден с консумация на сезонни плодове и зеленчуци. Хубаво е да пием и повече чай. За предпочитане е чаят от мента", каза специалиста.
Подготовка за тежката софра
Според Ники Суков е хубаво човек да подготви предварително организма си за тежките храни и алкохола.
"Ако ще посрещате гости и те ще са шест или осем човека, не гответе в големи количества като за 60 или 80 души. Осъзнайте, че човек има един, а не десет стомаха. Ако сте в заведение, не е необходимо да се насилвате да изядете цялата порция, оправдавайки се, че просто тя е била голяма и затова сте преяли", каза още Суков.
В никакъв случай червено
Той посъветва домакините да избягват да слагат червени покривки, чинии или прибори.
"Подобно на биковете, червеният цвят влияе настървително и на хората, когато седнат на масата. Червената покривка или прибори ни действат разяждащо и ни карат да ядем повече", поясни Ники Суков и припомни, че подобен трик използват и търговците, слагайки червени етикети или опаковки на стоките.
Превантивна чаша вода
Здравният инструктор посъветва да пием вода малко преди да седнем на масата за да избегнем преяждането.
"Една или две чаши вода преди хранене създават един "спасителен буфер" в стомаха, който физически не ти позволява да преядеш. Салатата или туршията също могат да позапълнят стомаха преди да дойдат на масата месните ястия, които често са тежки", каза Суков.
Филийка с масло преди ракията
Освен с храната, по празниците хората често злоупотребяват и с алкохола.
"Това също е вредно за организма ни, защото черният дроб първо обработва алкохола и храносмилането се забавя", обясни Суков. Ако възнамеряваме да консумираме алкохол, здравният инструктор посъветва да хапваме предварително филия с масло или свинска мас, които създават покритие на стомаха, непозволяващо алкохолът да бъде абсорбиран рязко.
Зелевата чорба
Според Ники Суков любимата на българите зелева чорба е като "манна небесна" за организма ни след тежко преяждане и най-вече препиване с алкохол.
"Зелевата чорба помага на черния дроб да "разбие" алкохола, след като сме препили предната вечер и задейства по-доброто храносмилане. Тя помага организма ни да си набави позагубените соли и течности, а освен това съдържа и много полезни храносмилателни ензими. Зелевата чорба се явява като един пребиотик. Изобщо солено-киселите течности са благоприятни след преяждане и препиване. Освен зелевата чорба, марината на киселите краставички има същото благотворно въздействие върху организма ни", каза още Ники Суков.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:
Графика, но не съвсем – така Емануела Ковач определя новите си творби, които е подготвила за първата си самостоятелна изложба във Варна. „Кръстих изложбата „Love is“, защото всичко е любов. Това са фрагменти от моя живот, които обичам. Ще ги представя по един нетрадиционен начин. В процеса на работата си забелязах колко красива изглежда металната плоча..
От нещо ако те е страх, направи го! С това мото Кристиян преодолява много препятствия в своите пътувания и не крие пристрастията си към Централна Америка. Уникално кафе, специфична храна, разнообразие от подправки - това са част от причините да се потопим в тропическия климат на Гватемала. Освен физическите предизвикателства Кристиян опитва да..
Интервю с Eric Bass (SHINEDOWN, ERIC BASS PRESENTS) Американската рок банда SHINEDOWN ще издаде през тази година осмия си албум. Докато работата по него напредва, басистът на бандата Eric Bass изкара соловия „I Had a Name“ под името ERIC BASS PRESENTS. Точно той е поводът за специалното интервю, което Eric Bass даде за „От другата страна“...
Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. За тези, които не са чували, няма да обясняваме. За тези, които са чували – е безсмислено да обясняваме. Тогава направо на темата – на 8 юли SOULFLY, племето на Max, ще се разсели в „Маймунарника“ в София за поредния български..
Легендарният първи албум на Атлас „Кукла” ще оживее отново за феновете на българския рок от началото на 90-те години. Някога издаден само на касетка, сега „Кукла” ще бъде преиздаден за първи път с ремастериран звук на винил и компакт диск . Над новото издание на „Кукла” работят двама дългогодишни фенове на Атлас, а плочата е произведена в “Rakamakafon”,..
Интервю с Anders Johansson (TUNGSTEN, екс-Yngwie Malmsteen, екс-MANOWAR) TUNGSTEN се събират през 2019 година, без да броим трите години преди това под друго име. Групата има вече четири албума, последният „The Grand Inferno“ излезе през 2024. През тази година бандата за първи път ще свири в България. Мястото е село Могилово, а събитието,..
Варненецът Калоян Колев отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. Този негов успех поставя Варна в топ 12 по приготвяне на паеля в света. Квалификацията се проведе в Бургас в два кръга, а шеф Колев побеждава в последния кръг с паеля със 100% български продукти - заек, токачка, черен трюфел и черен..