Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Рикова - момичето, което снима всички изгреви на 2021 година

55
Росица Рикова
Снимка: Милен Марков



„Благодарна съм, че извървях този път, благодарна съм за приятелствата, които получих и за красотите, които видях.“

С тези думи Росица Рикова завърши приключението си наречено „Момичето с изгревите“ . Едно предизвикателство, което сама си постави, защото смята, че човек трябва да открива себе си постоянно, да следва мечтите си и да не се отказва от тях.

Историята започва на 1 януари 2021 година. Тогава ставайки рано сутрин, Роси вижда през прозореца на дома си изгрева на слънцето и спонтанно си казва, че ще е много хубаво, ако види всички изгреви до 31 декември и ги заснеме с фотоапарата си. Първата снимка прави с телефона си, а после идва идеята да направи страница във фейсбук, където да публикува кадрите и да споделя красотата и уникалното начало на всеки нов ден. Така се появява страницата Момичето с изгревите и започва приключението на Росица Рикова.

В това приключение с времето са включват много хора – приятелите, познати и непознати, професионални фотографи и любители, както и хора, които просто искат да видят изгрева и следват Роси по местата, където отива да снима. А те са в цялата страна – най-много край морето, но има и в планината, на върха на Катедралата във Варна, от балон над Белоградчишките скали, на полето, по села или просто по пътя.


Много често Роси организира групово снимане на изгрева по различни поводи, които се превръщат в истински празник за всички. И всичко започва от изгрев 76, когато Данчо -Прегърни готвача научава за нея и решава да направи закуска на плажа на ранобудните фотографи. Тогава им пържи филийки с домашно сладко, но после има още подобни „вкусни“ изгреви – с бъркани яйца и други подобни изкушения.


Роси обича да снима и завършва фотографски курс преди няколко години. Така с времето фотоапаратът става неизменна част от нея. Родом е от Тервел, но живее и работи във Варна. Не е от хората, които обичат да стават рано, дори напротив. Наглася няколко аларми, поне за около стотина изгрева. После е по-лесно. Но пък усмивката не слиза от лицето й, дори и в ранни зори, дори и когато е много студено, дори и когато вали силен дъжд.


Освен снимането Роси обича и да пише, затова неизменна част от снимките с изгревите са и историите, които разказва към тях. Най-честото име в историите е на Милен. Милен Марков е приятел на Роси от години. Когато разбира, че е решила да снима всички 365 изгрева на 2021 година, не се колебае да се включи в това изживяване. И той обича да снима.

С Милен Марков

Уговорките за локации за снимки са буквално денонощни. Създават си чат група за комуникации, в която се включват още хора и която „дрънчи“ по всяко време. Но дори и някой да закъснее с минута-две за изгрева, по-важното е че са били заедно и са започнали деня с усмивка, кафе, чай и набързо приготвена закуска, понякога и домашна баница.

Последният изгрев на 2021 година Роси и приятели посрещнаха на плажа във Варна. С първите лъчи зазвуча гайдарска песен и естествено се изви хорото. С телата си образуваха слънце и изписаха 2022 година.

Последните хора, с които Роси си тръгна от плажа, бяха приятелите й – Ваня, Милен, Гергана и Людмила. За тях Роси е огнена стихия, човек с харизма, която завладява другите, невероятен и слънчев човек, вдъхновител.


Снимка Милен Марков

А кой беше най-красивият изгрев през 2021?

Момичето с изгревите се усмихва за пореден път и без колебание отговаря: „Този, който не си посрещнал сам.“

Снимка Милен Марков
Снимкитe с дрон на плажа са на Гергана Влайкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15